FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Samsung uspješno testirao tehnologiju za novu generaciju mobilnih mreža

SEUL, 13. svibnja 2013. (Hina/AFP) - Južnokorejski elektronički div Samsung Electronics izvijestio je u ponedjeljak da je uspješno testirao tehnologiju za superbrze bežične mreže pete generacije (5G) koja će u konačnici omogućiti korisnicima da "skinu" cijeli film u jednoj sekundi.

Testovi su potvrdili prijenos više od jednog gigabajta podataka po sekundi (Gpbs) na udaljenosti od dva kilometra.

Nova tehnologija bit će spremna za komercijalnu primjenu najranije 2020. a nudit će "i do nekoliko stotina puta brži" prijenos podataka no što je moguć preko postojećih 4G mreža, navodi se u priopćenju.

To će korisnicima omogućiti "prijenos velikih datoteka, uključujući digitalne filmove visoke kvalitete, praktički bez ograničenja", tvrde u Samsungu.

"Zahvaljujući tome, korisnici će moći uživati u širokoj paleti usluga kao što su 3D filmovi i igrice, streaming (prijenos i istodobnu reprodukciju) u realnom vremenu UHD (ultra high-definition) audio i video sadržaja i medicinske usluge na daljinu", dodaje se u priopćenju.

Samsung je u priopćenju naveo da je uspio pronaći način kako iskoristiti milimetarske valove, što je dosada bila nerješiva zagonetka za mobilnu industriju.

U testovima su korištena 64 antenska elementa i njima je po navodima Samsunga riješen problem "nepovoljnih karakteristika rasprostiranja", zbog kojih je prijenos podataka milimetarskim valovima dosada bio prostorno ograničen.

Južna Koreja spada među "najumreženije" zemlje svijeta i već ima oko 20 milijuna korisnika mreže četvrte generacije (4G).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙