FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 31. svibnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

MOSKVA

Rusija još nije Siriji isporučila rakete zemlja-zrak S-300 i to se možda neće dogoditi ove godine, pišu ruski mediji u petak, dan nakon što je sirijski predsjednik Bašar al-Asad aludirao da je njegov režim već dobio sporne rakete. U razgovoru za kanal Al-Manar libanonskog Hezbolaha, Asad je na pitanje o isporuci raketa koje je obećala Moskva, odgovorio da će "svi dogovori s Rusijom biti ispoštivani, a dio je već nedavno realiziran". Prema izvorima ruskog vojno-industrijskog kompleksa, na koji se pozivaju dnevni listovi Vedomosti i Komersant, te rakete još nisu isporučene. Vedomosti piše da još nije sigurno da će naoružanja predviđena ugovorom potpisanim 2010. u iznosu od milijardu dolara, biti isporučena ove godine. Isporuka šest S-300 prema ugovoru potpisanom 2010. odvijat će se u drugom tromjesečju 2014., piše Komersant.

WASHINGTON

Sjedinjene Države u četvrtak su optužile Iran da podupire međunarodni "terorizam" na razini koja nije viđena desetljećima, pokazuje godišnje izvješće State Departmenta. U tom iscrpnom izvješću o svjetskom terorizmu koje je namijenjeno Kongresu a dano na uvid i medijima, ministarstvo vanjskih poslova ne odstupa od linije usvojene u ranijem izvješću iz 2012. Zemlje koje se nalaze na crnoj listi Washingtona kao one koje podupiru terorizam i dalje su Iran, Sirija, Sudan i Kuba. Tijekom 2012. došlo je do jačanja državne potpore terorizmu u Iranu, kažu SAD, ukazujući na libanonsku šijitsku miliciju Hezbolah povezanu s Iranom, posebno na ratu u Siriji.

ISTANBUL

Deseci ljudi ozlijeđeni su u nasilnoj intervenciji specijalne policije rano u petak protiv više stotina prosvjednika koji su danima kampirali u parku u središtu Istanbula prosvjedujući protiv plana urbanizacije, javlja AFP. Policajci su upotrijebili suzavac kako bi u zoru deložirali prosvjednike iz Gezi Parka na Trgu Taksimu, središnjem trgu europskog dijela najvećeg turskog grada. Prosvjednici su cijeli tjedan kampirali u parku kako bi prosvjedovali protiv plana urbanizacije koji predviđa rušenja stabala u parku i izgradnju novog kulturnog i trgovačkog centra. Od ponedjeljka su stanovnici Istanbula, redoviti posjetitelji parka i ekološki aktivisti koji park smatraju plućima tog dijela grada, stražarili uz podršku parlamentarne oporbe i svakodnevno se borili protiv snaga reda tvrdeći da se radi o nezakonitim radovima.

LOS ANGELES

Amerikanac koji živi u Kaliforniji optužen je za ubojstvo žene koju su 9. svibnja napala njegova četiri pitbulla, rekli su u četvrtak državni tužitelji. Ako optuženika proglase krivim, prijeti mu doživotni zatvor, ističe ured državnog tužitelja u Los Angelesu. Alex Jackson (29) je optužen i za zanemarivanje životinja koje su skrivile smrt šezdesettrogodišnje žene dok se rekreativno bavila trčanjem. Četiri psa su napala Pamelu Devitt koja je iskrvarila na putu do bolnice, piše dnevnik Los Angeles Times. Liječnici sudske medicine su na njezinu tijelu pronašli 150 do 200 ozljeda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙