FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Matijašević: u pet godina broj nezaposlenih porastao za 44,3 posto

ŠIBENIK, 16. svibnja 2013. (Hina) - U zadnjih pet godina stopa registrirane nezaposlenosti u Hrvatskoj porasla je na 21,6 posto, a broj nezaposlenih za 44,3 posto, upozorio je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević.

Istaknuo je da se broj zaposlenih u Hrvatskoj u spomenutom razdoblju smanjio za više od 171.000 osoba ili čak 11,3 posto.

Kolika je pak nelikvidnost hrvatskih građana, nastavio je Matijašević, pokazuje podatak da 255.564 građana ima blokirane račune.

Pravo stanje na terenu, u hrvatskim županijama, teško je odrediti zbog velikih regionalnih razlika, kaže Matijašević. Nesvakidašnji bi podvig, primjerice, bio postići državni prosjek u nekim kategorijama na području Šibensko-kninske županije, napominje on podsjećajući kako je prosječna plaća u županiji niža od državnog prosjeka za pet posto.

Stanje na šibensko-kninskom području ilustrirao je i podatkom da je 2009. godine u županiji radilo gotovo 30.000 osoba, dok je u mirovini bilo 20.000 ljudi, a danas je situacija obrnuta.

Sve to, kaže Matijašević, ide u prilog tezi kako dosadašnje Vladine mjere nisu imale regionalno-razvojnu komponentu, odnosno kako nijedna investicija nije usmjerena ka uklanjanju razlika u razvijenosti hrvatskih regija i zaboravljenih dijelova Hrvatske, u koje je svrstao i Šibenik s okolicom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙