FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Papa pozvao kineske katolike da ostanu vjerni Rimu

RIM, 22. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Papa Franjo pozvao je u srijedu katolike u Kini da ostanu vjerni Vatikanu, čiji utjecaj ugrožavaju kineske komunitičke vlasti.

U Kini ima između osam i 12 milijuna katolika, koji su podijeljeni između državne Katoličke domoljubne udruge, koja postavlja biskupe bez dopuštenja Vatikana i katoličke zajednice vjerne Vatikanu koja odbija miješanje države.

Franjin prethodnik Benedikt XVI. proglasio je 24. svibnja danom molitve za katolike u Kini.

Papa Franjo izjavio je na redovitoj tjednoj općoj audijenciji na Trgu sv. Petra u srijedu da moli kako bi katolici u Kini dobili "milost naviještanja Krista s poniznošću i radošću i kako bi bili vjerni Crkvi i Petrovu nasljedniku".

Kina i Vatikan prekinuli su diplomatske odnose ubrzo nakon dolaska komunista na vlast u Kini 1949. godine.

Papa Benedikt XVI. pozvao je svojedobno na ujedinjenje dviju katoličkih zajednica u Kini i pokrenuo oprezni dijalog s Pekingom o političkim odnosima.

U srpnju 2012. Vatikan je osudio imenovanje katoličkog biskupa bez dopuštenja službene Crkve. Istodobno, jedan od biskupa što ih je nedavno imenovao Vatikan, Thaddeus Ma Daqin, u Kini se nalazi u kućnom pritvoru nakon što je objavio da napušta Katoličku domoljubnu udrugu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙