FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dva mjeseca od izbora: Bergoglio stazom svojih prethodnika

RIM, 13. svibnja 2013. (Hina/AFP) - Papa Franjo koji u ponedjeljak puni dva mjeseca od početka pontifikata inovator je u odnosima s vjernicima koje je oduševio srdačnim i jednostavnim pristupom, ali je pokazao da u osjetljivim pitanjima ide utabanim stazama svojim prethodnika, usprotivivši se pobačaju i većoj ulozi žena u crkvenoj hijerarhiji.

Jorge Bergoglio dosad se rijetko izjašnjavao o pitanjima poput zaštite života od začeća do smrti, no u nedjelju je na Trgu Sv. Petra pozvao vlade da zakonom "zaštite zametak", što znači život od prvih trenutaka postojanja.

Također je pozdravio manifestaciju vjernika koju su u Rimu organizirale udruge "za život" i potvrdio da će sredinom lipnja u Vatikanu održati veliki susret na temu "svetosti života".

U srijedu je Franjo primio izaslanstvo nadstojnica različitih redova iz cijelog svijeta za koje Benedikt XVI. u svome pontifikatu nije imao vremena.

U središtu razgovora bili su zahtjevi američkih redovnica okupljenih u pokret LCWR (Leadership Conference of Women Religious) koje Vatikan smatra preradikalnima i previše feminističkim. Taj pokret dovodi u pitanje dominaciju muškaraca u crkvenoj hijerarhiji, zagovara liberalnija stajališta o pobačaju, kontracepciji i homoseksualnosti.

U toploj poruci Papa je kazao da je apsurdno živjeti Isusa bez Crkve i voljeti Isusa bez Crkve te je pozvao redovnice neka u sebi pronađu osjećaj pripadnosti Crkvi, vjernosti pastirima i nasljedniku Sv. Petra, biskupa Rima. Rekao im je da je njihov rad vitalan za Crkvu i pohvalio njihov karitativan rad.

O istospolnom braku Papa još nije izravno progovorio, no vatikanskim medijima prepustio je da pozdrave protivnike takvog braka koji je francuski parlament prihvatio unatoč velikim prosvjedima u zemlji.

Papa Franjo slijedi stajalište Benedikta XVI. da je brak zajednica muškarca i žene te djece. Kada je Jorge Bergoglio bio izabran za Papu došao je s reputacijom nadbiskupa Buenos Airesa s humanim pristupom, ali konzervativnim stajalištima u društvenim pitanjima.

Kategorički protiv legalizacije istospolnog braka, Bergoglio je zauzeo pragmatično stajalište u obrani civilnog partnerstva. U Argentini je kritizirao biskupe koji odbijaju krstiti djecu nevjenčanih parova.

U svim dosadašnjim stajalištima papa Franjo je pažljivo izbjegavao osuđivati osobe i ponašanja te je uvijek pozivao one koji imaju odgovornost da štite život i obitelj.

Očekujući promjene, talijanski tisak je krajem travnja pisao da Vatikan planira proširiti prava razvedenima koji su sklopili novi brak, no Vatikan je takvo pisanje kratko opovrgnuo.

Liberalni katolici nadaju se da će Papa jednoga dana ukinuti celibat za svećenike i dopustiti ređenje žena za svećenice te omekšati stajališta prema oralnoj kontracepciji i prezervativima. Čini se, međutim, da papa Franjo nije spreman na takve radikalne promjene.

Liberalni katolički teolog Hans Kueng pozdravio je izbor Argentinca Bergoglia za novog Papu, ali je u kolumni za tisak upozorio: "Ako se ništa ne dogodi, iz same Crkve stići će poziv 'pobunite se'".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙