FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 30. svibnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 15,30 sati.

LJUBLJANA

Slovenska vlada u četvrtak još nije donijela odluku o dvogodišnjem prijelaznom razdoblju u kojemu bi slovensko tržište rada i nakon ulaska Hrvatske u EU 1. srpnja ostalo zatvoreno za radnike iz Hrvatske. Glasnogovornik slovenske vlade Boštjan Lajovic potvrdio je na konferenciji za novinare da se vlada danas upoznala s prijedlogom zakona koji to predviđa, ali će rasprava i odlučivanje o tome biti na sljedećoj sjednici vlade. Prema zakonskom prijedlogu koji je pripremilo slovensko ministarstvo rada, obitelji i socijalne skrbi, na hrvatske bi se državljane u prijelaznom dvogodišnjem razdoblju do 31. lipnja 2015. primjenjivali propisi koje vrijede za tražitelje zaposlenja iz država izvan EU-a, a u parlament bi se uputio po hitnom postupku.

BEOGRAD

U međunarodnoj koordiniranoj policijskoj akciji koja je izvedena u Srbiji, Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori i Nizozemskoj uhićeno je više osoba zbog krijumčarenja i preprodaje veće količine kokaina iz Latinske Amerike u Europu, priopćilo je u četvrtak Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije (MUP), dodajući da su u Srbiji uhićene dvije osobe. Ravnatelj srbijanske policije Milorad Veljović izjavio je da su u Srbiji uhićeni Hadži Zoran Jovanović i Aleksandra Desnica. Prema saznanjima srbijanske policije, uhićeni Jovanović (53) je organizirao nabavku i skladištenje kokaina, a potom dalju distribuciju i preprodaju krajnjim kupcima, te transport i preuzimanje novca od prodanog kokaina u Srbiji, dok je Desnica (22) po nalozima Jovanovića, s kojim je bila u ljubavnoj vezi, iz Srbije prenosila poruke i instrukcije između pripadnika skupine i kupaca kokaina u Nizozemskoj.

SARAJEVO

Više od dvije tisuće ljudi okupilo se u četvrtak u Sarajevu na prosvjedu protiv teškog socijalnog i gospodarskog stanja u Bosni i Hercegovini. Mirne prosvjede organiziralo je Savez samostalnih sindikata BiH no u njemu su sudjelovali uglavnom sindikalci s područja Federacije BiH. Prosvjednici su se okupili u središtu Sarajeva te su se neko vrijeme zadržali pred sjedištima državnih i institucija FBiH kao i pred Uredom visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR). U govorima i na istaknutim transparentima tražili su od vlasti osiguranje radničkih prava, odlučniju provedbu zakona koji bi ih trebali štititi te poticaje gospodarstvu.

BEOGRAD

Srbijanski premijer Ivica Dačić i potpredsjednica vlade zadužena za eurointegracije Suzana Grubješić potvrdili su u četvrtak da je njemačka vlada predložila Bundestagu da odobri Srbiji utvrđivanje datuma za početak pristupnih pregovora o članstvu u Europskoj uniji. "Njemačko ministarstvo vanjskih poslova preporučilo je Bundestagu da pošalje pozitivan signal, odnosno da odobri pozitivnu odluku o otpočinjanju pregovora o članstvu Srbije u Uniji", rekao je Dačić u skupštini Srbije, gdje je nazočio raspravi o ekonomskoj situaciji u zemlji. Vijest iz Berlina potvrdila je novinarima i potpredsjednica srbijanske vlade Suzana Grubješić na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji nakon razgovora s crnogorskim vicepremijerom Igorom Lukšićem. Grubješić je istaknula da je to "dobra vijest", ali i ukazala da "priča o daljnjem napretku Srbije ka EU-u nije završena" i najavila da će od 10. do 12. lipnja boraviti u službenom posjetu Njemačkoj gdje će, među ostalim, s predstavnicima njemačkog parlamenta razgovarati o nastavku eurointegracijskog procesa Srbije.

DUBAI

Sedam policajaca ranjeno je u eksploziji bombe kućne izrade u šijitskom selu blizu Maname, glavnog grada Bahreina, izvijestila je u četvrtak službena agencija Bna. Naprava je eksplodirala u srijedu navečer pri prolazu policajaca u ophodnji u Beni Jamrahu, zapadno od Maname, dodala je agencija citirajući šefa policije Ibrahima Al-Chiba. Jedan od sedam ranjenih policajaca u teškom je stanju, dodao je Al-Chib navodeći da je otvorena istraga o okolnostima napada koji je pripisao "teroristima". Snage sigurnosti masovno su raspoređene od srijede oko Beni Jamraha, posebno na točkama pristupa selu, te vrše prtrese u nekim kućama u potrazi za sumnjivcima, kazali su svjedoci u četvrtak.

BEJRUT

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad je neizravno potvrdio da je od Rusije primio sofisticirane rakete zemlja-zrak S-300, sudeći prema izjavi koju je u četvrtak prenio Al Manar, TV kanal Hezbolaha koji će navečer objaviti cijeli razgovor. Na pitanje o isporuci raketa koje je obećala Moskva, Asad je odgovorio "Svi dogovori s Rusijom će biti ispoštivani, a dio je već nedavno realiziran". Ruski zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Riabkov je u utorak opravdao predviđenu isporuku S-300 Damasku ocjenom da im je svrha odvratiti druge zemlje od miješanja u sirijski sukob.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙