FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 28. svibnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Većina zastupničkih klubova danas je poduprla izmjene zakona o osobnoj iskaznici, no oporba je upozorila kako bi trebalo cijenu njezina izdavanja prilagoditi materijalnom stanju građana, a laburist Mladen Novak čak je predložio da prvo izdavanje dokumenta bude besplatno.

KOPRIVNICA - Komenitrajući danas u Koprivnici najavu štrajka 11 sindikata za 5. lipnja, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je da vlada nije trebala relativizirati zahtjeve sindikata. Kako je ocijenio, "Vlada je tvrdoglavom, profesorskom pozicijom koju ima prema svim partnerima u društvu dovela u poziciju od koje svi možemo imati štetu." Vlada je trebala biti ozbiljnija, nije trebala relativizirati zahtjeve sindikata, trebalo je uspostaviti socijalni dijalog, rekao je Karamarko.

ZAGREB- Vijeće Hrvatske biskupske konferencije (HBK) za život i obitelj ocijenilo je kako su Teze o nacrtu prijedloga novog Obiteljskog zakona nedorečene, a vezano za probleme s kreditima u švicarskim francima, izrazilo je zabrinutost da neetični bankari preuzimaju glavnu riječ nad sudbinom pojedinca, obitelji i čitavog društva. Kako je danas priopćeno, Vijeće HBK za život i obitelj u petak, 24. svibnja, razmatralo je Teze o nacrtu prijedloga novog Obiteljskog zakona te je raspravljalo o mogućim rješenjima situacije u kojoj su se našli brojni hrvatski građani koji su uzimali kredite u švicarskim francima. Uočeno je da Teze o nacrtu prijedloga novog Obiteljskog zakona sadrže određene propuste i sadržajne manjkavosti i nedorečenosti, ali - ističe Vijeće HBK za život i obitelj - o njima se teško očitovati bez uvida u cjeloviti tekst Nacrta prijedloga.

ZAGREB - Građanska inicijativa "U ime obitelji" uputila je danas otvoreno pismo hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću, u kojemu ga poziva da nakon prikupljena dovoljnog broja potpisa građana, sukladno Ustavu i zakonima RH osigura provedbu referenduma o unošenju u Ustav odredbe po kojoj bi brak bio definiran kao životna zajednica muškarca i žene. U pismu ocjenjuju kako tvrdnja dijela državnih dužnosnika da bi za promjenu Ustava i nakon provedbe referenduma bilo potrebno dodatno glasovanje u Saboru "predstavlja ignoriranje pravne snage odredbe čl. 87. st. 5. Ustava RH i čl. 8. st. 1. Zakona o referendumu – da je odluka donesena na referendumu obvezatna".

ZAGREB - Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić potvrdio je danas mogućnost nametanja radne obveze učiteljima i nastavnicima u srijedu 5. lipnja radi provedbe državne mature, ali je naglasio kako je riječ o krajnjoj opciji te kako se nada da do toga neće doći. "Što se tiče radne obaveze, to je jedna od mogućnosti", izjavio je Mrsić gostujući večeras u dnevniku Nove TV u odgovoru na novinarsko pitanje hoće li učiteljima i nastavnicima, u slučaju da se vlada i sindikati ne uspiju dogovoriti, biti nametnuta radna obaveza radi provedbe državne mature iduće srijede, za kada su sindikati javnih i državnih službi najavili štrajk.

ZAGREB - Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) u svojoj rekaciji na jučerašnji sastanka predstavnika Vlade i sindikata javnih i državnih službiustvrdio večeras je ocijenio kako je ministar Mirando Mrsić tvrdnjom da bi ispunjenje sindikalnih zahtjeva za posljedicu imalo otpuštanje 17.000 radnika u javnim i državnim službama i matematičkom gimanastikom kojom je takve monstruozne tvrdnje „potkrijepio" pljunuo u lice svim dobronamjernim ljudima. SDLSN ističe kako izgleda da jedino ministar Mrsić nije čuo sindikalni prijedlog koji bi se mogao sumirati u dva osnovna zahtjeva - prestanite s ukidanjem prava i smanjenjem plaća i vratite jednostrano ukinuto i ugovoreno u dobroj (i naivnoj) vjeri kad se za to steknu uvjeti.

ZAGREB - Jedino rješenje za probleme u financiranju zdravstva dio članova Odbora za zdravstvo vidi u smanjenju 'košarice zdravstvenih usluga', no ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Siniša Varga smatra da bi o manjem opsegu prava iz osnovnog osiguranja trebalo razmišljati samo ako se kroz racionalizaciju sustava ne postigne optimalno financiranje zdravstva. Varga je Odboru prezentirao rezultate poslovanja HZZO-a u 2012., kada je od zdravstvenog doprinosa prikupljeno 18 milijardi kuna, a potrošeno 22,6 milijardi. Takvu situaciju Dujomir Marasović (HDZ) smatra neodrživom.

KARLOVAC - Od teških ozljeda glave u padu nakon završetka lokalnih izbora 19. svibnja, u Karlovcu je danas umro sudac Županijskoga suda Marijan Janjac (1947.), koji je na izborima bio zamjenik predsjednice dugoreškoga Gradskog izbornog povjerenstva. Vijest o njegovoj smrti potvrdio je predsjednik karlovačkoga Županijskog suda Ivan Perković.

LOBOR/ KRAPINA - Predsjednica HNS-a Vesna Pusić rekla je danas komentirajući rezultate najnovijeg ispitivanja javnog mišljenja o rejtingu stranaka kako je dosad jedan partner u koalicijskoj vladi (SDP) bio znatno jači od HNS-a kojemu je padao rejting, no, dodala je, HNS-u sada raste rejting te očekuje da će i njegovim koalicijskim partnerima također rasti.

KARLOVAC - Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras obišao je danas Ogulin, Dugu Resu i Karlovac te je večeras u stranačkim prostorijama SDP-a Karlovačke županije održao konferenciju za novinare na kojoj je podupro kandidata za župana Borisa Ožanića i SDP-ove kandidate za gradonačelnike Karlovca, Ogulina i Duge Rese.

RIJEKA - Kandidatkinju SDP-a za načelnicu Omišlja Mirelu Ahmetović u drugom krugu lokalnih izbora poduprijet će HNS, Nezavisna lista Krešimira Kraljića, Hrvatski laburisti i HDZ, rečeno je danas na konferenciji za novinare dijela SDP-ovih kandidata za načelnike i gradonačelnike u drugom krugu izbora.

DUBROVNIK - Nezavisna lista Srđ je grad, koja je na izborima za Gradsko vijeće Dubrovnika osvojila tri mandata, uputila je danas priopćenje za javnost u kojem demantira izjave kandidata za gradonačelnika Dubrovnika Andre Vlahušića izrečene 27. svibnja u programu HRT 4 u emisiji Lokalni izbori 2013. kada je kazao da je obavio razgovore s listom Srđ je grad te da s nositeljem Igorom Miošićem komunicira na svakodnevnoj razini.

DUBROVNIK - Dubrovački ogranak HSLS-a daje potporu kandidatu HDZ-a Teu Andriću (HDZ) za gradonačelnika Dubrovnika u drugom krugu izbora, 2. lipnja. Predsjednik dubrovačkog HSLS-a, Ivo Gjaja, na konferenciji za novinare istaknuo je da je glas za Tea Andrića - 'glas za mjeru i sklad u Dubrovniku'

ZAGREB - Aktivnosti zagrebačke Gradske uprave u energetskoj obnovi 87 objekata Grada Zagreba, uporabe obnovljivih izvora energije i ekološko prihvatljivih goriva sukladno smjernicama i direktivama EU, predstavljeni su danas na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi.

ZAGREB - Televizijska postaja Mreža TV priopćila je danas da je predsjednik Gradskog vijeća sisačkog HSP-a i kandidat koalicije HDZ-HSP AS za predsjednika Gradskog vijeća Siska Veljko Novak verbalno prijetio njihovu novinaru Velimiru Bujanecu zbog čega je Bujanec protiv njega podnio kaznenu prijavu. Takvi su napadi i prijetnje dio sustavnih pritisaka na novinare i slobodu medija, upozava se u priopćenju koje potpisuje direktor i glavni urednik Mreže TV-a Zvonimir Kabelka, te poziva medije i javnost da najoštrije osude izrečene prijetnje a predstavnike vlasti da poduzmu odgovarajuće mjere kako bi se počinitelja sankcioniralo.

ZAGREB - Pod jakom policijskom zaštitom Caravaggiovo remek-djelo "Večera u Emausu" stiglo je danas iz Italije u zagrebački Muzej za umjetnost i obrt (MUO), gdje će biti smještena iduća tri mjeseca kao najvrednije umjetničko djelo ikada izloženo u Hrvatskoj.

SPLIT - Ministrica kulture Andrea Zlatar-Violić pozvala je danas u Splitu sve zainteresirane u gradu i županiji da se što žurnije angažiraju u osmišljavanju projekata iz kulture koji bi se mogli financirati iz europskih fondova te je istaknula da se u tome posebice mora voditi računa o njegovanju izvornih vrijednosti.

ZAGREB - Katalog i izložba "Pavao Ritter Vitezović u zbirci rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu" predstavljeni su danas u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u povodu 300. obljetnice Vitezovićeve smrti. Izložba i katalog velik su korak u afirmaciji Pavla Rittera Vitezovića koji je za hrvatski identitet učinio više od mnogih drugih, istaknuo je akademik Josip Bratulić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙