FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 12. svibnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

JASENOVAC

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić rekao je danas da će novi zakon o mirovinama u redovnu saborsku proceduru tijekom jeseni, a da se njegova primjena očekuje od 1. siječnja 2014. "Novim zakonom nema smanjenja mirovina. One će biti bolje nego do sada," rekao je Mrsić, odgovarajući na pitanja novinara nakon današnje komemoracije u Spomen području Jasenovac. Kazao je da se rješenja u novom zakonu dogovaraju s s koalicijskim i socijalnim partnerima. Mirovine će, rekao je Mrsić, i dalje biti usklađivane i prvo iduće usklađivanje biti 1. srpnja ove godine. Mirovine se u Hrvatskoj usklađuju po tzv. švicarskoj formuli tako što se porast bruto plaća i potrošačkih cijena dijeli s dva. Ta formula, tvrde u Sindikatu umirovljenika Hrvatske (SUH), realnu vrijednost mirovina godišnje umanjuje za oko 1,5 posto, pa u SUH-u očekuju da će ona biti izmijenjena. Vezano za mogućnost zapošljavanja hrvatskih radnika u zemljama EU nakon 1. srpnja ove godine, minsitar Mrsić je kazao da do sada, osim Velike Britanije i Nizozemske, nema najava da će se zapošljavanje hrvatskih radnika otežavati u zemljama EU, ali da eventualne poteškoće u tome treba očekivati prve dvije godine nakon pristupa Eurospkoj uniji.

JASENOVAC

Po završetku svečane komemoracije u povodu 68. obljetnice proboja zatočenika iz koncentracijskog logora Jasenovac, predsjednik Republike Ivo Josipović obišao je izložbu posljednjih pisama bivših zatočenika postavljenu u holu Osnovne škole Jasenovac. Izložbu, koju je postavila Javna ustanova Spomen područja Jasenovac, predsjednik Josipović pregledao je u pratnji supruge Tatjane i ravnateljice te javne ustanove Nataše Jovičić. Nakon što je pogledao izložbu, predsjednik je kratko vrijeme proveo u društvu osnovaca i učitelja škole.

ZAGREB

Nezavisni kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Vladimir Ferdelji kojeg podržava koalicija HSLS-HSS-Zelena lista-Demokratska stranka umirovljenika (DSU) danas je na završnom predstavljanju na Cvjetnom trgu istaknuo kako očekuje da će nakon 19. svibnja ući u drugi izborni krug te osvojiti mjesto gradonačelnika Zagreba. "Pobijedit ćemo umrežene, pobijedit ćemo kumove, pobijedit ćemo partijske aparate, pobijedit ćemo pristrane medije", poručio je Ferdelji. Kazao je da svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje te poručio Zagrepčanima neka dokažu da mogu izabrati vlast kakvu zaslužuju. Istaknuo je da nude potpuno drugačiji način upravljanja gradom, da će kadrovi biti samo sposobni i odgovarati za ono što rade. Nema više tajni, sve će biti transparentno, nema centralizacije - ljudi po gradskim četvrtima najbolje znaju što im treba, kazao je. Ferdelji je rekao da je centralna točka njegovog programa gospodarstvo koje stvara novu vrijednost u koje će uložiti svu imovinu grada - prostore, zemljišta, tvrtke - sve ne bi li se pokrenulo gospodarstvo. Dodao je da će u tu svrhu iskoristiti poziciju Zagreba kao najvećeg dobavljača i naglasio da planira stimulirati da Zagreb kupuje domaću robu. Ono što se treba od promjena dogoditi u cijeloj Hrvatskoj treba početi u Zagrebu, i to odmah, rekao je Ferdelji i poručio da će s koalicijom koja ga podržava napraviti materijalnu osnovu za socijalna prava najugroženijih "bolja nego ikad".

ZADAR

Devetnaestogodišnji motociklist naletio je sinoć u Zadru na ženu s troje djece pri čemu su majka i dijete koje je držala u naručju teško ozlijeđeni, a drugo dvoje djece i motociklist lakše, izvijestila je policija. Teško ozlijeđeni 41-godišnjakinja i jednogodišnjak zbrinuti su na Odjelu kirurgije zadarske Opće bolnice i, po neslužbenim informacijama, izvan su životne opasnosti. Osmogodišnja djevojčica i petogodišnji dječak u nesreći su zadobili lakše ozlijede, kao i 19-godišnji vozač skutera. Kako se neslužbeno doznaje, 19-godišnjak je na raskrižju Puta Stanova i Osječke ulice izgubio nadzor nad skuterom i naletio na majku i njezino troje djece. U trenutku naleta 41-godišnjakinja je u naručju držala najmlađe dijete, dok je petogodišnje dijete bilo u kolicima, a treće je vodila pokraj sebe. U zadarskoj policiji kažu da je 19-godišnjak motociklom "gillera runner" upravljao bez položenog vozačkog ispita i kacige, ali nije bio pod utjecajem alkohola. Sve okolnosti nesreće bit će utvrđene nakon očevida.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙