FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lagarde pred francuskim pravosuđem

PARIZ, 23. svibnja 2013. (Hina/AFP) - Direktorica MMF-a Christine Lagarde u četvrtak je stigla u sud u Parizu kako bi francuskom pravosuđu objasnila svoju ulogu u jednoj spornoj presudi iz 2007., kad je bila ministrica, što bi moglo dovesti do njezina ispitivanja i u konačnici odlaska s dužnosti.

Bivša francuska ministrica gospodarstva (57) stigla je nasmiješena na Sud pravde, francusku instancu nadležnu za suđenje za prekršaje koje su počinili ministri tijekom obnašanja dužnosti. Davanje iskaza moglo bi trajati dva dana.

Presuda zbog koje je pozvana omogućila je francuskom biznismenu Bernardu Tapieju da se domogne 400 milijuna eura u rješavanju razmirice između njega i francuske banke Credit Lyonnais.

Optužba bi mogla znatno oslabiti položaj te francuske političarke koja je u srpnju 2011. na čelu MMF-a naslijedila sunarodnjaka Dominiquea Strauss-Kahna, koji je bio primoran dati ostavku nakon optužbe za silovanje u New Yorku.

"Objektivno, poznavajući MMF i funkcioniranje instanci tog tipa, sklona sam smatrati da, ako postane predmetom istrage, od nje će nesumnjivo biti zatraženo da napusti dužnost", izjavila je u četvrtak za medije glasnogovornica francuske socijalističke vlade Najat Vallaud-Belkacem.

Bude li protiv nje podignuta optužnica, Christine Lagarde zakonski ne mora podnijeti ostavku na svoj položaj. No njezin ostanak na položaju ovisit će o dobroj volji zemalja članica fonda, posebice SAD-a. U ožujku je upravno vijeće MMF-a, koje zastupa 188 zemalja članica, nanovo iskazalo "povjerenje" u sposobnosti "učinkovitog izvršavanja dužnosti" Lagarde, prve žene na čelu MMF-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙