FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kinezi žele graditi termoelektranu u BiH

SARAJEVO, 17. svibnja 2013.(Hina) - Veleposlanik Kine u Bosni i Hercegovini Dong Chunfeng najavio je u petak kako vlada njegove zemlje u predstojećem razdoblju planira uložiti u BiH oko 350 milijuna eura, od čega je 150 milijuna namijenjeno gradnji nove termoelektrane u mjestu Stanari kod Doboja, no odmah je uslijedilo upozorenje lokalne ekološke udruge koja je ustvrdila kako je planirano instaliranje "prljave tehnologije" koja će bitno utjecati na okoliš.

"Nadamo se da će biti još sličnih investicija", kazao je kineski veleposlanik novinarima u Banjoj Luci gdje je boravio u službenom posjetu.

Nevladina udruga Centar za životnu sredinu iz Banje Luke odmah je reagirala priopćenjem u kojemu je istaknula kako su netočne tvrdnje vlasti Republike Srpske da će nova termoelektrana poštovati standarde zaštite životne sredine kakve propisuje Europska unija.

Koncesiju za gradnju termoelektrane snage 410 megavata dobio je Energy Finance Team (EFT) srpsko-britanskog poduzetnika Vuka Hamovića. Odmah po dobivanju koncesije izvršene su preinake u planiranom projektu pa je planirana ugradnja francuske tehnologije zamijenjena onom koja se proizvodi u Kini, zbog čega cijeli projekt financijski prati Kineska razvojna banka.

"Indikativno je i da je Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odustala od financiranja TE Stanari, a sumnjamo da su razlozi bili upravo moguće nepoštivanje EU direktiva. Umjesto EBRD, dogovoren je kredit od 350 milijuna eura od Kineske razvojne banke, koja nije poznata po poštivanju visokih ekoloških standarda pri dodjeli kredita", stoji u priopćenju.

Iz ove udruge također podsjećaju kako se BiH, iako nije članica EU, obvezala na poštivanje njenih direktiva uključujući i onu o procjeni utjecaja na životnu sredinu i o velikim postrojenjima za sagorijevanje koja, među ostalim, traži i konzultacije sa susjednim državama o mogućim utjecajima na životnu sredinu.

Rezerve ugljena u rudniku Stanari mogle bi se eksploatirati u razdoblju od najviše pedeset godina pa je upitna i ekonomska isplativost cijelog projekta, navodi se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙