FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japan poboljšao prognozu za gospodarstvo

TOKIO, 20. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Japanska vlada poboljšala je u ponedjeljak prognozu za domaće gospodarstvo zahvaljujući naznakama oporavka izvoza i industrijske proizvodnje.

Treće po veličini svjetsko gospodarstvo postupno se oporavlja, pokazuje redovno mjesečno izvješće koje je objavio vladin kabinet.

Vlada je tako poboljšala ocjenu stanja u gospodarstvu prvi puta u dva mjeseca. U travnju konstatirali su da gospodarstvo pokazuje naznake oporavka ali da još ima određene slabe točke.

Izvješće je objavljeno uoči dvodnevnog sastanka središnje banke koji završava u srijedu. Očekuje se da monetarni čelnici neće najavljivati nove promjene u monetarnoj politici nakon njezina radikalnog ublažavanja početkom travnja radi suzbijanja višegodišnje deflacije.

Dužnosnici središnje banke vjerojatno će pomno razmotriti i najnovije Reutersovo izvješće o gospodarskoj klimi, koje je danas pokazalo daljnje poboljšanje u svibnju, šesti mjesec zaredom.

Prema tom istraživanju, najveći su optimizam iskazali industrijski proizvođači u izvoznim sektorima, posebno u industriji električnih i preciznih strojeva, kojima na ruku ide slabiji jen.

Tako je indeks klime u industriji porastao za 11 bodova, na plus sedam bodova, zabilježivši pozitivnu vrijednost prvi puta od prošlogodišnjeg svibnja. Ujedno je to njegova najviša vrijednost od rujna 2011.

Reutersovo istraživanje tijesno korelira s tromjesečnim istraživanjem klime koje objavljuje središnja banka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙