FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Karlovac: Palijativna skrb, izazov na početku trećeg milenija

KARLOVAC, 17. svibnja 2013. (Hina) - Tema stručnog skupa "35. svibanjski zdravstveni dani", koji se danas održava u karlovačkoj Gradskoj knjižnici "Ivan Goran Kovačić", je "Palijativna skrb, izazov na početku trećeg milenija".

Kako je kazao predsjednik Organizacijskog odbora i predsjednik karlovačke podružnice Hrvatskog liječničkog zbora dr. Želimir Korać, ta se tema tiče problematike starijih osoba, ali i mlađih kad boluju od neizlječivih bolesti, za koje je jako važno da im uspješno smanjimo patnje i život učinimo komfornijim.

Korać je najavio da će predavanja dvadeset predavača iz Zagreba, Rijeke i Karlovca, među kojima su većinom liječnici, ali i više medicinske sestre, biti tiskana u stručnom glasilu Hrvatskog liječničkog zbora „Acta medica karolostadii“.

Cilj stručnog skupa je, kazao je, da se odredi strategija razvoja palijativne skrbi u Hrvatskoj, ali i da svi sudionici zaključke ovog skupa mogu primjenjivati u svakodnevnoj praksi.

Liječnik dugoreške bolnice Ronald Lipovšćak, govoreći o specifičnoj komunikaciji u palijativnoj medicini, kazao je da je u toj komunikaciji važna usuglašenost.

"Briga za bolesnika, kada kurativne mjere liječenja više ne pomažu, obuhvaća vremenski raspon od uspostavljanja dijagnoze do žalovanja obitelji za pacijentom koji je umro, a to zna biti dugačko razdoblje skrbi. Angažirani su liječnik opće medicine, patronažni tim i bolničke ustanove, te svi oni moraju razumjeti da dobra palijativna skrb ovisi o svima njima", kazao je Lipovšćak.

U Rijeci je osnovana ustanova za zbrinjavanje palijativnih pacijenata, a drugdje u Hrvatskoj je određen broj kreveta određen za palijativne pacijente. U Karlovačkoj županiji dvadeset je takvih tzv. palijativnih kreveta i to pet u ogulinskoj Općoj bolnici i 15 u Specijalnoj bolnici za produljeno liječenje.

Doktorica Mirjana Lončarić Katušin pojasnila je da palijativna skrb može trajati godinama, dakle palijativna skrb ne odnosi se samo na terminalnog bolesnika, nego na bolesnika kojem treba podići kvalitetu života, a akutne bolnice, kao što je Opća bolnica, trebaju ustrojiti dobar mobilni akutni palijativni tim, sa sustavnom brigom.

Osim predavanja održat će se u popodnevnim satima i okrugli stol „Eutanazija, distanazija i palijativna skrb. Što eliminirati, patnika ili patnju?“, te za građanstvo ispred Knjižnice prezentacija postupka oživljavanja s automatskim vanjskim defibrilatorom.

Organizatori skupa su Hrvatski liječnički zbor Karlovac i Specijalna bolnica za produženo liječenje iz Duge Rese, a pokrovitelji Karlovačka županija i županijski Savjet za zdravstvo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙