FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sjevernoj Koreji treba još pokusa za atomsku bombu

BEČ, 18. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Sjeverna Koreja morat će izvest još najmanje jedan pokus kako bi razvila projektil koji bi mogao nositi nuklearnu glavu, rekao je u četvrtak američki stručnjak Siegfried Hecker, koji je mnogo puta bio u Sjevernoj Koreji.

Hecker, koji radi na sveučilištu Stanford, rekao je kako vjeruje da bi Pyongyang četvrti pokus mogao izvesti uskoru, za nekoliko tjedana ili mjeseci.

Nakon što su joj UN nametnuli nove sankcije nakon posljednjeg nuklearnog pokusa u veljači, Sjeverna Koreja već neko vrijeme prijeti nuklearnim napadima na SAD, Južnu Koreju i Japan.

"Smatram da im treba barem još jedan nuklearni pokus, a najvjerojatnije i više njih", rekao je Hecker, za kojeg se vjeruje da je bio posljednji zapadnjak koji je posjetio sjevernokorejski kompleks Yongbyon.

"Morate sve isprobati - najprije nuklearni pokus, a potom i nuklearnu, ili provizornu, bojnu glavu u kombinaciji s projektilom", naglasio je, dajući do znanja da se ne slaže s prošlotjednim izvješćem američke obavještajne agencije DIA da je sjeverna Koreja možda kadra lansirati projektil s nuklearnim glavom.

"Prije svega je riječ o tome da dosegnu potrebnu razinu za smanjivanje (bombe kako bi se mogla pričvrstiti na projektil) i steknu dovoljno samopouzdanja da stave nuklearno oružje na bojnu glavu", rekao je Hecker novinarima tijekom posjeta Beču.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙