FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za četvrtak, 16. svibnja

ZAGREB, 15. svibnja 2013. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska za četvrtak, 16. svibnja:

RIJEKA - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović susrest će se s čelnicima tvrtke "AGCT" Rijeka (17 sati, Upravna zgrada). Nakon toga nazočit će svečanoj akademiji u prigodi obilježavanja 40. obljetnice Sveučilišta te 380. godišnjice visokoškolskog obrazovanja u Rijeci gdje će se obratiti prisutnima (18 sati, Hrvatski kulturni dom na Sušaku). Obilježavanju će nazočiti i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović.

ZAGREB - Sjednica Vlade Republike Hrvatske (10 sati, Banski dvori, Trg sv. Marka 2). Na dnevnom redu je konačni prijedlog zakona PDV-u kojim se, uz ostalo, propisuje ukidanje oslobođenja od plaćanja PDV-a za slobodne umjetnike te pri uvozu osobnih automobila i opreme za obavljanja gospodarske djelatnosti za hrvatske branitelje. Od 1. siječnja 2015. građevinsko zemljište, prema odredbama zakona, postaje predmet oporezivanja PDV-om kada ga isporučuje porezni obveznik. Primjenom zakona, procjenjuje Vlada, smanjili bi se prihodi državnog proračuna za otprilike 505 milijuna kuna za šest mjeseci ove godine, dok se u idućim godinama očekuje smanjenje prihoda proračuna za otprilike 1 milijardu i 10 milijuna kuna godišnje. Pred ministrima će biti i prijedlog zakona o tržištu toplinske energije kojim se uvodi obveza ugradnje mjerila toplinske energije, a krajnji rok za ugradnju je 31. prosinca 2016. Na dnevnom redu je i prijedlog zakona o obrtu kojim se uređuju sadržaji, način i uvjeti za obavljanje obrta, vrste obrta te prava i obveze obrtnika.

ZAGREB - Središnji predizborni skup kandidata SDP-a, HNS-a i HSU-a za zagrebačkog gradonačelnika Rajka Ostojića (20 sati, Britanski trg). Uz Ostojića građanima će se obratiti i nositelj liste za Gradsku skupštinu Davor Bernardić, bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić te predsjednici SDP-a i HNS-a Zoran Milanović i Vesna Pusić. Prije početka skupa (19 sati) najavljen je koncrt rock skupine Sane, a nakon skupa (20,30 sati) i koncert Gorana Bareta i Majki.

ZAGREB - Završni skup Nezavisne liste Milana Bandića te druženje s građanima u sklopu kojeg će se aktualni gradonačelnik obratiti prisutnima (od 20 do 22 sata, Trg bana Jelačića).

ZAGREB - Predizborni skup kandidatkinje za zagrebačku gradonačelnicu Tatjane Holjevac i Zagrebačke nezavisne liste u sklopu koje će se okupljenima obratiti kandidati ZNL-a s kandidacijske liste za Gradsku skupštinu Grada Zagreba, te kandidatkinja za zagrebačku gradonačelnicu (11 sati, Trg bana Josipa Jelačića).

RIJEKA - Završni predizborni skup koalicije PGS-Akcija mladih-Liburnijska stranka na kojoj će govoriti predsjednici triju stranaka, kandidat za župana Amir Muzur i kandidat za riječkoga gradonačelnika Nikola Ivaniš (17 sati, dvorana Transadria).

VALBANDON - Ministar turizma Darko Lorencin sudjelovat će na svečanom otvorenju Konferencije čelnika policije uoči turističke sezone u odmaralištu MUP-a Valbandon gdje će s ministrom unutarnjih poslova Rankom Ostojićem potpisati Sporazum o sufinanciranju projekta "Sigurna turistička sezona" (10 sati, Dragonja 600). Izjave za medije predviđene su u 12,15 sati.

ZAGREB - Konferencija za novinare Građanske inicijative "U ime obitelji" (11 sati, Hotel Westin, dvorana Gradec). Na konferenciji će govoriti o najnovijim informacijama vezanima uz izjašnjavanju građana Republike Hrvatske o potrebi raspisivanja referenduma o braku, o tome kako su na anketu građanske inicijative o referendumu odgovorile političke stranke te kršenju ljudskih i građanskih prava volontera građanske inicijative "U ime obitelji".

ZAGREB - Javno predstavljanje EU projekta FUPOL, istraživačkog projekta izabranom za financiranje u okviru Sedmog okvirnog programa za istraživanje i tehnološki razvoj (FP7) Europske zajednice (12 sati, zgrada Gradske uprave, Trg S. Radića 1, dvorana 372). Riječ je o implementaciji novog alata koji automatski sakuplja, analizira i interpretira mišljenja građana o raznim temama izrečenim na socijalnim mrežama i blogovima. U konačnici, novi će alat simulirati efekte prijedloga javnih politika i propisa te će pomoći Gradu u odlučivanju i donošenju odluka.

ZAGREB - Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović pridružit će se dodjeli nagrade 'Greenovation 2013' te prvom Godišnjem susretu nositelja oznake Green mark, u sklopu 4. Zagrebačkog energetskog tjedna te će dodijeliti nagrade top projektima hrvatskog zelenog gospodarstva (19 sati, hotel DoubleTree by Hilton, Ulica grada Vukovara 269a, Zagreb). Prva hrvatska nagrada za razvoj zelenog gospodarstva Greenovation, ove se godine dodjeljuje po drugi put kao priznanje članovima hrvatske poslovne zajednice koji predvode razvoj zelenih i konkurentnih proizvoda, usluga i tehnologija. Ministar Zmajlović će s okupljenima podijeliti i saznanja s nedavno održanog sastanka Vijeća ministara zaštite okoliša EU u Dublinu, koji je uključivao interaktivnu raspravu o jedinstvenom tržištu zelenih proizvoda, zelenom gospodarstvu kao generatoru gospodarskog rasta te poboljšanju dostupnost jasnih i usporedivih informacija o okolišnim svojstvima proizvoda i organizacija.

RIJEKA - Sporazum o poslovnoj, stručnoj i znanstveno-nastavnoj suradnji u znanstvenom području biomedicine i zdravstva o suradnji između Sveučilišta u Rijeci i Medicinskog fakulteta u Rijeci te Kliničkog bolničkog centra Rijeka, a uz sudjelovanje ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića potpisat će se u rektoratu Sveučilišta u Rijeci. Sporazum će potpisati rektor Sveučilišta Pero Lučin, dekan medicinskog fakulteta Alan Šustić i ravnatelj KBC Rijeka Herman Haller (14 sati, Trg braće mažuranića 10).

SPLIT - Okrugli stol "Razvojni potencijali Dalmacije - Investicije u funkciji gospodarskog rasta i zapošljavanja" na kojem će se prisutnima, uz predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, obratiti i ravnatelj Zakladne uprave Zaklade hrvatskog državnog zavjeta Srećko Prusina (10,30 sati, Hotel Park, Hatzeov perivoj 3).

ZAGREB - Otvorenje foruma "Privatna zaštita u Republici Hrvatskoj nakon ulaska u EU" s temama uloge privatne zaštite u zaštiti kritične nacionalne infrastrukture u EU te suradnje policije i zaštitarskih tvrtki u ostvarivanju javne sigurnosti (10 sati, Hotel "Four Points Panorama", Trg Krešimira Ćosića 9). Na forumu će prisustvovati generalna tajnica COESS-a Hilde de Clerk, koja će predstaviti djelovanje COESS-a i što Privatnu zaštitu RH očekuje nakon ulaska u EU. COESS je primarni sugovornik za EU kreatore politike i političke savjetnike i sustavno se konzultira pri donošenju EU politika i strategija, koje imaju utjecaj na kratkoročne ili dugoročne interese zaštitarske industrije.

ZAGREB - Bivši HDZ-ov ministar Petar Čobanković nastavit će svjedočiti na suđenju za spornu kupoprodaju zgrade u Planinskoj, od koje je bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader navodno dobio 17 milijuna kuna provizije. Prvog dana svjedočenja Čobanković je kazao da nikada nije bio "sretan" zbog tog posla jer se pribojavao da će slučaj završiti u medijima te uzrokovati probleme njemu, Sanaderu i stranci. Kako je i prije suđenja priznao sudjelovanje u malverzacijama oko zgrade u Planinskoj Čobanković je "sporazumno" osuđen na jednogodišnju zatvorsku kaznu koju je zamijenio radom za opće dobro. No, s USKOK-om se nije nagodio i bivši vlasnik zgrade Stjepan Fiolić, iako je priznao da je Sanaderu nakon nezakonite kupoprodaje predao milijunsku proviziju. Na optuženičkoj klupi je i Mladen Mlinarević čija je tvrtka 2009. u procjeni navodno udvostručila vrijednost Fiolićeve zgrade prije nego ju je za 79,9 milijuna kuna kupilo Čobankovićevo ministarstvo regionalnog razvoja.

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

ujutro - Milka Ćurković

popodne - Tomislav Rubić

navečer - Srebrenka Parlov

telefon: 01/48 08 600

telefaks: 01/48 08 822

e-mail: hina@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙