FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EADS nudi dvije milijarde dolara ulaganja u zamjenu za posao u J. Koreji

PARIZ, 24. svibnja 2013. (Hina/AFP) - Europski zrakoplovni koncern EADS najavio je dvije milijarde dolara ulaganja kako bi istisnuo američkog konkurenta Boeinga iz utrke za narudžbu 60 sofisticiranih borbenih zrakoplova za Južnu Koreju.

Koncern je u jučerašnjem priopćenju najavio da će uložiti taj iznos u odvojeni južnokorejski projekt razvoja vlastitih sofisticiranih borbenih zrakoplova, ako dobije posao proizvodnje tih zrakoplova vrijedan 8.300 milijardi wona (7,2 milijarde dolara).

Na natječaj javili su se Boeing sa svojim F-15 Silent Eagleom, Lockheed Martin s F-35 Lightningom II i EADS s Eurofighter Typhoonom. Odluka se očekuje do kraja idućeg mjeseca.

Dosada je južnokorejska vojska s obzirom na blisko vojno savezništvo uglavnom odabirala američke dobavljače za nabavu vojne opreme, što je posebno vrijedilo za zrakoplove.

U siječnju EADS-u su porasle nade kada je britansko-talijanska tvrtka AgustaWestland pobijedila na natječaju američkog vojnog diva Sikorskyja i osigurala 567 milijuna dolara vrijednu narudžbu šest helikoptera za južnokorejsku mornaricu.

EADS-ovo ponuđeno ulaganje trebalo bi biti usmjereno u južnokorejski program KF-X razvoja vlastitog višenamjenskog borbenog zrakoplova.

"Budu li Eurofighter i KF-X program istodobno montirani u Koreji, to će donijeti ekonomske učinke vrijedne desetke tisuća milijardi wona i stvoriti 50.000 radnih mjesta u Koreji", navodi se u EADS-ovom priopćenju.

EADS je već obećao da će u slučaju da pobijedi na natječu montirati 53 od 60 Eurofightera u Južnoj Koreji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙