FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 18. svibnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB

Uprava Croatia Airlinesa (CA) izvijestila je danas da je u bilo kojem trenutku spremna nastaviti razgovore sa Sindikatom kabinskog osoblja zrakoplova (SKOZ) i Hrvatskog sindikat prometnih pilota (HSPP) ako oni pokažu spremnost za prekid štrajka, procijenjujući da je do sada šteta od štrajka oko 5,2 milijuna kuna. "U interesu je kompanije da se štrajk što prije završi zbog značajnih financijskih šteta koje uzrokuje, a one će, nakon (današnjeg) petog dana štrajka, biti veće od 5,2 milijuna kuna", stoji u priopćenju Uprave CA. Uprava navodi kako ta dva sindikata ne pristaju na uvjete ponuđene aneksom kolektivnog ugovora, unatoč tome što im je Uprava Croatia Airlinesa ponudila maksimalne moguće ustupke. Poslodavac zato smatra kako sindikati nisu voljni obustaviti štrajk i pristupiti daljnjim pregovorima, te nisu spremni učiniti nužne ustupke i barem djelomično odstupiti od svojih zahtjeva, kažu iz Uprave CA, dodajući da su sindikati uvjetovali prekidanje štrajka i nastavak pregovora produljenjem svih prava iz prijašnjega kolektivnog ugovora. Budući da je ugovorima o poslovnoj suradnji u prijevozu putnika između Croatia Airlinesa i članica Star Alliancea određeno da se letovi pod zajedničkim oznakama obavljaju zrakoplovima Croatia Airlinesa, odnosno zrakoplovima članica Star Alliancea, Croatia Airlines prihvatio je prijedlog Lufthanse, Austrian Airlinesa i SAS-a o privremenoj suspenziji objavljivanja zajedničkih oznaka na code share letovima, koji su planirani do 21. svibnja 2013., kažu iz Uprave CA.

ZAGREB

Prvi dan izborne šutnje prolazi bez većih nepravilnosti i dojava GONG-u o kršenju izborne šutnje, a primjedbe građana do 15,30 sati najčešće se odnose na nagovaranje birača da izađu na izbore te glasaju za određenog kandidata od strane političkih stranaka, nezavisnih lista i pojedinačnih kandidata, priopćeno je popodne iz nevladine udruge GONG. Kao primjere nepravilnosti u kršenju izborne GONG navodi slanje sms poruka (Đakovo, Koprivnica, Slavonski Brod, Zagreb); telefonske pozive (Požega, Zagreb); slanje e-mailova (Split); ubacivanje ili dijeljenjem letaka (Muć, Valpovo, Vukovarsko – srijemska županija, Zagreb); lijepljenje plakata kandidata (Opuzen, Zagreb, Zaprešić); postavljanje štandova na frekventnim mjestima (Našice); te prisutnost kandidata na javnim događanjima (Požega, Vinkovci). GONG podsjeća da je izborna šutnja počela noćas od ponoći i traje do sutra, 19. svibnja, do 19 sati do kada je zabranjeno javno predstavljanje kandidata, nagovaranje birača da glasaju za određene kandidate, objavljivanje procjena izbornih rezultata te navođenje izjava kandidata. Promidžba na društvenim mrežama nije zakonom regulirana, no GONG apelira na sudionike izborne promidžbe da se suzdrže od oglašavanja i tim putem. Uoči sutrašnjeg izlaska na birališta, GONG podsjeća birače da prijavljuju uočene nepravilnosti putem e-maila gong@gong.hr, telefona 01 4825 444 te Facebook i Twitter profila.

PETROVA GORA

Na Petrovoj gori danas je u organizaciji Srpskog narodnog vijeća (SNV), Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH) te općina Vojnić, Vrginmost, Topusko i Krnjak obilježena 71. obljetnica pobjedonosnog partizanskog proboja u mjestu Biljeg. Prema službenoj policijskoj procjeni skupu je nazočilo tisuću ljudi. Sudionik proboja Mile Knežević s govornice je naglasio kako je u svibnju 1942. godine 4.700 domobrana i ustaša držalo u obruču 760 partizana i 10.000 izbjeglih civila, te da su ustaše kasnije, zbog poraza na Biljegu, masovno pogubljivali civile. Najveći je pokolj bio u šumi Kalovi i selima Vojišnica, Perna i Pecka, rekao je Mile Knežević. U ime SABA RH Adam Dupalo izjavio je kako želi da konačno na ovim prostorima završe ratovi, te kako se nada da „u Europsku uniju ulazi antifašistička Hrvatska, ona koja je bila vjeran saveznik antifašističkoj Europi, a ne ovi što sada pišu povijest i sve izvrću“. Po njegovim riječima, takvim izvrtanjem istine uništava se Hrvatska i njene mlade generacije. Milorad Pupovac, predsjednika Srpskog narodnog vijeća, kao suorganizatora skupa, kazao je da se ovdje ispod memorijalnog kompleksa Petrova gora već nekoliko godina obilježava ta veličanstvena pobjeda proboja, da bi se otela zaboravu.

ZAGREB

Nadežda Čačinović bit će i iduće četiri godine na čelu Hrvatskoga P.E.N. centra, odlučili su članovi te nevladine organizacije na današnjoj Izbornoj skupštini Hrvatskog P.E.N. centra, održanoj u Zagrebu. Tako će ta ugledna profesorica sa zagrebačkoga Filozofskog fakulteta, feministkinja, publicistkinja i prevoditeljica i u drugome četverogodišnjem mandatu voditi Hrvatski P.E.N. centar - nevladinu udrugu osnovanu još 1927. godine kao jednu od najstarijih članica udruge P.E.N. International. Za potpredsjednike Hrvatskog P.E.N. centra izabrani su Tonko Maroević i Zvonko Maković, članove Upravnog odbora Branko Čegec, Sibila Petlevski i Mladen Machiedo, a članove Nadzornog odbora Vjera Balen-Heidl, Sanja Roić i Miroslav Kirin. Glavni tajnik u iduće četiri godine bit će Tomica Bajsić, a Ingrid Šafranek i Seid Serdarević pomoćni tajnici. Primljeno je i sedmero novih članica i članova Hrvatskoga P.E.N. centra - Dalibor Blažina, Dunja Fališevac, Vanda Mikšić, Boris Postnikov, Dinko Telećan, Tvrtko Vuković i Milana Vuković Runjić, priopćeno je danas iz Hrvatskog P.E.N. centra. Nadežda Čačinović (1947. Budimpešta) filozofiju i komparativnu književnost diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Ljubljani, a doktorat iz filozofije obranila na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1976. zaposlena je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

ILOK

Dodjelom nagrada na prigodnoj svečanosti održanoj u Iloku, gradu domaćinu ovogodišnjeg festivala, završio je 20. festival glumca na kojem je od 10. svibnja bilo izvedeno 16 predstava domaćih kazališta, kazališnih udruga i glumaca pojedinaca. Nagrada za najbolju predstavu koja nosi ime preminulog velikana hrvatskog glumišta i jednog od utemeljitelja Festivala glumca, Vanje Dracha, odlukom ocjenjivačkog suda pripala je predstavi "Srce veće od ruku" Elvisa Bošnjaka u režiji Trpimira Jurkića i produkciji "Kazališta Playdrama" iz Splita. Nagrada "Fabijan Šovagović" za najbolju glumicu pripala je Jasni Palić Picukarić i Anastasiji Jankovskoj, a za najboljeg glumca Borisu Svrtanu i Nenadu Srdeliuću. Nagradom "Nevenka Filipović" za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade nagrađen je Berislav Tomičić. Nagrada "Ivo Fici" za najboljeg mladog glumca ili glumicu do 28 godina dodijeljena je Nikši Arčaninu, a posebno priznanje "Mato Ergović" za glumačko ostvarenje Jerku Marčiću. Nagrada za najbolji kazališni plakat dodijeljena je Vanji Cuculiću za plakat predstave "Push up 1-3" zagrebačkog Dramskog kazališta Gavella. U ocjenjivačkom sudu su bili glumci Anja Šovagović Despot kao predsjednica te Kostadinka Velkovska i Dušan Gojić kao članovi.

ZAGREB

Predstava "Alan Ford", nastala prema talijanskom stripu o neobičnoj grupi tajnih agenata TNT koji je bio jedan od najpopularnijih stripova na ovim prostorima, večeras je premijerno izvedena u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM), u režiji Darija Harjačeka. Četrdesetak godina nakon što su se Broj Jedan, Alan Ford, Bob Rock, Sir Oliver, Grunf, Šef i Jeremija prvi put pojavili u Hrvatskoj, kazališna verzija stripa pokazuje kako je i danas aktualna priča o ljudima sa samog društvenog dna koji uzaludno čekaju plaću riskirajući vlastiti život radi ostvarivanja tuđeg profita. Redatelj Dario Harjaček kaže da nije bio cilj preslikati strip za kazališnu pozornicu, već prenijeti duh njegovih tvoraca Magnusa&Bunkera i teatarski osmisliti njihovu specifičnu estetiku. Po njegovim riječima, to je analiza ljudskog karaktera, ali i komedija situacije, u kojoj likovi nisu smjeli previše otići u grotesku, niti postati previše realistični. Na dan predizborne šutnje predstava je prikazala 'alanfordovski' svijet politike kroz motiv pokvarenih političara, tri svinje, temu predizborne kampanje, spregu politike i kriminala, ali i Superhickov bizarni idealizam pod motom "kradem od siromašnih da bih dao bogatima". Filip Nola tumači naslovnu ulogu, Bob Rock će biti Jasmin Telalović, Broj Jedan Doris Šarić-Kukuljica, Sir Oliver Zoran Čubrilo, Šef Rajko Bundalo, Jeremija Damir Šaban, Grunf Maro Martinović, a Superhick Milivoj Beader.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙