FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21,30 sati

ZAGREB, 17. svibnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21,30 sati:

SPLIT

U sudaru putničkog vlaka i autobusa u Primorskom Docu ozlijeđeno je osam osoba iz autobusa među kojima sedam putnika, doznaje se u splitskoj bolnici. Sudar se dogodio u 16,20 sati, kada je putnički vlak koji je od Splita prema Perkoviću na pružnom prijelazu u Primorskom Docu udario u autobus Javnog gradskog prijevoznika "Promet" koji je vozio na relaciji Splita-Plano-Primorski Dolac-Visoka. U sudaru su ozlijeđeni putnici i vozač autobusa, odrasle osobe u dobi od 49 do 75 godina, koje većinom imaju iščašenja i prijelome zbog pada sa sjedala. Na mjestu gdje se dogodio sudar nema zaštitne rampe. Zbog nesreće, promet je bio usmjeren na lokalne ceste. Policiji je potvrdila kako očevid još traje.

ZAGREB

Uprava Croatia Airlinesa (CA) izvijestila je danas da Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova (SKOZ) i Hrvatski sindikat prometnih pilota (HSPP) nisu spremni obustaviti industrijsku akciju i nastaviti pregovore o normalizaciji poslovanja te zrakoplovne tvrtke koja je, zbog četiri dana štrajka, izgubila četiri milijuna kuna. U priopćenju uprave stoji da spomenuti sindikati i dalje ne pristaju na uvjete ponuđene aneksom kolektivnog ugovora, unatoč tome što im je uprava ponudila maksimalne moguće ustupke. Poslodavac zato smatra kako sindikati nisu voljni obustaviti štrajk i pristupiti daljnjim pregovorima, te da nisu spremni učiniti nužne ustupke i barem djelomično odstupiti od svojih zahtjeva, kao i da u prilog tome govori i podatak da su sindikati uvjetovali prekidanje štrajka i nastavak pregovora produljenjem svih prava iz prijašnjega kolektivnog ugovora. Za poslodavca je to pak krajnje neprihvatljivo jer je upravo, podsjeća se, kolektivni ugovor predmet razgovora i prijepora. Uprava ističe da Croatia Airlines ne može pristati na trenutačne zahtjeve sindikata jer bi tako pristao na dugoročne i velike gubitke koji bi mogli ozbiljno ugroziti proces restrukturiranja, odnosno opstojnost kompanije. Istodobno uprava navodi da je spremna u bilo kojem trenutku nastaviti razgovore s predstavnicima dvaju sindikata ako oni pokažu spremnost za prekid industrijske akcije i tako omoguće normalizaciju prometa i poslovnih procesa tijekom vikenda što je u interesu putnika i zaposlenika, kao i vlasnika kompanije čije interese Uprava obvezna štititi.

ZAGREB

Ni nakon četvrtog dana štrajka sindikati pilota i kabinskog osoblja Croatia Airlinesa (CA) nisu postigli dogovor s Upravom pa će se najvjerojatnije i preko vikenda nastaviti štrajk koji nacionalnu aviokompaniju stoji milijune kuna. Današnji pregovori su propali jer su sindikati odbili prijedlog Uprave da nastave pregovarati uz prekid štrajka, što su sindikalni čelnici ocijenili ultimativnim zahtjevom, ustvrdivši da Uprava ne želi pregovarati. "Rekli su nam da više ne žele pregovarati s nama sve dok ne prekinemo štrajk", rekao je Hini zamjenik predsjednika Hrvatskog sindikata prometnih pilota Tomislav Gradišar. Dodao je da su jučer Upravi dali prijedlog za prekid štrajka uz minimalne zahtjeve, pri čemu su se odrekli odbitaka za plaću iz travnja ali im je uprava "ultimativno" rekla da više neće pregovarati dok štrajk traje. "Ljudi ne žele prekinuti štrajk jer, ako ga prekinemo, nismo ništa napravili. Stoga su sindikati odlučni nastaviti štrajk do ispunjenja minimalnih zahtjeva", kazao je Gradišar. Naglasio je da su sindikati spremni prestati štrajkati u bilo kojem trenutku, uz uvjet da bivši kolektivni ugovor i dalje vrijedi dok traju pregovori o novom ugovoru. Po Gradišarovim tvrdnjama, to bi kompaniju stajalo 20-ak tisuća kuna dnevno, umjesto milijunske štete zbog otkazivanja letova. Vladu je stoga pozvao da se odredi o budućnosti tvrtke. Voditeljica odnosa s javnošću Croatia Airlinesa Ksenija Žlof rekla je Hini da je Uprava predlagala nastavak pregovora ali uz prekid štrajka. Međutim, sindikati na to nisu pristali pa su razgovori prekinuti. Kompanija očekuje da će i preko vikenda morati unajmljivati zrakoplove da bi putnike prevezla do odredišta.

ZAGREB

Povjerenstvo Ministarstva obrane Republike Hrvatske (MORH), ovlašteno za ocjenu pristiglih ponuda za remont i nabavu borbenih zrakoplova MiG 21, službeno je danas, u nazočnosti predstavnika ponuđača, otvorilo pristigle ponude rumunjske tvrtke Aeroastar i ukrajinske tvrtke Ukrspetsexport. Predstavnici obje tvrtke ponuđača, navodi MORH u priopćenju, izrazili su zadovoljstvo načinom na koji se postupak provodi, a očekuje se da će MORH-ovo povjerenstvo sljedeći tjedan predložiti donošenje službene Odluke o odabiru. Javnost će, navodi MORH, na vrijeme biti obaviještena. Postupak ugovaranja remonta i nabave za ukupno 12 borbenih zrakoplova MiG21 pokrenut je sukladno Uredbi o javnoj nabavi za potrebe obrane i sigurnosti, za što je u proračunu MORH-a za ovu godinu osigurano 80 milijuna kuna. Međunarodni natječaj započeo je u ožujku, a rok za dostavu ponuda trajao je do 7. svibnja 2013. u 14 sati. Prema pisanjima nekih medija, u rumunjski zavod i ukrajinski zavod poslane su inicijalne ponude za remont. Ti zavodi o ponudama su se trebali očitovati u roku od mjesec dana, a kako su navodili mediji, MORH namjerava obaviti remont sedam aviona u sastavu HRZ-a i kupiti još pet MiG-ova. Zrakoplovi tipa MiG 21 u sastavu su HRZ-a još od Domovinskog rata i ove godine moraju na potpuni remont.

Iako je bilo najava da bi se možda nabavili novi borbeni zrakoplovi zapadnog porijekla, državni vrh ipak se odlučio za remont postojećih zrakoplova.

ZAGREB

Nadzorni odbor HRT-a na današnjoj je sjednici osnovao Povjerenstvo sastavljeno od tri člana Nadzornog odbora i dva vanjska člana koje će u roku od deset dana utvrditi odgovornost stručnih službi, Povjerenstva za izbor i glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana za eventualno nastalu štetu imenovanjem Željka Rogošića za glavnog urednika HTV-a 1. Povjerenstvo. Također, Nadzorni odbor zatražio je da Programsko vijeće HRT-a ispita koje je programska načela glavni ravnatelj Goran Radman povrijedio jučerašnjim obraćanjem u Dnevniku HTV-a 1, a koje je reprizirano u Dnevniku 3. "To je pitanje izrazito bitno za osobni integritet glavnog ravnatelja i za budućnost HRT-a. Programsko vijeće treba o tome obavijestiti Nadzorni odbor, nakon čega će on raspravljati o tome", istaknuo je zamjenik predsjednik NO-a HRT-a Goran Krmpotić. U izjavi je, među ostalim, Radman rekao da svojom čašću jamči da nije u sukobu interesa te da se ne smatra državnim dužnosnikom. Član Nadzornog odbora Dražen Rajković rekao je da je Radman svoju izjavu dao u središnjoj informativnoj emisiji i kasnovečernjoj emisiji "u okolnostima koje je sam odabrao". Glavno pitanje koje se protezalo kroz skoro dvosatnu hitno sazvanu sjednicu bilo je to što Radman nije dostavio Nadzornom odboru preslike potpune dokumentacije svih imenovanja ravnatelja ustrojbenih jedinica i glavnih urednika, kako bi Nadzorni odbor utvrdio nedvojbenost udovoljavanja uvjetima natječaja. Rajković smatra da Radman namjerno nije dostavio preslike kako bi "kupio vrijeme i kako bi javnost polako zaboravila što se događa". "Ovom nadzornom odboru prema zakonu o HRT-u dana je mogućnost da pokreće postupak za razrješenje glavnog ravnatelja. Ako se ovakvo ponašanje glavnog ravnatelja HRT-a i stručnih službi nastavi...vjerujem da će svi članovi Odbora biti prisiljeni to pokrenuti", kazao je Krmpotić. Nadzorni odbor će javnost o tome je li Radman dostavio dokumentaciju koju su zatražili, izvijestiti priopćenjem nakon sljedeće sjednice, vjerojatno 28. svibnja.

ZAGREB

Hrvatska udruga javnih ovršitelja (HUJO) uputila je danas Ustavnome sudu Republike Hrvatske novi prijedlog za ukidanje Ovršnoga zakona iz 2012. te drugih zakona iz 2012., kojima se ukida hrvatska javnoovršiteljska služba. Udruga u priopćenju ističe da je novi prijedlog upućen nakon što je Ustavni sud RH 23. travnja donio rješenje kojim odbija njihov prijedlog i to, kako se navodi, "bez ikakvog razmatranja navoda i dokaza sadržanih u našem prijedlogu. Tako se udruga osvrće na pojedine točke kojima je Ustavni sud obrazložio zašto je odbio njihov prijedlog. Među ostalim, navode kako "točka 8. obrazloženja rješenja Ustavnoga suda od 23. travnja ove godine nije u skladu s odredbama međunarodnog Ugovora o pristupanju, kao i s Izvješćem o monitoringu od 26. ožujka ove godine". To obrazlažu time što je Europska komisija (u skladu s čl. 36. Akta o pristupanju - sastavnoga dijela Ugovora o pristupanju), ovlaštena isključivo na praćenje (monitoring) svih obveza koje je Republika Hrvatska preuzela tijekom pregovora o pristupanju EU, te nema ovlasti da odobri jednostranu izmjenu s 9. prosinca 2011. preuzete međunarodno-pravne obveze Republike Hrvatske (iz čl. 36. i Priloga VII t. 1. Akta o pristupanju) da će služba javnih ovršitelja početi raditi 1. siječnja 2012. godine. Udruga upozorava kako je, pak, u skladu s čl. 141. hrvatskog Ustava, za pravovaljanost te izmjene Ugovora o pristupanju potrebno da ju prethodno potpišu i ratificiraju sve države-članice Europske unije i Republika Hrvatska, kao ugovorne strane međunarodnog Ugovora o pristupanju, što nijedna potpisnica Ugovora o pristupanju dosad nije učinila, pa tako niti Republika Hrvatska.

SPLIT

Miroslav Tuđman, saborski zastupnik HDZ-a i sin prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, ocijenio je veoma važnim otkrivanje spomenika hrvatskoj neovisnosti i prvom hrvatskom predsjedniku danas u Splitu jer su se time, rekao je, Split i Dalmacija odužili pokojnom predsjedniku i poslali poruku o tome kako je stvarana Hrvatska. Na pitanja novinara nakon današnje svečanosti otvaranja spomenika što to znači za njega kao sina, rekao je da je svaki sin ponosan na roditelje i da to nije mjera stvari. "Daleko je važnije to što se Split, a time i Dalmacija, na ovaj način odužila prvom hrvatskom predsjedniku jer se tako ostavlja poruka ne samo sadašnjim nego i budućim naraštajima o tome kako je stvarana Hrvatska, u kojim uvjetima, tko ju je u takvim oklonostima vodio i što se sve izborilo u tim vrlo nepovoljnim uvjetima početkom 90-ih godina prošlog stoljeća", kazao je. U Hrvatskoj postoji oko 300 spomenika, ulica i trgova koji nose ime po prvom hrvatskom predsjedniku, rekao je Miroslav Tuđman. "Žalosno je da je Zagreb imenovao jednu livadu navodno trgom, što ne služi na čast ni prvom hrvatskom predsjedniku, ni onima koji su to proglasili", dodao je.

VELIKA GORICA

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko uzvratio je na Kerumovu kritiku da je danas trebao biti u Splitu na otkrivanju spomenika Franji Tuđmanu ocjenom da su Kerum i pristojnost prilično udaljeni pojmovi te da je najvažnije što će Kerum otići, a spomenik prvome hrvatskom predsjedniku ostati. Kerum je danas u Splitu izjavio kako je Karamarko kao predsjednik stranke koju je Tuđman utemeljio "barem iz pristojnosti" trebao biti na otkrivanju spomenika. Karamako je večeras ponovio kako je stajalište HDZ-a o Tuđmanu odavno jasno. "Mi u posljednjih godinu dana u stranci činimo sve da vratimo Tuđmana, ne samo HDZ-u, nego i Hrvatskoj", poručio je Karamarko. Istaknuo je kako je uvjeren da je današnjim podizanjem spomenika Kerum želio prikupiti političke bodove te je ocijenio da je "neprimjereno u kampanji tako koristiti najvećeg Hrvata 20. stoljeća i utemeljitelja moderne hrvatske države". "Cijenimo što je grad Split u teškim vremenima uložio napore i sredstva da financira podizanje spomenika Franji Tuđmanu i zato je na današnjem otkrivanju spomenika bio moj izaslanik i više od 100 HDZ-ovaca. Ono što je važno je da će spomenik ostati, a gospodin Kerum otići", poručio je Karamarko na druženju HDZ-ovaca s kandidatima s izborne liste te stranke u Velikoj Gorici i gradonačelnikom Draženom Barišićem, koji se natječe za još jedan mandat.

SPLIT

Četiri osobe koje je splitska policija danas na svečanom otvorenju spomenika Franji Tuđmanu u Splitu privela u postaju zbog remećenja javnog reda i mira puštene su, a protiv muškarca i žene podnesena je prekršajna prijava zbog svađe i vike, doznaje se u policiji. Policija je morala intervenirati pošto je mlađa ženska osoba u 12,30 sati na žičanu ogradu kod Biskupove palače, gdje se svečano otvarao spomenik, postavila natpis na kojem je stajalo: "Poleti Tuđmane, poleti!" Kad ga je muškarac pokušao skinuti, nastala je svađa i vika. Iako je policija u postaju privela četiri osobe kako bi im zbog remećenja javnog reda i mira utvrdila identitet, na kraju je utvrđeno da su u cijelom slučaju sudjelovali samo žena i muškarac protiv koji su i podnesene prekršajne prijave, izjavila je Željka Radošević iz splitske policije. U povodu izgreda priopćenje je poslao Dragan Markovina s nezavisne liste "Drugo lice Splita" u kojemu tvrdi kako su uhićeni članovi i aktivisti s njegove liste. "Transparent je parafraza poznate pjesme Splitu 'Poleti galebe, poleti!', a tim činom smo htjeli izraziti nezadovoljstvo zbog podizanja spomenika čovjeku koji je utjecao na sustavno devastiranje grada devedesetih, a od čega se nije oporavio do današnjeg dana", tvrdi Markovina u priopćenju.

ZAGREB

Nezavisni kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Vladimir Ferdelji kojeg podržava koalicija HSLS-HSS-Zelena lista-Demokratska stranka umirovljenika danas je na Vrbiku novinarima izjavio kako očekuje da će ući u drugi izborni krug, pobijediti i postati gradonačelnik Zagreba. "Na samom početku, kad nitko nije vjerovao, rekao sam da ću nastojati pobijediti. Sad je to gotovo izvjesno. Drugi krug ovisi uglavnom o izlaznosti građana, to svi potvrđuju, a u drugom krugu je sve moguće", izjavio je Ferdelji novinarima. U drugom krugu izbora neće se moći izbjegavati suočavanja, neće se moći sakrivati mnoge stvari koje su se u prvom krugu uspjele sakriti, rekao je Ferdelji. Današnja kiša pokvarila je planirani cjelodnevni zabavni program, "FERijadu Trnje" je na Vrbiku, pa je Ferdelji, koji je trebao održati predizborni govor, došao tek dati izjavu novinarima. Rekao je kako misli da je najvažnije da svi građani izađu na izbore i glasaju za svoju opciju. Upitan ima li kakve primjedbe na način vođenja kampanje, Ferdelji je odgovorio da naravno ima. "Demokracija je u povojima, naši mediji su uglavnom svrstani prema kandidatima, to se može prepoznati u svakom mediju, vrlo malo njih je objektivno. Ali, isto tako, u kampanji je upotrijebljeno jako puno novca koji nije predviđen za kampanju, i gradskog i državnog", rekao je.

ZAGREB

Dan maturanata, poznat i kao "Norijada", za neke maturante ne protječe u radosnom i veselom ozračju jer je njih 29 primilo liječničku pomoć u Hitnoj medicinskoj pomoći grada Zagreba zbog alkoholiziranosti, a 11 maturanata dovedeno je u zagrebačku policiju zbog narušavanja javnog reda i mira. Zbog alkoholiziranosti Hitna pomoć primila je 29 maturanata, dok su, zbog lakših ozlijeda, djelatnici Hitne pružili pomoć šestorici maturanata, rekla je Hini ravnateljica Hitne medicinske pomoći Slobodanka Keleuva. Izvijestila je kako je većina maturanata, primljenih zbog alkoholiziranosti, zadržana na liječenju i upućeni su u zagrebačke bolnice. U zagrebačkoj policiji potvrdili su pak da je tijekom dana u policiju dovedeno 11 maturanata zbog narušavanja javnog reda i mira te da su tijekom proslave završetka svoga srednjoškolskog obrazovanja, maturanti u Zagrebu oštetili jedno osobno vozilo i dva autobusa ZET-a, ali materijalna šteta nije velika. Kako je rečeno u policiji, oštećen je i putnički vlak u Dugom Selu, a materijalna šteta također nije velika. Iako taj incident nije izravno povezan s proslavom Dana maturanata, vlak su oštetili maturanti koji putovali u Zagreb na proslavu posljednjega dana srednjoškolske nastave, objasnili su u policiji. Tijekom dana je priveden jedan maturant koji je u zagrebačkoj Ulici Antuna Mihanovića, pokraj Glavnoga kolodvora, oko podneva uhićen zbog vrijeđanja interventnih policajaca.

ZAGREB

Grafičke mape Ivana Kožarića "Proljeće" i "Razbijmo okvire" predstavljene su danas na izložbi u Studiju Moderne galerije "Josip Račić" ususret 92. rođendanu doajena suvremene hrvatske likovne umjetnosti. Kožarićeve mape predstavio je povjesničar umjetnosti Ivica Župan istaknuvši da se aktivistički poklič "Razbijmo okvire" opire svakom obliku dogmatizma i autoritativnosti što se kao jedinki nameće i sučeljava se svemu onome što se ispriječilo njemu, kao slobodnom, emancipiranom mislećem pojedincu i umjetniku. Župan je podsjetio da je Kožarić 2008. pokazao seriju crteža, poslije grafika, na kojima se umjetnik umjesto na lice usredotočio na zatiljak, odnosno tjeme prikazane osobe, reagirajući tako na narcizam kao jedan od velikih problema današnjice i naše civilizacije. Ovom izložbom Kožarić se ne miri s agresijom današnjeg čovjeka koji televizijski zaslon koristi kako bi udovoljio svojoj taštini i nepodnošljivo se i samoljubivo nametao gledateljstvu. Kožarić poručuje, dodao je Župan, da političari, ponajprije uoči izbora, znaju biti iritantno agresivni pa se svojim djelima bori od nasrtaja na njegovu ličnost i osobni komoditet. U ciklusu gvaševa koje je danas predstavio, umjetnik muškarce promatra i prikazuje u praznom imaginarnom prostoru s leđa, uklanjajući svaku deskriptivnost, ustvrdio je Župan. U grafičkoj mapi "Proljeće" Kožarić, kao provjereni zaljubljenik u prirodu, kojoj je posvetio brojna djela, fiksira iskonsku vitalnost, samoobnovu i snagu prirode te sav život u njoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙