FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi Sad: održana poslovna konferencija o gospodarstvu u regiji

NOVI SAD, 18. svibnja 2013. (Hina) - Kapital ne poznaje granice, tvrtke će se povezivati u skladu s poslovnim interesima, a ulazak u EU treba iskoristiti kao priliku za zajednički iskorak na treća tržišta, istaknuto je na poslovnoj konferenciji “Hrana-što nas spaja to nas i povezuje” koji je održan u sklopu 80. međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.

Cilj konferencije bio je predstaviti vodeće tvrtke iz Hrvatske i Srbije čiji su čelni ljudi na panelu razgovarali o mogućim načinima unaprjeđenja suradnje na području poljoprivrede i prehrambene industrije u kontekstu skorog ulaska Hrvatske u EU.

Ministri poljoprivrede Hrvatske i Srbije Tihomir Jakovina i Goran Knežević istaknuli su kako je uloga politike ukloniti administrativne barijere i stvoriti bolji zakonodavni okvir za poslovanje, ali i za razvoj poljoprivrednog I prehrambenog sektora.

Predsjednik Uprave MK Grupe Miodrag Kostić kazao je kako je Hrvatska u turizmu ono što je Srbija u poljoprivredi i rekao da će gospodarstvenici u Srbiji biti spremni čim se ukaže prilika u privatizaciji hrvatskih hotela. Kostić je rekao da su im zanimljive i hrvatske šećerane iako su se u poljoprivredi orijentirali na tržište Ukrajine.

Predsjednik Uprave Atlantic Grupe Emil Tedeschi kazao je kako se ne želi opterećivati granicama. On je rekao da kapital ne bira zastave nego priliku, te ocijenio kako ćemo vrlo brzo biti svjedoci udruživanja trgovine i industrije unutar regije.

Starija izvršna potpredsjednica Agrokora Ljerka Puljić istaknula je kako će se ulaskom Hrvatske u EU regija promijeniti, a problem i izazov je što se to događa u vrijeme recesije. No napominje kako je u takvim okolnostima lakše većim tvrtkama, posebice nekom kao Agrokoru koji ima proizvodnju na više tržišta.

Problem nas u regiji, kazala je Puljić, je mali volumen. "Nas ekonomska nužnost tjera u širenje, a ulazak u EU treba iskoristiti kao priliku i zajedno vidjeti gdje nam je šansa za treća tržišta". Puljić nije željela komentirati pokušaj kupnje Mercatora budući je, kako je kazala, proces u tijeku.

Predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić kazao je kako tvrtka zadnjih godinu i pol provodi proces restrukturiranja i stvara pretpostavke da "krene u lov".

"Ciljamo veći broj meta, na većem broju tržišta u prehrambenom i farmaceutskom sektoru", rekao je Mršić napominjući kako se Podravka pripremila za ono što je čeka 1. srpnja te vjeruje da će uspjeti sagledati nove prilike.

I generalni direktor tvrtke Nektar Bojan Radun i generalni direktor Victoria Logistica Goran Borčak kazali su kako kapital ne poznaje granice već priliku i interes te kako je zajednički nastup na trećim tržištima ono što kompanijama u regiji treba.

Starija bankarica EBRD-a Vedrana Jelušić kazala je kako će se trend akvizicija nastaviti, ali neće ih biti toliko puno koliko priželjkujemo. Financijski ulagači imaju interes za regiju, ali neće dugo čekati jer će otići na druga tržišta, istaknula je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙