FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 26. svibnja 2013. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 21 sat

ZAGREB - Iz građanske inicijative "U ime obitelji" priopćili su danas kako su prikupili najmanje pola milijuna potpisa hrvatskih birača koji traže referendum s pitanjem: "Jeste li za to da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?", a o konačnom broju potpisa izvijestit će u srijedu, 29. svibnja, na konferenciji za novinare. Riječ je o o nepotpunim podatcima koji su pristigli iz nešto više od polovice hrvatskih županija. Izjašnjavanje građana o potrebi raspisivanja referenduma još traje do kraja ovog dana, a iz inicijative očekuju da će broj građana koji su iskoristili svoje zakonsko pravo da se izjasne o referendumu biti značajno viši od 500 000, navodi se u priopćenju. Građansku inicijativu "U ime obitelji" poduprle su sve veće vjerske zajednice u Hrvatskoj te najveći broj političkih stranaka, velik broj udruga i uglednih pojedinaca. U prikupljanju potpisa na više od 2000 mjesta diljem Hrvatske sudjelovalo je više od 1200 koordinatora i više od 6000 volontera. Iz inicijative "U ime obitelji" podsjećaju da su njihovi volonteri u protekla dva tjedna bili izloženi vrijeđanju, ponižavanju, fizičkim napadima. Policiji je prijavljeno više od 50 napada na volontere na području cijele Hrvatske, najviše u Zagrebu i Rijeci. "Unatoč huliganskim napadima s jedne strane i pokušajima vladajućih da dezinformacijama obeshrabre građane u izjašnjavanju o referendumu, želimo ponoviti da Građanska inicijativa 'U ime obitelji' nije usmjerena ni protiv koga. Drago nam je da zakoni i Ustav jamče zaštitu građanskih i ljudskih prava svim građanima Republike Hrvatske, bez obzira na njihovu nacionalnost, vjeroispovijest ili spolnu orijentaciju", ističe u priopćenju glasnogovornica inicijative Jelena Gazivoda. Zaključuje da inicijativa "U ime obitelji" poštuje dostojanstvo svake osobe te drži kako upravo mogućnost da se građani na najdemokratskiji način - referendumom, izjasne o tako važnom društvenom pitanju kao što je brak, osigurava pravdu kao temelj trajnog mira u hrvatskom društvu.

ZAGREB - SDP je danas prigovorom zatražio od Državnog izbornog povjerenstva (DIP) da utvrdi povredu pravila izborne promidžbe od strane HDZ-a, navodeći kako su dobili dojavu građana sa splitskog područja da ih se s telefonskog broja HDZ-ove središnjice u Zagrebu anketira za koga će glasovati u 2. izbornom krugu. SDP od DIP-a traži da osudi i zabrani takvo djelovanje te obavijesti Državno odvjetništvo RH kako bi postupilo protiv HDZ-a, s obzirom na povredu prava odlučivanja birača. U SDP-u također traže da DIP naloži HDZ-u da se javno ispriča njihovu kandidatu Ivi Baldasaru za štetu načinjenu takvom promidžbom u kampanji za splitskog gradonačelnika. U SDP-u tvrde kako HDZ i njegov gradonačelnički kandidat, Vjekoslav Ivanišević, u kampanji za 2. krug lokalnih izbora, lažno se predstavljajući biračima, agitiraju te nastoje omalovažiti te umanjiti politički, profesionalni i ljudski integritet SDP-ova kandidata za splitskog gradonačelnika Ive Baldasara. To čine tako da Baldasarove postupke i iskazane političke stavove prikazuju kao nemoralne, nepoštene i protivne interesima građana Splita, navode iz SDP-a. Tim postupcima, smatraju u SDP-u, počinjena je teška povreda pravila ponašanja sudionika izbornog postupka i izbornog etičkog kodeksa, kojeg su se sudionici izbornog postupka dužni pridržavati, bez obzira što taj kodeks vrijedi za izbor zastupnika u Hrvatski sabor i izbore članova u Europski parlament, a za lokalne izbore etički kodeks nije posebno donesen. Inače, HDZ-ova glasnogovornica Silvana Oruč Ivoš sinoć je demantirala medijske navode da se iz njihove središnjice telefonom poziva Splićane i postavlja pitanja o SDP-ovom kandidatu za splitskog gradonačelnika Ivi Baldasaru, koja su po njega nepovoljna, ističući kako je riječ o medijskoj montaži.

PAZIN - Predsjednica HNS-a u Pazinu je poduprla kandidata koalicije IDS-HNS-Zeleni za istarskog župana Valtera Flegu, a na novinarsko pitanje je li došla pomiriti premijera Milanovića i župana Jakovčića rekla je da premijer i istarski župan mogu odlično komunicirati, dok je Jakovčić istaknuo kako IDS neće izaći iz Vlade. "Na državnoj razini tri stranke odlično surađuju, nose ovu Vladu i tako će se nastaviti na drugim razinama", kazala je Pusić na konferenciji za novinare. Istarski župan Ivan Jakovčić, na upite kada se čuo s premijerom Milanovićem i izlazi li IDS iz koalicije, odgovorio je da se s premijerom zadnji put čuo prošle godine, no, kako je kazao - "to sada više nije važno". "Važno je da ova Vlada funkcionira, a IDS iz nje neće izaći jer želi da ova Vlada funkcionira. IDS objektivno nikoga ne želi rušiti, mi želimo graditi", naglasio je Jakovčić. Dodao je da će ono što će IDS učiniti, biti gradnja nove suvremene Istre nakon ovih izbora i nastavak razgovora kako dalje u Hrvatskoj, u kojoj stanje nije sjajno, a 80 posto građana misli da zemlja ide u krivom smjeru. "O tomu će se otvoreno razgovarati, a Plan 21 mora doživjeti znatnije promjene. To će biti glavna tema razgovora nakon ovih izbora", zaključio je Jakovčić.

OSIJEK - Hrvatska stranka prava (HSP) u drugom izbornom krugu za osječkog gradonačelnika podržava kandidata HDSSB-a Krešimira Bubala, a o izboru za osječko-baranjskog župana očitovat će se naknadno, rekao je danas predsjednik HSP-a Daniel Srb. Krešimir Bubalo i HSP imaju iste svjetonazore, istaknuo je Srb na konferenciji za novinare u Osijeku. Osvrnuvši se na prvi krug proteklih lokalnih izbora, predsjednik HSP-a rekao je da nisu zadovoljni postignutim rezultatima u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji. Dodao je kako očito pravaški "birači nisu prepoznali temeljne poruke". Govoreći o ideji ujedinjenja 'pravaških opcija', Srb je rekao da to podržava "na programskom a ne na trgovačkom modelu".

SPLIT - U splitskoj gradskoj luci danas je upriličen Dan otvorenih vrata Hrvatske ratne mornarice (HRM), a za građane su bili otvoreni brodovi Flotile HRM-a. Spličanima su za razgledavanje bila dostupne raketne topovnjače „Kralj Dmitar Zvonimir“ i „Vukovar“, te ophodni brod „Hrvatska Kostajnica“ i desantni jurišni brod. Kako su predvečer izvijestili iz Zapovjedništva HRM-a, posjet brodovima je, obzirom na loše vremenske uvjete, odnosno kišu koja je danas padala u Split, bio dobar, a najčešći posjetitelji bili su roditelji s djecom. Dan otvorenih vrata HRM-a održan je u povodu Dana Oružanih snaga RH i Dana Hrvatske kopnene vojske (HkoV), 28. svibnja.

ZAGREB - Predstavom "Kerber" izraelske plesne skupine Fresco Dance, u koreografiji Yorama Karmija, večeras je u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu otvoren 30. Tjedan suvremenog plesa. Plesna je to priča o "Kerberu" troglavom psu, čuvaru ulaza u podzemni svijet grčke i rimsje mitologije, za kojeg se vjeruje da vidi sve. Yoram Karmi se i kroz ovu koreografiju predstavlja s karakterističnim tehnički i fizički izuzetno zahtjevnim plesnim rječnikom i bogatom plesnom sintaksom. Dodatni izazov za plesače je postavljanje dijela koreografije na i oko "plutajuće" scene, što utječe i na osobnost koreografskog rješenja. U sklopu EU projekta Beyond Front, večeras se u Zagrebačkom plesnom centru prikazuje i međunarodna koprodukcija portugalske koreografkinje Vanie Gale "Cooling Down Signs" na temu apatije, a izvest će se i drugog dana festivala, u ponedjeljak, 27. svibnja. U ponedjeljak je u Zagrebačkom plesnom centru na repertoaru i "Dance Communication Lab", akcija u okviru projekta Beyond Front@ u sklopu koje su gledatelji svjedoci rađanja plesnih ideja te njihova prerastanja u plesnu kompoziciju kroz tehniku improvizacije. U GDK Gavelli izvest će se predstava "Jim" u koreografiji portugalskog koreografa Paula Ribeira, nadahnuta Jimom Morissonom, jednom od najvećih rock ikona šezdesetih. Tjedan suvremenog plesa održava se do 8. lipnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙