FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN pozdravio Obaminu odluku o bespilotnim letjelicama

LONDON, 24. svibnja 2013. (Hina) - Posebni izvjestitelj UN-a za ljudska prava Ben Emerson pozdravio je u petak najavu američkog predsjednika Baracka Obame o ograničavanju korištenja bespilotnih letjelica kao "važan korak naprijed u transparentnosti uporabe" toga oružja, javlja BBC.

Obama je u četvrtak najavio promjene u američkoj protuterorističkoj politici, najavio da će SAD koristiti bespilotne letjelice samo u neposrednoj opasnosti, što je suptilna promjena u odnosu na dosadašnju politiku korištenja tih letjelica.

Po novim nedavno potpisanim predsjedničkim smjernicama, Obama predaje ministarstvu obrane vodstvo u korištenju bespilotnih letjelica, protivno dosadašnjoj praksi po kojoj je za to bila nadležna CIA. Svaki napad bespilotnom letjelicom bit će pokrenut samo ako se osumnjičenika za terorizam ne može zarobiti. SAD će poštivati suverenitet država i ograničit će te napade na al Kaidu ili s njome povezane ciljeve.

Emerson je u petak izjavio BBC-ju da je Obama time jasnije nego ikada prije ustanovio zakonske okvire za ciljana ubojstva.

Emmerson je u siječnju pokrenuo istragu o korištenju bespilotnih letjelica rekavši da njihova uporaba "predstavlja izazov za međunarodno pravo". Njegov ured istražuje 25 napada bespilotnim letjelicama u Pakistanu, Afganistanu, Jemenu, Somaliji i na palestinskim područjima.

"Objava proceduralnih smjernica za uporabu sile u protuterorističkim operacijama važan je korak prema boljoj transparentnosti i odgovornosti", kazao je Emmerson.

Pakistan, česta meta akcija bespilotnih letjelica u borbi protiv talibana, također je pozdravio Obaminu najavu. Službeni Islamabad, koji akcije bespilotnih letjelica smatra kontraproduktivnim zbog gubitka civilnih života i kršenja nacionalnog suvereniteta, priopćio je da cijeni to što je Obama priznao da sila nije jedni način borbe protiv terorista.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙