FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lokalni izbori u Italiji: nova runda meča ljevice i desnice

RIM, 24. svibnja 2013. (Hina/AFP) - Talijanska desnica i ljevica, koje su morale zajedno sastaviti vladu kako bi okončale pat poziciju nakon neriješenih parlamentarnih izbora, u nedjelju se opet sučeljavaju na lokalnim izborima u 565 općina, a napose oštar dvoboj očekuje se u Rimu.

Sedam milijuna Talijana u nedelju i ponedjeljak do 15 sati bira svoje zastupnike u lokalna tijela vlasti. U Rimu se kandidat ljevice Ignazio Marino natječe protiv sadašnjeg gradonačelnika Giannija Alemanna, bivšeg neofašista, člana stranke desnog centra Narod slobode (PDL) Silvija Berlusconija.

Kandidat Demokratske stranke (PD), vodeće na talijanskoj ljevici iz koje je i premijer Enrico Letta, Marino blago vodi pred Alemannom, prema anketama koje im daju od 33 do 35 posto.

Kandidat antistranke Pokret 5 zvijezda (M5S) Marcello De Vito trebao bi dobiti 15 posto i treći je prema anketama među 19 kandidata za gradonačenika Vječnoga grada.

Izbori u 565 općina prigoda su da tri vodeće stranke odmjere snage nakon parlamentarnih izbora u veljači koji su završili gotovo neriješeno jer nijedna nije mogla vladati sama.

U Rimu kojim je ljevica vladala 20 godina (1989-2008)., kandidati se nadmeću obećanjima. Tako Marino obećaje 500 eura na mjesec tijekom godine dana za 10.000 mladih Rimljana stažista. Gradom će apsolutno transparentno upravljati i riješiti problem javnog prijevoza tramvajima i širenjem podzemne željeznice.

Alemanno tvrdi da je baštinio katastrofalni deficit od ljevičara Waltera Veltronija i da je tek nedavno sredio račune te će sa 791 milijun eura u tri mjeseca namiriti dugove 3181 dobavljača javnih usluga.

Sadašnji gradonačelnik promiče turizam koji stalno raste u Rimu. Hvali se time što je u pet godina protjerao 61.000 Roma iz Rima i žali što i ostatak Italije nije jednako oštar prema Romima.

Marina, koji je po struci kirurg specijaliziran za transplantaciju jetre, Alemanno optužuje da je pristaša pobačaja i eutanazije, a sebe naziva braniteljem obitelji i života.

Bude li potreban, drugi krug lokalnih izbora predviđen je za 9. i 10. lipnja.

Osim u Rimu, lokalni izbori se održavaju i u Anconi, Sienni, Pisi i Bresciji, te u brojnim manjim mjestima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙