FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MMF ne da novce BiH dok se ne objavi zakon

SARAJEVO, 21. svibnja 2013.(Hina) - Bosna i Hercegovina neće dobiti četvrtu ratu kredita po sporazumu o stand-by aranžmanu s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) sve dok na snagu ne stupi zakon o mirovini bivših pripadnika vojnih i policijskih snaga u Federaciji BiH, potvrdio je u utorak predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda.

Nakon sjednice Fiskalnog vijeća BiH, posebnog tijela koje koordinira provedbu financijske politike između države i njenih entiteta, Bevanda je novinarima u Sarajevu kazao kako su MMF-u zadovoljni načinom na koji BiH ispunjava svoje obveze po osnovi stand-by aranžmana no inzistiraju na stupanju na snagu zakona kojega su u travnju usvojila oba doma federalnog parlamenta.

Zakon međutim još nije stupio na snagu niti se zna kada bi to moglo uslijediti jer ga nije potpisao predsjednik FBiH Živko Budimir.

On to nije učinio jer je u međuvremenu uhićen i određen mu je jednomjesečni pritvor a tužiteljstvo i Sud BiH odbili su prijedlog njegovih suradnika da mu zakon donesu na potpis u zatvor kako bi ga se napokon objavilo u službenim novinama.

Ustav FBiH ovlasti za potpisivanje zakona daje isključivo entitetskom predsjedniku i uopće nije predvidio situacije u kakvoj se sada našla izvršna vlast u tom entitetu.

U međuvremenu je stigao zahtjev iz tužiteljstva da se Budimiru pritvor produži za još dva mjeseca a nema nikakvih naznaka kako bi se mogao riješiti problem potpisivanja zakona.

"Na to nitko od članova Fiskalnog vijeća ne može utjecati", rezignirano je u utorak konstatirao Bevanda dodajući kako u to pokušavaju uvjeriti i predstavnike MMF-a.

Svi odgovornost je prebacio na predstavnike vlasti u FBiH a na novinarska pitanja što dalje ljutito je odgovarao: "Pitajte njih (u FBiH)".

Kredit MMF-a Bosni i Hercegovini je nužan kako bi zakrpala proračunske rupe.

U rujnu 2012. MMF je odobrio BiH novi stand-by aranžman u trajanju od dvije godine u ukupnoj vrijednosti od 405,3 milijuna eura.

Predstavnici MMF-a u redovitim ciklusima u BiH provjeravaju stanje financija odnosno poštivanje dogovorenih ograničenja u javnoj potrošnji i provedbu reformi te se ovisno o tim provjeravama odobravaju isplate rata kredita.

Do sada su isplaćene tri rate odnosno nešto manje od polovice ukupnog planiranog iznosa kredita.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙