FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD ne može potvrditi korištenje kemijskog oružja u Siriji

WASHINGTON, 6. svibnja 2013. (Hina/AFP) - Sjedinjene Države ne raspolažu informacijama prema kojima su pobunjenici u Siriji koristili kemijsko oružje u sukobu s režimom u Damasku, rekao je u ponedjeljak jedan dužnosnik State Departmenta.

"Nismo informirani o tome da imaju kapacitete ili namjeru rasporediti ili koristiti takvo oružje", odgovorio je jedan diplomat na pitanje tijekom telefonske konferencije u Washingtonu nekoliko sati od odlaska državnog tajnika Johna Kerry na službeno putovanje u Moskvu.

Taj američki dužnosnik je govorio nekoliko sati nakon što je Međunarodno neovisno istražno povjerenstvo o Siriji obznanilo da nije dobilo podatke koji bi omogućili zaključak da su strane u sukobu upotrijebile kemijsko oružje.

To priopćenje izgleda kao opovrgavanje izjave koje je članica povjerenstva, švicarska tužiteljica Carla del Ponte, dala novinarima u nedjelju o tome da su sirijski pobunjenici koristili sarin.

"Jako ozbiljno uzimamo optuže i informacije o uporabi kemijskog oružja i dakle i ono što je rekla Carla del Ponte", reagirao je State Department.

"Na temelju dostupnih podataka sirijska oporba ne posjeduje takvo oružje" i dodao je da će oni dalje skupljati podatke prateći krajnje opreznu liniju američke administracije u predmetu kemijskog naoružanja.

Carla del Ponte se tijekom prethodnih mandata, posebice kao tužiteljica Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) isticala radikalnim izjavama medijima, a u nedjelju je na talijanskom jeziku na državnoj televiziji Ticina rekla da je vidjela izvješće o svjedočenjima o uporabi kemijskog naoružanja, posebice neurotioksičnog plina, koje je upotrijebila oporba, a ne sirijska vlada.

Ona je govrila o "jakim konkretnim sumnjama" i ocijenila da ne iznanađuje što su pobunjenici koristili sarin jer su se strani borci infiltrirali među oporbu.

Istražno povjerenstvo, čiji mandat završava u ožujku 2014., objavit će sljedeće izvješće o kršenjima međunarodnog prava krajem svibnja, a zatim će ga predati 3. lipnja na sljedećem zasijedanju Vijeća ljudskih prava UN-a u Ženevi.

Predsjednik Istražnog povjerenstva brazilski pravnik Paulo Sergio Pinheiro je "podsjetio sve strane u sukobu da je upotreba kemijskog oružja zabranjena u svim okolnostima na temelju međunarodnog humanitarnog prava".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙