FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oporba: pad BDP-a pokazuje da se vrtimo u krug

ZAGREB, 29. svibnja 2013. (Hina) - Pad hrvatskoga bruto domaćeg proizvoda u prvom tromjesečju, smatraju čelnici oporbe, pokazuje da su potrebne promjene u ekonomskoj politici, a predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) rekao je kako stanje i nije tako tragično s obzirom na loša očekivanja.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je kako danas objavljeni podatak o padu BDP-a od 1,5 posto u prvom tromjesečju na godišnjoj razini nije nikakvo iznenađenje.

"BDP jako pada, a Milanović kaže da 'idemo dalje'. On je sada otkrio 'kružni tok' pa se vrtimo u krug umjesto da država potiče kvalitetne investicije", rekao je Karamarko novinarima tijekom posjeta Sisačko-moslavačkoj županiji.

Saborska zastupnica HDZ-a Martina Dalić ustvrdila je pak kako je sve viđeno u prvom kvartalu upućivalo na to da će rezultat biti upravo ovakav.

„Sadašnja situacija traži promjenu u načinu vođenja ekonomske politike, vlada bi žurno trebala poraditi na poboljšanju investicijske klime i provođenju reformi“, rekla je Dalić, koja "ne vidi puno prostora za naglo i iznenadno poboljšavanje trenda".

"Ono što radite danas, vidi se tek za šest do osam mjeseci, a današnje su mjere takve da se ne vidi mogućnost promjene trendova", ocijenila je bivša ministrica financija.

Za predsjednika Hrvatskih laburista Dragutina Lesara nastavak pada BDP-a isključivo je posljedica loših poteza u gospodarskoj politici.

Ta se politika, smatra Lesar, oslanja na mjere štednje koje su uzrokovale pad kupovne moći i BDP-a.

"Monetarna se politika još bavi tečajem, bez utjecaja na cijenu kapitala, pa kad se sve to poveže, onda je ovaj minus očekivan", rekao je Lesar.

Malo optimizma pokazao je, pak, predsjednik HGK Nadan Vidošević, koji je rekao da su očekivanja bila prilično loša pa zato ovaj pad ne izgleda tragično.

"Nije optimistično, ali je bolje nego što smo zapravo očekivali. To je zapravo u ovom trenutku dobro. Ako bi se u sljedeća dva kvartala popravila turistička sezona, uz, nadajmo se, bar jedan znatniji investicijski zahvat do kraja godine, možda bi ova godina mogla biti bez pada, što bih smatrao velikim uspjehom s obzirom na stanje u zemlji, ali i okruženju", rekao je Vidošević novinarima u Hrvatskome saboru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙