FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HSP: presude Stanišiću i Simatoviću u cilju oslobađanja Srbije od odgovornosti

ZAGREB, 31. svibnja 2013. (Hina) - HSP je danas ocijenio kako su oslobađajuće presude bivšim čelnicima srbijanske službe državne sigurnosti (SDB) Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću potvrda da je Haški sud politički sud, te da njegova izlazna strategija ide u smjeru potpunog oslobađanja Srbije od odgovornosti za zločine u Hrvatskoj i BiH.

"Takve oslobađajuće presude dokaz su da je Haški sud politički sud, na što je HSP godinama upozoravao. Ovim presudama potvrđuje se izlazna strategija Haškog tribunala da se Srbija u potpunosti oslobodi od odgovornosti za zločine počinjenjene tijekom ratova u Hrvatskoj i BiH kako bi joj se omogućila integracija u EU", navodi u priopćenju predsjednik HSP-a Daniel Srb.

Ističe kako Haški sud ovakvim presudama potvrđuje stavove njegove stranke da cilj nije kazniti odgovorne za ratne zločine nastale zbog velikosrpske agresije, već amnestirati Srbiju te sve strukture bivše JNA i bivše države.

Cilj je takvih presuda, navodi Srb, nametnuti i tezu da Srbija nije bila agresor u Hrvatskoj i BiH, već da se na području bivše Jugoslavije vodio građanski rat.

Napominjući da je Haški tribunal osnovan 25. svibnja 1993. rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a, Srb podsjeća kako je bivša američka ambasadorica pri UN-u Madeleine Albright tada izjavila da Haški sud neće bit sud pobjednika, već da će jedini pobjednik biti istina.

"Danas, nakon 20 godina, istina nije pobjednik, žrtve i dalje čekaju pravdu, a Haški tribunal kao politički sud amnestira zločince. Ove presude Haaškog tribunala uvrede su svim žrtvama agresije Srbije te predstavljaju veliki poraz hrvatske politike", zaključuje u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙