FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pahor očekuje konvenciju na kojoj će se odlučivati o produbljivanju EU-a

LJUBLJANA, 7. svibnja 2013.(Hina) - Slovenski predsjednik Borut Pahor izjavio je u utorak da EU prije ili kasnije vjerojatno očekuje konvencija na kojoj će se razgovarati o njezinoj budućnosti i produbljenju integracije.

"Bude li sreće i ako se sve odvije prema očekivanjima, konvencija će donijeti ideju o političkom produbljivanju Europske unije, ne samo za sadašnje članice nego i za sve države koje kandidiraju za članstvo", rekao je Pahor u govoru povodom predstojećeg Dana Europe, na skupu koji su u Ljubljani priredili slovenska akademija znanosti i umjetnosti i slovenski ogranak Paneuropskog pokreta.

U EU-u će prije ili kasnije doći do konvencije o njezinoj budućnosti i političkom produbljivanju, jer je sveopća kriza nakon 2008. godine prekinula iluzije o stalnom gospodarskom rastu, blagostanju i miru, upozorio je u svome nastupu slovenski predsjednik.

EU je krizu dočekala sasvim nespremna, pa se sada parcijalno bavi institucionalnim rješenjima i mjerama koje su neophodne da ne dođe do njezina raspada, rekao je Pahor.

Dodao je da Europa stoji pred izazovnim pitanjem na koje se mora naći odgovor, a to je koliko su svoje nacionalne suverenosti i posebnosti države članice spremne žrtvovati radi stvaranje prostora za više jedinstva, što bi omogućilo lakše funkcioniranje EU-a na zajedničku koristi cijele integracije.

Pahor se zauzeo da Slovenija što prije donese odluke koje bi joj omogućile da nakon političkog produbljivanja EU-a ne padne na europsku periferiju.

"Slovenija je još uvijek gospodar svoje sudbine i vjerujem da je za te odluke imamo još samo nekoliko mjeseci. To je vrijeme da se odlučimo hoćemo li djelovati kako bismo ostali u politički produbljenoj EU ili ne", rekao je slovenski predsjednik.

Pahor je dodao da će se osobno angažirati za donošenje odluka potrebnih da Slovenija ostane unutar europskog ekonomskog, političkog, kulturnog i gospodarskog prostora jer produbljena EU ne bi ugrozilo slovensku nacionalnu samobitnost nego bi ju naprotiv omogućilo i dodatno pootvrdilo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙