FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jakovčić i Hrelja o lošoj procjeni Europske komisije

PULA, 3. svibnja 2013. (Hina) - Istarski župan i predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić nije iznenađen lošim procjenama Europske komisije koja je povećala procjenu pada hrvatskog BDP-a ove godine na jedan posto, a predsjednik HSU-a Silvano Hrelja ocijenio da će se stanje "teško popraviti bez nacionalnog konsenzusa".

Jakovčić nije iznenađen lošom procjenom EK-a jer je o tome, kako je rekao, već nekoliko puta govorio i najavljivao takav scenarij.

"Jasno je da nisu učinjeni ključni pomaci s ciljem privlačenja ulaganja i ulagača u Hrvatsku niti u jačanju konkurentnosti gospodarstva konkretnim mjerama", rekao je Jakovčić u izjavi za Hinu i dodao kako je pad BDP-a osobno najavio još prije nekoliko mjeseci. Po njegovim riječima, Hrvatskoj nedostaju prave gospodarske aktivnosti, što će, smatra on, "rezultirati potrebom za rebalansom državnog proračuna".

"Moramo biti vrlo jasni prema biračima, ne možemo u kratkom roku očekivati ništa dobroga, već će se pad gospodarskih aktivnosti, nažalost, nastaviti", procijenio je Jakovčić, ističući kako je "u ovoj situaciji turizam od iznimne važnosti i može donijeti puno pozitivnih stvari, ali ne može nas izvući iz krize". Jakovčić se zauzima za stvaranje povoljnih uvjeta za domaća i strana ulaganja.

Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja izjavio je da su pogoršane prognoze Europske komisije za Hrvatsku zabrinjavajuće te je ocijenio da će se stanje "teško popraviti bez nacionalnog konsenzusa".

"To su zabrinjavajući podatci. Ova dva-tri tjedna teško je očekivati bilo kakav konstruktivan razgovor jer su svi zaokupljeni lokalnim izborima, ali nakon njih treba početi razgovarati, uvažavajući mišljenje svakog tko može na bilo koji način pridonijeti da riješimo probleme jer bez nacionalnog konsenzusa teško da će ići", rekao je Hrelja za Hinu.

Ocijenio je da Vlada RH mora poboljšati komunikaciju s građanima i oporbenim strankama te je istaknuo kako nas "sasvim sigurno neprestana prepucavanja neće odvesti nikamo".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙