FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 27. svibnja 2013. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 4,30 sati

ZAGREB - Ministar financija Slavko Linić izjavio je kako unatoč deficitu, rebalansa proračuna neće biti, te da je deficit nastao jer su isplaćeni svi poticaji seljacima kao i neka veća davanja. "Neće biti rebalansa. Zašto je deficit - isplaćeni su svi poticaji seljacima, tek je peti mjesec, a isplaćeni su za svih 12 mjeseci, isplaćena su i neka veća davanja", rekao je ministar Linić sinoć u Dnevniku HRT-a, odgovarajući na upit kad bi rebalans mogao biti, jer se i prije polovice godine došlo do 60 posto planiranog deficita. Ministar financija očekuje da će se to izravnati do kraja godine. "Mi novih sredstava ni za poticaje i subvencije koje smo nešto ranije isplatili, nećemo osiguravati. Ono što je bilo planom i proračunom predviđeno, to je samo malo dinamički ranije isplaćeno jer se država zadužuje do jedan, 1,5 posto godišnje, a privreda i ostali i pet i šest posto. Učinili smo tu uslugu svim poreznicima u državnom proračunu", naglasio je. Na upit u kojoj je fazi Zakon o porezu na nekretnine, ministar Linić je rekao kako je zakon pripremljen te da je manje-više sve pripremljeno, no da je uži kabinet Vlade odlučio da za sada taj prijedlog zakona ne pušta u proceduru. Dodao je kako je tu riječ o političkoj volji s obzirom da koalicijski predsjednici odlučuju. Ne smatra da će nakon drugog kruga lokalnih izbora to biti drugačija. "Ako zakon ne krene do kraja ove godine, Zakona o nekretninama neće najvjerojatnije ni biti", dodao je. Ministar Linić je na novinarski upit, govoreći o prijedlogu novog Zakonu o potrošačkom kreditu, naglasio kako se on odnosi samo na građane kojima banke žele ukinuti ili srezati minus, a ne na sve minuse na tekućim računima.

ZAGREB - Hrvatski sabor danas će 8. sjednicu nastaviti raspravom o konačnom tekstu izmjena Zakona o državnom odvjetništvu koje, u skladu s propisima EU, predviđaju obvezu DORH-a da kroz zajedničke istražiteljske ekipe surađuje s nadležnim tužiteljstvima dviju ili više članica EU. Vlada naime predlaže u Zakon implementirati Okvirnu odluku Vijeća EU o zajedničkim istražiteljskim ekipama, što je i europski prioritet u borbi protiv trgovine drogom i ljudima te terorizma. U Okvirnoj odluci se navodi kako je jedan od ciljeva EU pružiti svojim državljanima visok stupanj sigurnosti na području slobode, sigurnosti i pravde. Taj cilj želi se ostvariti sprječavanjem i borbom protiv kriminala putem tješnje suradnje između policijskih snaga, carinskih službi i drugih nadležnih tijela država članica. Predloženim izmjenama propisuje se i da je DORH dužan voditi jedinstvenu evidenciju o svim postupcima u kojima zastupa državu pred sudovima, upravnim i drugim tijelima, te kada na temelju posebne punomoći u građanskim i upravnim predmetima zastupa tvrtke u vlasništvu ili pretežitom vlasništvu države.

GENERALSKI STOL - Na jučerašnjim ponovljenim izborima u Generalskom Stolu za načelnika općine, pobijedio je kandidat HDZ-a Alen Halar, dobivši 58,75 posto glasova birača u ponovljenom glasovanju 1. izbornog kruga, doznaje se večeras u Općinskom izbornom povjerenstvu. Današnjim izborima odazvalo se 46,52 posto glasača, od kojih je 58,75 posto glasovalo za HDZ-ova kandidata Halara, dok je Neven Katić (HSS-HSP AS) dobio 25,27 posto glasova, kandidat koalicije SDP – HSU Mirko Špehar 9,46 posto a HSP-ov Juraj Škrtić 5,45 posto. Izbori se danas ponavljeni u općini Generalski Stol nakon što je Županijsko izborno povjerenstvo prihvatilo prigovor da na listiću za načelničke kandidate ispod imena jednog od kandidata za zamjenika načelnika nije pisalo iz koje je stranke, odnosno da je bio "nepotpuno istaknut naziv izborne koalicije".

ZAGREB - Međunarodna književna manifestacija, 12. festival europske kratke priče, otvorena je sinoć razgovorima s autorima u zagrebačkom Književnom klubu Booksa. Književnici Owen Martell iz Welsa, Keith Ridgeway iz Irske i kanadski autor hrvatskog podrijetla Josip Novakovich govorili su o javnoj sudbini kratke priče i pripadanju istodobno dvjema kulturama. Hrvatski autori kratke priče Zoran Ferić, Senko Karuza, Ivica Prtenjača i Robert Mlinarec su imali susret s publikom tijekom kojeg su kuhali ljubiteljima kratke priče. Do 31. svibnja u Zagrebu i Varaždinu će u organizaciji izdavačke kuće Profil International biti održano niz susreta i razgovora s autorima, čitanja priča, te će biti održane prevoditeljske radionice. Danas će na Filozofskom fakultetu u Zagrebu svoje priče predstaviti David Roas iz Španjolske, Ildikó Lovas iz Mađarske i Deborah Kay Davies iz Welsa, te će biti održana radionica o stripovima. U Booksi će svoje radove čitati i razgovarati s čitateljima Adam Britanci Marek i Rachel Trezise, u Medijateci Francuskog instituta nastupit će Francuz Philippe Claudel, a u Studentskom centru radove će čitati skupina autora iz Hrvatske, Finske, Kanade, Velsa i Mađarske. Također, danas će u Knjižnici Bogdan Ogrizović biti organiziran razgovor o kultnoj knjizi hrvatske književnosti "Ponoćni boogie", Ede Popovića.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙