FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbija: aflatoksin u mlijeku i dalje iznad europskog standarda

SUBOTICA, 16. svibnja 2013. (Hina) - Samo 9 od 59 analiziranih uzoraka mlijeka u Srbiji zadovoljava europski standard od 0,05 mikrograma aflatoksina po kilogramu, no u Srbiji se i takvo mlijeko može prodavati jer je dopušteno da njegova razina bude do 0,5 mikrograma, prenijela je u četvrtak agencija Beta.

Analiza, koju je naručilo vojvođansko Tajništvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, pokazala je da europski standard zadovoljavaju uzorci proizvođača „Dukat“ „Imlek“, kao i dugotrajno mlijeko „Niške mljekare“, te svježe mlijeko subotičke mljekare.

U Srbiji je koncem veljače dopuštena vrijednost aflatoksina vraćena na 0,5 mikrograma, umjesto dotadašnjih 0,05 mikrograma, koji su bili sukladni standardima EU.

Vlada Srbije je potom najavljivala da će dopuštenu granicu opet vratiti na "europskih" 0,05 mikrograma, ali to do danas nije učinila, navodi agencija Beta.

Vlada je odluku o vraćanju dopuštene koncentracije na 0,5 mikrograma donijela nakon afere koja se pojavila u javnosti, jer su mjerenja koncentracije štetnog aflatoksina pokazala da veliki broj uzoraka mlijeka, koji se prodaju na tržištu Srbije, sadrži količine aflatoksina iznad dopuštenih 0,05 mikrograma po kilogramu.

Vojvođanski tajnik za poljoprivredu Goran Ješić je ovoga tjedna izjavio da je mlijeko u Srbiji "katastrofalno loše", kada je u pitanju koncentracija opasnog aflatoksina u njemu, na što je ukazao prvi put i u veljači, kada je izbila afera.

Od tada on je izložen napadima u pojedinim tabloidima iza kojih stoje, kako je rekao, oni koji imaju najveći utjecaj u "mljekarskom lobiju" u Srbiji.

"Već nekoliko puta sam rekao njihovo ime javno", kazao je Ješić, koji je ranije takve optužbe uputio na račun kompanije "Salford".

Aflatoksini su otrovni produkti plijesni Aspergillus flavus, kojih može biti u stočnoj hrani, sirovinama i poluproizvodima za proizvodnju ljudske hrane, kao i u žitaricama, kukuruzu, krumpiru, voću, orašastom voću i hrani životinjskog podrijetla, posebno mlijeku ako su životinje hranjene zaraženom stočnom hranom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙