FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vojvodina: Čelnik DSHV-a poziva Hrvate u policajce

SUBOTICA, 28. svibnja 2013. (Hina) - Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Petar Kuntić pozvao je u utorak pripadnike hrvatske manjine u Vojvodini da se jave na natječaj Ministarstva unutarnjih poslova Srbije koji je raspisan za upis u Centar za osnovnu policijsku obuku u Srijemskoj Kamenici.

Time se pridružio apelu državnoga tajnika MUP-a Srbije Vladimira Božovića koji je pozvao nacionalne manjine da se putem upisa u Centar uključe u policijsku službu Srbije.

Božović je, na otvorenju regionalne konferencije "Integracija pripadnika manjinskih nacionalnih zajednica u policijsku službu" u Srijemskoj Kamenici, dodao da je promidžbeni materijal za upis objavljen na jezicima svih nacionalnih manjina koje žive u Srbiji što znači da je svima dana jednaka šansa.

Komentirajući poruku visokog srbijanskog policijskog dužnosnika, predsjednik DSHV-a je rekao kako je to ohrabrujuća gesta, ali da bi državna tijela trebala više učiniti na uključivanju hrvatske manjine u državne institucije, pa i policiju.

"Statistika kojom MUP barata govori da broj policijskih službenika hrvatske pripadnosti u postocima (0,92) odgovora udjelu Hrvata u ukupnom broju stanovnika u državi. No naš je zahtjev da ti policajci ne budu raspoređeni u Boru, Zaječaru i drugi mjestima uže Srbije, već u regijama i gradovima gdje žive pripadnici hrvatske manjine - Srijemskoj Mitrovici, Podunavlju, Subotici i okolici", izjavio je Petar Kuntić.

S druge strane, dodao je Kuntić, i "mi smo krivi što se više naših mladih i njihovih roditelja ne zanima za policijski posao".

Predsjednik DSHV-a razlog vidi u nepovjerenju pripadnika hrvatske zajednice spram tih državnih institucija, koje je izgrađeno tijekom ratnih devedesetih.

"Ipak, ta su vremena za nama. Drukčije su okolnosti i okruženje i ja želim ohrabriti i potaknuti naše sunarodnjake da se jave na natječaj MUP-a Srbije", zaključio je Kuntić.

Vodstvo hrvatske manjine godinama se zalaže za razmjernu i pravičnu zastupljenost hrvatske manjine u državnim poduzećima i institucijama Srbije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙