FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europska tržišta oslabila nakon izjava dužnosnika Feda

LONDON, 17. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros skliznule s najviših razina u pet godina, jer su ulagače uznemirile poruke da bi američki Fed do kraja godine mogao ukinuti programe otkupa obveznica koji su najzaslužniji za dugotrajan snažan rast cijena dionica.

FTSEurofirst indeks 300 europskih dionica oslabio je do 9,30 sati 0,3 posto, na 1.243 boda, nakon što je jučer dosegnuo novu najvišu razinu u pet godina.

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati na gubitku između 0,1 i 0,3 posto.

Tri dužnosnika američke središnje banke poručila su jučer da bi Fed ovoga ljeta mogao smanjiti, a do kraja godine i sasvim ukinuti programe kupnje državnih i hipotekarnih obveznica.

Ti programi tzv. kvantitativnog popuštanja monetarne politike dugo su vremena najvažniji pokretači rasta cijena dionica, pa bi ukidanjem tih programa tržište izgubilo snažnu podršku.

Zbog toga su cijene dionica jutros pale. No, neznatno jer se ulagači nadaju da u Fedu još nije postignut konsenzus po tom pitanju i da će svaki pad cijena dionica privući kupce.

„Pojedini ulagači počeli su povlačiti dobit s tržišta. No, pritisak na prodaju zasad nije prejak. Dosad je svaki pad cijena privlačio kupce koji su procjenjivali da je to dobra prilika za kupnju. Ne bi me iznenadilo da tako bude i danas“, kaže Vinay Sharma, trgovac u tvrtki Gekko Capital Markets.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros ojačao 0,7 posto, na 15.138 bodova, najvišu razinu od prosinca 2007. godine. U cijelom ovom tjednu skočio je 3,6 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙