FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 16. svibnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati

KRAPINA - Predsjednik SDP-a Zoran Milanović sinoć je na stranačkom predizbornom skupu u Krapini rekao kako je ljudima dosta krize, da su nestrpljivi, apatični, pomalo bijesni, a da nam je teško zato što se nismo mijenjali prije krize, kad je bilo vrijeme za promjene, jer tada nismo imali sposobnu vlast. "Nismo imali ni pametnu ni poštenu ni sposobnu vlast kada je bilo vrijeme za promjene", poručio je u Krapini predsjednik SDP-a. Milanović je nekoliko pita puta naglasio nužnost promjena iz dana u dan, "jer samo onaj tko je toga svjestan može opstati." Kampanja SDP-a u kojoj nema „slikanja“ po gradilištima koja se financiraju iz novaca poreznih obveznika dokaz je da se stranka mijenja i da je izabrala teži put, te da za sve postignuto mora platiti dvostruko višu cijenu. Milanović ocjenjuje i da je isto i sa Hrvatskom i da u tome vidi sličnost SDP-a i Hrvatske. Istaknuo je da Zagorje ima dobru i poštenu vlast, po mjeri čovjeka, domaću, vlast „čistog posla“. Uvjeren je u pobjedu SDP-a i koalicijskih partnera u Krapini i županiji uz poruku da se u predizbornoj kampanji treba boriti do zadnjega čovjeka te da se s protivnicima nadmeće argumentima, ali ako protivnici napadnu treba se braniti. "Ne mogu se svima dopasti, ali sve što radimo, radimo s najdubljim uvjerenjem da radimo ispravno. Imam podršku u timu, podršku u ljudima oko sebe i iz dana u dan moramo se boriti za podršku svakog čovjeka. Ne samo za podršku naših glasača i simpatizera već svih građana Hrvatske, zaključio je Milanović i najavio još jednu pobjedu SDP-a u Zagorju.

VINICA - Predsjednica Hrvatske narodne strane (HNS) Vesna Pusić sinoć je na predizbornom skupu koalicije HNS-SDP-HSU-HSLS u Vinici, kraj Varaždina, izrazila uvjerenje u pobjedu te koalicije, na čijem je čelu aktualni župan HNS-a Predrag Štromar, na lokalnim izborima u Varaždinskoj županiji. Dosadašnji rad župana Štromara i njegovog tima daje jamstvo kako će i u budućem četverogodišnjem razdoblju raditi odličan posao na dobrobit građana varaždinskog kraja, rekla je Pusić. Istaknuvši kako je riječ o vrlo kvalitetnim i pouzdanim ljudima, podsjetila je na Štromarov dosadašnji angažman, kazavši kako je on rijedak političar koji nije zaboravio na ljude koji su ga izabrali, te se često obraća njima i ima vremena slušati ih. Pusić mu je zato dala potporu za još jedan četverogodišnji mandat na mjestu varaždinskog župana. Predrag Štromar pročitao je dopis ministrice kulture Andree Zlatar Violić, u kojem njeno Ministarstvo daje podršku svim budućim planovima koji uključuju vinički Arboretum Opeku i tamošnji dvorac. Izvijestio je kako je u pripremi dokumentacija za projekte koji uključuju transformaciju Arboretuma u visokoškolsku ustanovu i turističku destinaciju. Ti projekti bit će aplicirani za fondove EU.

PULA - Osumnjičeni 49-godišnjak koji je u noći s ponedjeljka na utorak u Puli vatrenim oružje iz neposredne blizine u automobilu usmrtio 48-godišnjaka iz Medulina sinoć je priveden u Pritvorsku jedinicu Policijske uprave istarske a nadležnom državnom odvjetništvu dostavljena je kaznena prijava. Djelatnici istarske policije u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom dovršili su istragu nad 49-godišnjakom iz Pule koji je sinoć uhićen te utvrdili osnovanu sumnju da je počinio kazneno djelo ubojstva, izvijestila je večeras glasnogovornica istarske policije Nataša Vitasović. Sumnjiči ga se da je u noći s ponedjeljka na utorak na Medulinskoj cesti u Puli vatrenim oružje iz neposredne blizine usmrtio 48-godišnjaka iz Medulina nastrijelivši ga u glavu. U međuvremenu se utvrdilo kako je ubijeni u automobilu land roveru Aldin Pašukan iz Medulina koji se kako navode neki medji bavio kamatarenjem.

ZAGREB - Književnost ne bi trebala biti samo nešto intelektualno, njezin je smisao ispričati priču koja zaslužuje biti ispričana, a ja tu priču pričam iz jednog malo pomaknutog rakursa, kazao je sinoć u Zagrebu jedan od najpoznatijih mladih suvremenih rumunjskih pisaca i scenarista Florin Lazarescu. "Ne pišem kako bih stekao slavu ili se plasirao na tržištu. Pišem samo onda kada imam nešto reći i jer mislim da neke stvari zaslužuju ostati zapisane", kazao je Lazarescu u Knjižnici i čitaonici Bogdan Ogrizović na predstavljanju hrvatskog prijevoda svoje knjige "Naš posebni izvjestitelj" objavljene u izdanju nakladnika VBZ i u prijevodu Luce-Ioana Frane i Ivane Olujić. Iako kad piše kreće od elemenata koji postoje u stvarnosti, nikad ne opisuje stvarnost. "Pišem o onome što vidim, no nisam zainteresiran za stvarnost kao takvu: pozornost mi privlače apsurdne situacije. Zato u svojim knjigama neprestano žongliram između fikcije i stvarnosti", kazao je Lazarescu, dodavši da književnost za njega nije samo nešto intelektualno.

"Književnost je za mene 'izrezivanje' komadića stvarnosti i njihovo preslagivanje u potrazi za objašnjenjima", istaknuo je. Iako smatra da pisce ne treba trpati u okvire, na pitanje što je zajedničko suvremenoj rumunjskoj književnoj sceni kojoj generacijski i sam pripada, Lazarescu je kazao kako je to činjenica da žive u slobodnome svijetu i nemaju komplekse gdje god se nalazili. "Postojale su frustracije, provincijalizmi i to u cijelom umjetničkom sektoru, no toga više nema - izašli smo iz izolacije, znamo što se događa u Parizu i Berlinu i, što je najbolje, znamo kako to valorizirati i prikazati", rekao je.

OSIJEK - Knjiga "Esekerski capriccio" HTV-ove novinarke iz Osijeka, Željke Živković, predstavljena je sinoć u foyeru osječkoga Hrvatskog narodnog kazališta. Književni prvijenac poznate novinarke Željke Živković, (1969.) mješavina je autobiografskih podataka i maštovite fikcije imaginarnog svijeta koji prati osječku kulturnu scenu 80-tih godina 20. stoljeća. Glavna junakinja romana živi u Beču, novinarka je koja živi svoj ljubavni san s poznatim ruskim pijanistom iz Novoga Sada. U Beču pronalazi svoje stare priče koje su nastale za vrijeme njezina rada u osječkom TV centru. Upravo kroz te priče Željka Živković nas vodi kroz Osijek koji je 80-tih godina prošloga stoljeća bio grad bogatoga kulturnog života, koncerata, a ispunjene su mladalačkim zanosom i brojnim prijateljstvima. Književna kritičarka Jagna Pogačnik istaknula je na predstavljanju kako knjiga pridonosi hrvatskoj proznoj književnosti te obiluje autobiografskim, ljubavnim pričama, ali i posebnim "oblikom zavičajne proze". Dodala je kako je dirnuta opisom grada u kojem je i sama ne tako davno, a opet "sada već s velike vremenske distance u kojoj nije u Osijeku", doživjela povratak u ljepotu i intrigu grada na Dravi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙