FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Budimir do idućeg tjedna treba pismeno odgovoriti istražnom povjerenstvu

SARAJEVO, 22. svibnja 2013.(Hina) - Predsjedniku Federacije Bosne i Hercegovine Živku Budimiru ostavljena je mogućnost da do idućeg tjedna dostavi pisane odgovore na pitanja članova ad hoc istražnog povjerenstva kojega je utemeljio Zastupnički dom parlamenta FBiH sa zadaćom da utvrdi je li Budimir svojim dosadašnjim djelovanjem prekršio danu prisegu i postoji li osnova da se pokrene postupak njegove smjene.

Takav zaključak donesen je nakon sjednice povjerenstva, održane u srijedu u Sarajevu, i nakon žučne rasprave nakon koje su sjednicu napustili članovi Irfan Ajanović iz Stranke demokratske akcije (SDA) i Željko Asić iz Stranke pravde i povjerenja (SPP). Oni su optužili ostale članove povjerenstva da i prije nego što saslušaju Budimira kane donijeti zaključak po kojemu je aktualni predsjednik FBiH nedostojan obnašanja te dužnosti te da ga treba smijeniti.

Povjerenstvo je prošlog tjedna saslušalo dvojicu dopredsjednika FBiH Mirsada Kebu i Svetozara Pudarića te entitetskog ministra pravosuđa kako bi ustvrdio pod kojim je okolnostima Budimir potpisivao pomilovanja osobama osuđenim na zatvorske kazne.

Tada je zaključeno i da se pozove Budimira da i on iznese svoje argumente, no Sud BiH nije dopustio predsjedniku FBiH, koji je u zatvoru u Mostaru, da ga privremeno napusti kako bi dao iskaz niti je članovima povjerenstva dao suglasnost da s njim razgovaraju u zatvoru.

Umjesto Budimira na saslušanju se u srijedu u Sarajevu kao njegov opunomoćenik pojavio njegov odvjetnik Ragib Hadžić.

Predsjedatelj parlamentarnog istražnog povjerenstva Nasir Beganović kazao je novinarima kako je to omogućilo tek da se Hadžiću postave pitanja koja će on prenijeti Budimiru, a predsjednik FBiH će onda odgovoriti u pisanom obliku do početka idućeg tjedna.

"U nastavku ćemo razmatrati prikupljene dokumente", kazao je Beganović.

Ukoliko povjerenstvo zaključi kako je Budimir prekršio prisegu i time "postao nedostojan" obnašanja dužnosti predsjednika FBiH parlamentu će preporučiti njegovu smjenu.

U tom slučaju takvu inicijativu moraju poduprijeti dvije trećine zastupnika u oba doma entitetskog parlamenta, a konačnu odluku donosi Ustavni sud FBiH.

Živko Budimir uhićen je 26. travnja pod sumnjom da je primao mito kako bi odobrio pomilovanja osuđenima na zatvorske kazne.

Tada mu je određen jednomjesečni pritvor, a Tužiteljstvo BiH u utorak je zatražilo da se on produži za još dva mjeseca.

Odvjetnik Hadžić u srijedu je kazao kako će Sud BiH o ovome raspravljati u četvrtak. "Ostavit ćemo Sud BiH da odluku donese bez pritiska", izjavio je Hadžić odbivši komentirati zahtjev Tužiteljstva BiH.

Produljenje pritvora zatraženo je uz obrazloženje kako bi Budimir i ostala četvorica osumnjičena po istoj osnovi, u slučaju da ih se pusti na slobodu, mogli uništiti dokaze ili utjecati na svjedoke odnosno pokušati pobjeći iz BiH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙