FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoren "Floraart" na Bundeku - besplatno razgledavanje izložbe do 2. lipnja

ZAGREB, 29. svibnja 2013. (Hina) - "Floraart", 48. međunarodna vrtna izložba, otvoren je danas na zagrebačkome jezeru Bundeku, a na izložbi će se do 2. lipnja predstaviti 144 domaća izlagača i 13 izlagača iz sedam zemalja - Francuske, Slovenije, Italije, Mađarske, Njemačke, SAD-a i Nizozemske.

Na više od 30 hektara otvorenoga i dvije tisuće metara četvornih zatvorenog prostora posjetitelji će besplatno moći razgledati veliku izložbu ukrasnoga bilja, rezanoga cvijeća, opreme za uređenje vrtova i dječjih igrališta, raznoga cvjećarskog pribora i alata, sredstava za prihranjivanje i zaštitu bilja, sjemenja, umjetnoga cvijeća, ukrasne keramike i sličnog.

Taj najveći sajam cvijeća u regiji, otvorio je zagrebački gradonačelnik i predsjednik Organizacijskog odbora "Floraarta" Milan Bandić upitavši "ima li ljepši poklon prigodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju, od ovog našeg cvjetnog zagrebačkog pušleka"?

Bandić je istaknuo i da "Floraart" objedinjuje tri vrlo bitne značajke - turistički sadržaj, s obzirom da se očekuje više od 100.000 posjetitelja, zatim poslovni, odnosno komercijalni značaj koji je vrlo bitan u vremenima dok kriza i dalje traje, te zabavni, edukativni i natjecateljski sadržaj.

Igor Toljan, voditelj Zrinjevca - podružnice Zagrebačkog holdinga, organizatora izložbe, istaknuo je kako je "Floraart" prepoznat u Europi i šire te nas svrstava među slične izložbe u velikim gradovima razvijene europske i svjetske vrtlarske tradicije. Rekao je kako vjeruje da će ta "reprezentativna manifestacija koja svake godine okupi cijelu vrtlarsku Hrvatsku na jednome mjestu" svojim sadržajem privući mnogobrojne posjetitelje.

Toljan je rekao kako ove godine slave 120. obljetnicu Zrinjevca, osnutka Gradske vrtlarije sa zadaćom da se brine o uređenosti zagrebačkog zelenila te da je Zrinjevac profesionalnim djelovanjem u toj ulozi postigao zavidnu europsku razinu.

"Hrvatska se 1. srpnja pridružuje Europskoj uniji s kojom ćemo dijeliti zajedničku budućnost i zajedničke vrijednosti. Bogatstvom izraza parkovne i vrtne arhitekture i umjetnosti hrvatsko, a naročito zagrebačko vrtlarstvo odavno prati europske domete i dostignuća te je ono postalo dio kulturno-povijesnog potencijala Europe", istaknuo je. Na svečanom otvorenju izložbe nastupio je Folklorni ansambl "LADO".

Na "Floraartu" će se održati tradicionalno natjecanje "Hrvatski kup florista" i natjecanje srednjih poljoprivrednih škola te hrvatski projekt "Lijepa naša Sava" kojemu je svrha zaštita i promocija te rijeke.

Moći će se vidjeti i seosko dvorište sa životinjama, a bit će održana i stručna predavanja, predstavljanje knjiga, razne prezentacije, kreativne radionice te zabavni program. Za djecu će svaki dan u 17 sati biti organizirano čitanje priča, a svaki će dan u sklopu izložbe djeca moći pogledati i predstave.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙