FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 31. svibnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) komentirala je presudu Haškoga suda Hrvatima iz BiH, istaknuvši kako u nastajanju hrvatske države nije postojao zajednički zločinački pothvat ni ideja koja bi uključivala postupanja koja nisu u skladu s međunarodnim pravnim poretkom. Zato je, navodi se u Izjavi HAZU, presuda Haškoga suda Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću primljena s velikim iznenanenjem i zabrinutošću. "U nastajanju Hrvatske države nije postojao zajednički zločinački pothvat ni ideja koja bi uključivala postupanja koja nisu u skladu s menunarodnim pravnim poretkom", stoji u Izjavi koju je potpisalo Predsjedništvo HAZU.

ZAGREB - Udruga hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990. - 1991. (UHLD) ocijenila je kako oslobađajuća presuda "dokazanim zločincima Franku Simatoviću i Jovici Stanišiću potvrđuje kako je Haški sud sramotna politička ustanova, koja procese vodi protiv država i naroda, a što se najbolje očitovalo i u dan ranije izrečenoj osuđujućoj presudi Hrvatima iz Bosne i Hercegovine. UHLD 1990.-1991. smatra kako se ovakvim haškim odlukama nastoji ucijeniti Hrvatsku u slučaju da se usprotivi primanju Srbije u EU zbog neispunjavanja visoko podignutih standarda. Odlukom da oslobodi Simatovića i Stanišića od zločinačkih uloga u Hrvatskoj, a posebno u razaranju Vukovara, masovnom smaknuću ranjenika iz Vukovarske bolnice te smaknućima na ostalim stratištima u Hrvatskoj, Haški sud je pokazao da presudama nastavlja opasnu i agresivnu politiku JNA iz 1991." UHLD ocjenjuje kako je ta ista agresivna i osvajačka politika jednako i danas na djelu, upravo u gradu Vukovaru, na čije žrtve, kako udruga tvrdi, umjesto pijeteta, oslobađajućim presudama, sad pljuje Haaški sud na čelu s nizozemskim sucem Oryjem. Zato, navodi udruga, pozivamo hrvatske vlasti da Vukovar proglase mjestom trajnoga pijeteta, kao i mjestom sjećanja na sramotne odluke Haškoga suda, kojima su još jednom ponižene i mučki masovno ubijane žrtve velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku

ZAGREB - Ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor kometirajući oslobađauje će presude bivšim visokim srbijanskim dužnosnicima Franku Simatoviću i Jovici Stanišiću izjavio je kako su zbog ignoriranja dokumenata i činjenica pojedini zaključci u presudama kontradiktorni s datumima koji se navode uz njih te da su interpretacije nekih odluka toliko apsurdne da je pitanje ima li ih uopće smisla komentirati? Kako komentirati trenutno 'pravno stanje' prema kojem je hrvatska zajednica u BiH udruženi zločinački pothvat, a Republika Srpska legalni entitet u BiH, a kako pak zaključak koji proizlazi iz oslobađajuće presude načelniku srbijanske Službe državne sigurnosti Jovici Stanišiću i zapovjedniku Jedinice za specijalne operacije Franku Simatoviću Frenkiju, da je hrvatska vlast bila umiješana u zločine u drugoj državi, a srbijanska nije, upitao je Nazor.

ZAGREB - Javni poziv i letak Stožera za obranu hrvatskog Vukovara upućen građanima Vukovara predstavlja nekorektnu promidžbu protivnu temeljnim vrijednostima i osnovnim načelima etičkog izbornog nadmetanja, iako Stožer nije izborni sudionik, mišljenja je Državno izborno povjerenstvo (DIP). Stožer je Vukovarcima uputio javni poziv Odlučimo sami o svojoj sudbini te letak Da li ste svjesni važnosti izbora? podnaslova Danas glasamo za ćirilicu ili protiv nje! Temeljne vrijednosti etičnog ponašanja u izbornom razdoblju su: poštenje, istinitost, pravdenost, poštovanje, odgovornost, snošljivost i kultura dijaloga, podsjeća DIP.

SPLIT - Kandidati HDZ-ove koalcije za splitskoga gradonačelnika Vjekoslav Ivanišević i župana splitsko-dalmatinskoga Zlatko Ževrnja na današnjoj su konferenciji za novinare uoči drugo kruga lokalnih izbora izjavili kako očekuju pobjedu u nedjelju 2. lipnja ove godine, te da će biti gradonačelnik i župan svim građanima bez obzira na političku orijentaciju. "S velikom dozom optimizma gledam u našu pobjedu“, rekao je Ivanišević te naglasio kako će Splićani 2. svibnja za gradonačelnika birati između dvije opcije – njega i kandidata SDP-ove koalicije Ive Baldasara, koji je opcija, kako je rekao, produžene ruke neuspješne vlade.

ZAGREB - Kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Rajko Ostojić čestitao je danas svim Zagrepčankama i Zagrepčanima njihov dan, 31. svibnja, Dan Grada Zagreba i istaknuo kako je to "dan kad se svi zajedno prisjećamo zašto volimo naš grad, u kakvom je trenutnom stanju i kakvu mu budućnost želimo". Ostojić je naglasio kako će upravo Zagreb 1. srpnja dočekati naše nove europske partnere i prijatelje te kako baš nikome ne bi smjelo biti svejedno kako ćemo se prezentirati u društvu svjetskih kulturnih i gospodarskih prijestolnica.

KARLOVAC - Zbog vožnje pod utjecajem alkohola 44-godišnji vozač jučer je oko 15.30 sati u karlovačkom naselju Šišljavić uzrokovao prometnu nesreć, u kojoj je ozljede opasne po život zadobio njegov 60-godišnji suputnik, priopćila je danas policija. Od Josipa Žunića, zamjenika ravnatelja karlovačke Opće bolnice, gdje se ozlijeđeni liječi na odjelu intenzivnog liječenja, doznaje se da je „danas pacijent stabilno iako komplikacije opasne po život mogu još uvijek nastupiti“.

ZAGREB - Izložba "Prodaja snova - suvremena hrvatska modna fotografija" gostovat će od 1. lipnja u talijanskom Museo dell'Arte fabbrile e delle coltellerie u Maniagu (Pordenone), izvijestili su organizatori izložbe, Rovinj Photodays. Najavljena kao iznimno zanimljiva, hrvatska će izložba sudjelovati u službenom programu talijanskog fotografskog festivala "Spilimbergo fotografia", a domaća publika već ju je imala prilike vidjeti na prošlogodišnjem festivalu Rovinj Photodays te u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu.

ZAGREB - Brazilski karikaturist Ray Costi osvojio je prvu nagradu ovogodišnje međunarodne izložbe karikature Hrvatskog društva karikaturista (HDK), koja će se na temu "Smiješna strana horora" održati od 4. do 16. lipnja u zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori. Osamnaesto izdanje već tradicionalne izložbe predstavit će devedesetak ponajboljih radova karikaturista iz cijeloga svijeta, odabranih između njih 845 pristiglih iz 61 zemlje, koje je poslalo 380 karikaturista.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙