FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 16 sati

ZAGREB, 20. svibnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 16 sati:

ZAGREB

Većina članova sindikata javnih i državnih službi na prošlotjednom je referendumu podržala opći štrajk i blokadu državnog sustava do ispunjenja sindikalnih zahtjeva kojima se traži napuštanje politike rezanja plaća i mjera štednje. Sindikalni čelnici danas su na konferenciji za novinare izvijestili da je referendum uspio čime su, ističu, dobili legitimitet za poduzimanje akcija o kojoj će javnost ovih dana biti preciznije obaviještena. Sindikati traže vraćanje svih oduzetih i umanjenih naknada, dodataka na plaću i koeficijenata u javnim i državnim službama, te uključivanje sindikata u rješavanje pitanja viška zaposlenih. Traže i čvrsta jamstva da se više neće posezati za radničkim pravima te ukidanje Zakona o reprezentativnosti. Sindikalni čelnici najavili su zbog klevete kaznenu prijavu protiv ministra financija Slavka Linića, koji je sindikate proteklih dana nazvao "produženom rukom Tomislava Karamarka" i rekao da rade u funkciji HDZ-a. Osim toga, sindikati će Linića prijavili i DIP-u jer je, kažu, "iskoristio izbornu šutnju za propagandu vladinih mogućih budućih poteza, kako bi time privukao glasače da glasaju za SDP". Vilim Ribić (Matica hrvatskih sindikata) prozvao je vladu da ne zna što se stvarno događa u javnoj potrošnji.

ZAGREB

Hrvatska radiotelevizija (HRT) priopćila je danas da je "zbog niza profesionalnih propusta i loše organizacije u Informativnom programu HTV-a" Domagoj Novokmet razriješen s mjesta v.d. urednika Informativnog programa HTV-a. ovokmetovu smjenu predložio je ravnatelj Programa HRT-a Goran Rotim, a prihvatio ju je glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman. Na mjesto v.d. urednika IP-a HTV-a imenuje se Nikola Kristić. Detalji o tome o kakvim je propustima riječ još nisu poznati, a glasnogovornica HRT-a Dorotea Lazarin kaže da nema dodatnih informacija osim tog priopćenja.

ZAGREB

"Ja sam odgovoran za sve, ne skrivam se, tu sam i moram preuzeti odgovornost", izjavio je danas predsjednik SDP-a Zoran Milanović komentirajući rezultate lokalnih izbora. Za rezulatate izbora rekao je da je, gledajući raspored snaga, situacija gotovo ista kao i prije četiri godine kada su u pitanju županije i gradovi. "Ali rezultatima ne mogu biti pretjerano zadovoljan", ustvrdio je na konferenciji za novinare. Od rezultata u Zagrebu očekivanja su bila veća, priznao je Milanović dodavši i kako je "u Zagrebu već četiri godine na djelu jedna klijentelistička ekipa koja ne vodi grad ni približno na europski način", a ako građani to ne prepoznaju onda, rekao je, neka izaberu koga hoće. To što je SDP-ova lista ipak najjača lista u Zagrebu za Gradsku skupštinu nije samo po sebi zadovoljavajuće. "U prvom krugu je ostvario značajnu prednost kandidat koji je nekad bio član SDP-a dok nije bio izbačen, a zna se i zašto je izbačen, pa ako je to cijena koju moramo platiti mi ćemo je platiti", prokomentirao je Milanović Bandićevu golemu prednost u Zagrebu. Po Milanovićevim riječima, SDP-ov gradonačelnički kandidat Rajko Ostojić je neusporedivo "bolji, pametniji, obrazovaniji i čistiji", a kada je riječ o drugom krugu, priznao je da nema iluzija te da će biti jako teško. Za rezultate u Splitu Milanović je rekao kako je konačno prevladala opcija koja predstavlja zdravi građanski i pučki mentalitet. Za rezultate u Istri Milanović je rekao kako je SDP tamo postao uvjerljivo druga snaga. Kada je riječ o izlaznosti na izbore ona je, po Milanovićevom mišljenju, bila solidna i ohrabrujuća u odnosu na europske izbore.

ZADAR

Predsjednica zadarske Gradske organizacije SDP-a Ingrid Antičević-Marinović preuzela je odgovornost za, kako je rekla, loš rezultat zadarskoga SDP-a i neće se više kandidirati za predsjednicu Gradske organizacije te stranke. "Ipak nije riječ ni o kakvoj ostavci, već je riječ o tome da ćemo uskoro imati redovite unutarstranačke izbore. Bila sam dva mandata predsjednica Gradske organizacije i mislim da su dva mandata za svakoga dovoljna. Želja mi je bila dovesti u ovom mandatu stranku do pobjede, ali to se, nažalost, nije dogodilo", rekla je Ingrid Antičević-Marinović odgovarajući na novinarsko pitanje o tome hoće li dati ostavku na čelu zadarskoga SDP-a zbog rezultata koji su lošiji od najavljivanih. "Očito treba još vremena i rada koji predstoji, a pogotovo mladima", rekla je Ingrid Antičević-Marinović, koja nije skrivala nezadovoljstvo rezultatima izbora za zadarsko Gradsko vijeće i gradonačelnika Zadra, gdje je SDP-ova koalicija osvojila 29,24 posto, a kandidat Ivo Bilić 31,98 posto.

TISNO

Zbog utvrđenih nepravilnosti s glasačkim listićima u biračkim kutijama, Općinsko izborno povjerenstvo iz Tisnog poništilo je izbore na biračkom mjestu broj 5 u naselju Betina, potvrdio je predsjednik Županijskog izbornog povjerenstva Šibensko-kninske županije Sanibor Vuletin. Vuletin navodi kako je na biračkom mjestu broj 5 u svim kutijama pronađen višak biračkih listića. Zbog toga je predsjednica biračkog povjerenstva u Tisnom Biserka Boljat donijela odluku o poništenju izbora na tom mjestu, a ponovit će se iduće nedjelje, 26. svibnja, kazao je Vuletin. To znači, kaže Vuletin, kako se još službeno ne mogu proglasiti rezultati izbora za šibensko-kninskog župana, niti za načelnika Općine Tisno. DIP je objavio kako u Tisnom, nakon obrađenih 83,33 posto biračkih mjesta, dosadašnji načelnik Ivan Klarin, kandidat koalicije SDP-HNS-HSS-HSU, vodi sa 63,43 posto glasova pred Jelenom Obratov, kandidatkinjom koalicije HDZ-HSP AS-HSSU koja zasad ima 27,79 posto glasova. Na izborima u Tisnom, inače, zabilježen je velik odaziv birača. Po informacijama iz DIP-a, glasovalo je čak 69,31 posto građana s pravom glasa.

ZADAR

Za pobjedu u prvome krugu kandidatu HDZ-ove koalicije za župana Stipi Zriliću nedostajalo je samo 37 glasova, a kandidatu koalicije predvođene HDZ-om za gradonačelnika Zadra Božidaru Kalmeti nedostajalo je 410 glasova. Tako obojica idu u drugi krug. Kalmeta, koji je po privremenim neslužbenim rezultatima nakon svih prebrojanih listića dobio 12.950 glasova, koje mu je dalo 48,43 posto od 65.424 birača koji su pristupili glasovanju, u drugi krug izbora za gradonačelnika Zadra ide s SDP-ovcem Ivom Bilićem koji je osvojio 8.551 ili 31,98 posto glasova. Kandidat HDZ-a, HSP AS, HSU-a, A – HSS-a i HČSP-a i dosadašnji župan Stipe Zrilić dobio je 38.887 glasova ili 49,93 posto od 77.887 birača koji su izašli na birališta. On će se u drugome krugu boriti s kandidatkinjom SDP-a, HSLS-a i DSU-a Renatom Sabljar Dračevac, koja je osvojila 19.208 glasova (24,66 posto). Izlaznost na izborima za gradonačelnika Zadra bila je 40,87 posto, a nevažećih listića bilo je 3,75 posto. U Zadarskoj županiji od 165.946 birača glasovanju je pristupilo 77.887 ili 46,94 posto.

ZAGREB

U Karlovačkoj županiji u prvom izbornom krugu grad Ozalj je dobio gradonačelnicu Gordanu Lipšinić (HDZ, HSP AS, HSS), a preostaje drugi izborni krug za gradove Karlovac, Ogulin, Slunj i Dugu Resu. U drugom izbornom krugu za mjesto gradonačelnika Karlovca borit će se Damir Jelić (HDZ, HSS, HSP AS, HSLS) s 48,95 posto osvojenih glasova u prvom krugu i Josip Benčić (SDP, HNS, HSU, ZS) s 35,22 posto glasova. U Ogulinu će se u borbi za gradonačelničku dužnost u drugom krugu sučeliti Jure Turković (HDZ, HSP AS, HSS, HSLS, HSU, ABH) s 46,96 posto osvojenih glasova u prvom krugu i Ivan Vuković (SDP) s 44,2 posto glasova. Za zamjenika gradonačelnika (iz srpske nacionalne manjine) izabran je Mićo Zatezalo (SDSS). Za mjesto gradonačelnika Slunja u drugom krugu natjecat će se Željko Rendulić (kandidat skupine birača) s osvojenih 35,19 posto glasova u prvom krugu i Ivan Bogović (HDZ) 29,78 posto. U Dugoj Resi u drugom krugu za dužnost gradonačelnika borit će se Ivan Baršić (HSS, HSP AS) 36,24 posto osvojenih glasova u prvom krugu i Vesna Brezović SDP, HNS, HSU sa 26,48 posto glasova.

ZAGREB

Od 51 mjesta u novom sazivu zagrebačke Gradske skupštine lista Milana Bandića imat će 17 zastupnika, jednako kao i koalicija Socijaldemokratske partije, a uz njih u Skupštini će biti deset zastupnika s HDZ-ove liste te sedam s one Vladimira Ferdeljija. Uz Bandića, nositelja liste i kandidata za zagrebačkog gradonačelnika u drugom krugu, u Skupštinu bi trebali ući još Sandra Švaljek, Vesna Kusin, Jelena Pavičić Vukičević, Slavko Kojić, Ana Stavljenić-Rukavina, Sandra Perković, Mirna Šitum, Davor Štern, Vida Demarin, Sunčana Rupnik Blažeković, Marija Kalebota, Vlado Crkvenac, Dragica Nikolić, Katarina Tonković, Darko Katuša i Ratko Maričić. S liste SDP, HNS, Hrvatska stranka umirovljenika, Zelena stranka, Hrvatska stranka zelenih - Eko savez - Zeleni i Zeleni zajedno, s nositeljem Davorom Bernardićem za Skupštinu su izabrani Rajko Ostojić, Dragan Kovačević, Višnja Fortuna, Martina Jović, Zvane Brumnić, Sanja Ožić, Damir Godec, Ljubica Hrgović, Tomislav Stojak, Davorka Vukadin Samardžić, Saša Molan, Željko Kvesić, Tin Pažur, Silva Žele, Nenad Livun i Grgo Jelinić. Lista HDZ, HSP Ante Starčević, Blok umirovljenici zajedno, Zagorska stranka, Zagorska demokratska stranka i Hrvatska demokršćanska stranka u Skupštinu dovodi Andriju Mikulića, Margaretu Mađerić, Ivana Ćelića, Ivicu Kostovića, Zorana Piličića, Ivana Tepeša, Marija Župana, Dražana Bilokapića, Ante Plazonića i Milivoja Špiku. Osim Ferdeljija s njegove liste, koja obuhvaća HSLS, HSS, Zelenu listu i Demokratsku stranku umirovljenika zastupnička mjesta dobili su Darinko Kosor, Nenad Matić, Alen Ostojić, Ivan Obad, Vjekoslav Jeleč i Miroslav Polovanec.

VUKOVAR

Nakon što su prebrojani svi listići na izborima za Gradsko vijeće Vukovara i objavljeni prijevremeni rezultati, lako bi se moglo dogoditi da u Vukovaru ne dođe do formiranja Gradskoga vijeća u prvom pokušaju, mišljenja su u vukovarskom SDP-u. Na izborima za Gradsko vijeće Vukovara, koalicija HDZ-HSP AS-HSLS-DC-BUZ osvojila je 42,04, koalicija SDP-HSU-Zelena lista 32,02 posto, a izborni prag prešao je još i SDSS koji je osvojio 10,94 posto glasova. U mandatima, HDZ je dobio 11, SDP osam, a SDSS 2 vjećnička mjesta. Goran Bošnjak (SDP), koji je ujedno i predstojnik Ureda državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji, podsjeća kako je srpskoj nacionalnoj manjini u Vukovaru zakonom zajamćena trećina vjećničkih mjesta u Gradskome vijeću. "To znači da od 21 vjećnika, pripadnika srpske nacionalne manjine mora biti sedam, a trenutačno ih mi na listi SDP-a imamo dvoje i SDSS dvoje što znači da nedostaje još troje. Stoga će još po jednoga vijećnika iz redova srpske nacionalne manjine dati koalicije SDP-a i HDZ-a te SDSS te će u konačnici koalicija HDZ-HSP AS-HSLS-DC-BUZ imati 12, SDP-HSU-Zelena lista devet, a SDSS troje vijećnika", pojašnjava Bošnjak. Napominje kako bi to značilo da bi se u konačnom preslagivanju vlasti, na jednoj strani našao HDZ s 12, a na drugoj SDP i SDSS s ukupno 12 vijećnika, što bi moglo onemogučiti formiranje Gradskog vijeća.

VARAŽDIN

Kandidat koalicije HNS-SDP-HSU-HSLS i aktualni župan Varaždinske županije Predrag Štromar uvjeren je u pobjedu u drugom krugu izbora za župana nakon što je na jučerašnjim izborima osvojio nešto više od 49 posto glasova, a samo ga je šestotinjak glasova dijelilo od pobjede u prvom krugu. Na današnjoj konferenciji za novinare Štromar je istaknuo podatak da je osvojio više glasova nego sva četiri preostala kandidata zajedno, a razlog zbog čega već jučer nije osvojio natpolovičnu većinu vidi u tome da je čak četiri posto listića bilo nevažećih. Štromar je zadovoljan i ukupnim rezultatom izbora u Varaždinskoj županiji budući da je HNS povećao broj načelnika i gradonačelnika. HNS s koalicijskim partnerima zasad ima dva gradonačelnika i sedam načelnika dok u drugom krugu ima još sedam kandidata, četiri za gradonačelnika te tri za načelnika. "Ukupno je koalicija HNS-SDP-HSU-HSLS osvojila 167 od 423 vijećnička mandata, dok ih sam HNS ima 107", zaključio je Štromar. Protukandidat Štromaru u drugom krugu je HDZ-ov Anđelko Stričak koji je jučer osvojio nešto manje od 20 posto glasova.

ZAGREB

Lijeva koalicija na čelu s SDP-om osvojila je 12 od 17 zagrebačkih gradskih četvrti, a desna koalicija predvođena HDZ-om pet, dok nositelji lista Milana Bandića nisu polučili značajniji rezultat jer, kako su objasnili u Bandićevu stožeru, nije bilo na listićima njegovog imena. SDP-ova koalicija je u četvrtima u kojima ima najviše osvojenih mandata dobila između 26,21 (Novi Zagreb - zapad) i 34,04 (Novi Zagreb - istok) posto glasova birača. Ta je koalicija prva još u četvrtima Donji grad, Gornji grad - Medveščak, Trnje, Maksimir, Peščenica - Žitnjak, Trešnjevka - sjever, Trešnjevka - jug, Črnomerec, Stenjevec i Podsused - Vrapče. HDZ-ova koalicija je najviše osvojenih mandata ostvarila u Brezovici s 25,60 posto glasova. Slijede Gornja Dubrava, Donja Dubrava, Posljeme te Sesvete u kojima je ta koalicija prva s 18,81 posto osvojenih glasova birača. U Brezovici, Donjoj Dubravi i Sesvetama je razlika između tih dviju koalicija vrlo mala - u sve tri četvrti prva je HDZ-ova s 25,60, odnosno 21,09 i 18,81 posto, a SDP-ova druga s 25,27 odnosno 20,88 i 18,15 posto. Najveća je razlika u četvrti Trnje, gdje je SDP-ova koalicija prva s 33,34 posto, a HDZ-ova druga s osvojenih 16,25 posto glasova birača. Od drugih lista koje su još ušle u pojedina gradska vijeća, najbolji je rezultat ostvarila kandidacijska lista koalicije predvođene HSLS-om, nositelj Vladimir Ferdelj, sa 16,14 posto u Stenjevcu. Kandidacijske liste grupe birača, čiji nositelji podržavaju kandidata za zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, ušle su u vijeća deset zagrebačkih četvrti s bitno manjim postotkom glasova od dobivenih za zagrebačku skupštinu, od 5,05 posto u četvrti Podsused-Vrapče do 14,45 u Donjoj Dubravi.

PULA

Kandidati koalicije IDS-HNS-Zeleni za istarskog župana Valter Flego i za gradonačelnika Pule Boris Miletić danas su na konferenciji za novinare izrazili zadovoljstvo rezultatima u prvom krugu kojima su građani, smatraju, nagradili njihove programe i konkretnu, a ne, kako su rekli, politikantsku kampanju. Flego s 47,25 posto osvojenih glasova u prvom ide u drugi krug izbora s kandidatom za istarskog župana koalicije SDP-HSU-HSLS-SDSS-SDAH Damirom Kajinom, koji je osvojio 36,24 posto glasova birača. Građani su nagradili to što sam se koncentrirao na konkretne mjere i projekte a ne na politikanstvo, kazao je Flego. Najavio je da će i do drugog kruga nastaviti prezentirati projekte iz njegova programa "Platforma 7x7 za Istru koja radi" te razgovarati s gospodarstvenicima i građanima, za razliku, dodao je, "od drugog kandidata". "Pitanje je hoće li druga strana nakon svih podmetanja moći građanima pogledati u oči. Siguran sam u uspjeh," poručio je Flego. Uvjeren u svoju pobjedu, dodao je kako rezultat koalicije IDS-HNS-Zeleni za Županijsku skupštinu (43,93 posto) jamči kvalitetnu suradnju između župana i županijske skupštine i sigurnu vlast. Gradonačelnički kandidat Boris Miletić je u prvom krugu osvojio 48,63 posto glasova i u drugom će se natjecati s Peđom Grbinom, kandidatom koalicije SDP-HSU-HSLS-SDSS-SDAH koji je dobio 24,54 posto glasova birača. "Mi u IDS-u tijekom ove kampanje nismo nikoga blatili, vrijeđali niti podmetali i omalovažavali već smo ponudili program i bavili se projektima," istaknuo je Miletić.

ZAGREB

Gradonačelnici Koprivnice, Križevaca i Đurđevca, dakle sva tri grada Koprivničko-križevačke županije, znat će se tek za dva tjedna; od šest gradova Sisačko-moslavačke županije - gradonačelnika je izabrala samo Glina, a od pet gradova Bjelovarsko-bilogorske županije samo Čazma i Grubišno Polje, pokazuju rezultati nedjeljnih lokalnih izbora. U nedjelju, 2. lipnja gradonačelnike će, dakle, birati i u Sisku, Petrinji, Kutini, Novskoj i Hrvatskoj Kostajnici, ali i u Bjelovaru, Daruvaru i Garešnici. Birači su u nedjelju odlučili - Glinu će iduće četiri godine voditi liberal Milan Bakšić, Čazmu HSS-ovac Dinko Pirak, a Grubišno Polje HDZ-ov Zlatko Mađeruh. Spomenuti su već u prvom krugu osvojili potreban broj glasova, preciznije 52, 29 posto odnosno 50,03 i 56,69 posto.

ZAGREB

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji na lokalnim izborima u prvom su krugu izabrani gradonačelnici Opuzena Ivo Mihaljević (HDZ-HSLS) i Ploča Krešimir Vejić (HDZ-HSS-HSLS), dok će se u Dubrovniku, Metkoviću i Korčuli održati drugi krug. U Dubrovniku će se ponovno sučeliti Andro Vlahušić (HNS, HSS, SHUS) koji je u prvom krugu osvojio 31,76 posto glasova i Teo Andrić (HDZ, HSP AS, HSLS) koji je dobio 25,92 posto glasova. U Metkoviću će odmjeriti snage Božo Petrov (MOST) 45,78 posto i Stipe Gabrić Jambo (HSS) s 30,37 posto glasova osvojenih u prvom krugu. Za dužnost korčulanskog gradonačelnika u drugom krugu borit će se Franc Stenek (SDP, HNS, HSU) s 36,29 posto glasova i Vinko Kapelina (HDZ, HSP AS) 35,24 posto dobivenih glasova u prvom krugu.

ZAGREB

U Krapinsko-zagorskoj županiji SDP s partnerima u prvom je krugu osvojio gradonačelničko mjesto Klanjca, dok će u preostalih šest gradova biti potreban drugi krug: kandidati SDP-a vode u Oroslavlju, Pregradi i Zaboku, a kandidati HDZ-a u Donjoj Stubici, Krapini i Zlataru. U Klanjcu je kandidat koalicije SDP, ZDS, HNS, HSU Zlatko Brlek osvojio 51,89 posto glasova i iz igre izbacio kandidate Žarka Broza (HSLS, HSS) i Nedjeljka Babića (A-HSS, ZS). Na izborima za gradonačelnika Oroslavlja u drugom krugu će se sučeliti Ivan Tuđa kao kandidat koalicije SDP, HSS, HSU koji je osvojio 35,26 posto glasova, te Emil Grediček (HDZ) kojem je povjerenje dalo 26,87 posto građana. U Pregradi će se Marku Vešligaju (SDP, ZS) koji je osvojio 40,62 posto glasova suprotstaviti kandidatkinja koalicije HDZ, HSU, ZDS Vilmica Kapac koja je osvojila 34,59 posto glasova. Nešto više od tri posto glasova nedostajalo je Ivanu Hanžeku, kandidatu koalicije SDP, HNS, HSS, HSU, da pobijedi u prvom krugu u Zaboku. Protukandidat će mu biti nezavisni kandidat Branko Piljek koji je osvojio 22,67 posto glasova birača. Kandidat HDZ-a i ZDS-a Juraj Srebačić vodi u utrci za gradonačelnika Donje Stubice osvojivši 43,53 posto glasova. Za dva tjedna suprotstavit će mu se Renata Dolenec (SDP, HSU) koja je dobila 29,73 posto glasova. U Kumrovcu, rodnom mjestu Josipa Broza Tita, kao jedini kandidat na načelnika općine izabran je Dragutin Ulama, kandidat SDP-ove koalicije, a SDP vodi i u Velikom Trgovišću, rodnom mjestu prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja HDZ-a Franje Tuđmana, gdje HDZ-ov kandidat nije ušao u drugi krug.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙