FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za srijedu, 15. svibnja

ZAGREB, 14. svibnja 2013. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska za srijedu, 15. svibnja:

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, predsjednik Vlade Zoran Milanović i predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko položit će vijenac i odati počast nevinim žrtvama Drugoga svjetskog rata i poraća kod Središnjeg križa na Gradskom groblju Mirogoj (9,45 sati).

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović nazočit će 20. konferenciji Dana otvorenih računarskih sustava (DORS/CLUC 2013) gdje će se obratiti nazočnima (9 sati, Hotel "International", Miramarska 24). Nakon toga će primiti izaslanstvo projekta "Zdrav za 5" koje će mu predstaviti projekt prevencije rizičnih ponašanja i navika mladih u osnovnim i srednjim školama, a koju provode Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode (12 sati, Ured predsjednika, Pantovčak 241).

ZAGREB - Sjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa na čijem je dnevnom redu, između ostalog, donošenje odluke u slučaju glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana, zastupnika u Hrvatskom saboru Veljka Kajtazija, gradonačelnika Grada Čakovca Branka Šalamona, zamjenice župana Brodsko-posavske županije Ružice Vidaković i načelnika Općine Sućuraj Ivana Vitalija (10 sati, Ulica kneza Mutimira 5/I).

ZAGREB - Konferencija za novinare Sindikata strojovođa Hrvatske i Sindikata željezničara Hrvatske u povodu organizacije industrijskih akcija (11 sati, prostorije Sindikata strojovođa Hrvatske, Palmotićeva 57a). Industrijske akcije započet će štrajkom upozorenja u trgovačkim društvima HŽ Cargo u vremenu od 12 do 14 sati u organizaciji SSH na način da će se svi teretni vlakovi na cijelom području Republike Hrvatske nakon 12 sati zaustaviti u prvom kolodvoru bez obzira imaju li ili nemaju bavljenje u njemu, te javnim prosvjedom od 12 do 14 sati u organizaciji SŽH-a. Javni prosvjed započet će okupljanjem prosvjednika od 11 sati na Trgu kralja Tomislava 12 (5. peti peron, Glavni kolodvor). Prosvjedna kolona će se nadalje uputiti od Trga kralja Tomislava 12 preko Trga Josipa Jurja Strossmayera, Trga Nikole Šubića Zrinskog, Praškom ulicom preko Trga bana Josipa Jelačića, Radićevom ulicom, Stubama Ivana Zakmardija, Ulicom Dverce, Ćirilometodskom ulicom do Trga svetoga Marka.

VINICA - Predsjednica HNS-a i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić nazočit će predizbornom skupu na kojem će podržati kandidaturu Predraga Štromara za župana i Mirka Jurića za načelnika općine Vinica te će se družiti s građanima i članovima HNS-a (19 sati, Vatrogasni dom, Opečka 1). Nakon toga, dat će izjave za novinare (20 sati, Opečka 1).

SPLIT - Konferencija za novinare Hrvatske demokratske zajednice na temu "Značaj lokalnih izbora" (9,30 sati, prostorije ŽO HDZ-a, Sinjska 2/3). Konferenciji će, uz predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, nazočiti i predsjednik županijskog HDZ-a Ante Sanader, predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić, kandidat za splitsko-dalmatinskog župana Zlatko Ževrnja te kandidat za gradonačelnika Splita Vjekoslav Ivanišević.

OPĆINA RADOBOJ - Članica Predsjedništva HNS-a te ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš posjetit će Općinu Radoboj u Krapinsko-zagorskoj županiji gdje će podržati kandidate HNS-a na lokalnim izborima. U sklopu posjeta ministrica će od 17 do 17,30 sati sati u Radoboju obići novootvorenu Zavičajnu zbirku, Pokazno-edukacijski centar te dizalicu topline, energetski učinkovito postrojenje za grijanje/hlađenje, prvo takvo u toj županiji. Nakon toga, sudjelovat će na predstavljanju urbanističko-arhitektonskog uređenja centra Radoboja. Izjave za medije predviđene su u 17,30 sati u Pokazno-edukacijskom centru.

VUKOVAR - U sklopu posjeta Vukovarsko-srijemskoj županiji u sklopu kampanje za lokalne izbore, predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar održat će konferenciju za novinare (12 sati, Trg Josipa Juraja Strossmayera 3a).

VARAŽDIN - Svečano potpisivanje ugovora o sufinanciranju malih kapitalnih projekata u okviru "Programa održivog razvoja lokalne zajednice" (14 sati, Skupštinska dvorana Županijske palače Varaždinske županije). Uoči i nakon potpisivanja ugovora, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić održat će kratko izlaganje, a nazočnima će se obratiti i župan Predrag Štromar. Ugovore će s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU potpisati predstavnici gradova i općina s područja Bjelovarsko-bilogorske županije, Koprivničko-križevačke županije, Krapinsko-zagorske županije, Međimurske te Varaždinske županije za ukupno četrdeset projekata komunalne i socijalne infrastrukture.

KOPAČKI RIT - Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović najavit će projekt dovršetka izgradnje posjetiteljskog centra Sakadaš te ostale projekte kojima će ovaj park ojačati infrastrukturu za kvalitetniju ponudu i razvoj ekoturizma, a za koje Ministarstvo planira osigurati više od četiri milijuna kuna (10,45 sati, Park prirode Kopački rit, kompleks dvorca Tikveš). Ravnatelj PP Kopački rit Damir Opačić i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dinko Polić potpisat će ugovore za prva četiri projekta koja sufinancira Fond. Nakon potpisivanja ugovora ministar Zmajlović i suradnici biti će na raspolaganju za pitanja.

ZAGREB - Samostalni sindikat radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske (SSKH), udružen u SSSH, i Novi sindikat, udružen u HUS, organiziraju konferenciju za novinare na temu "Nered, neodgovornost i kriminal u Zagrebačkim cestama" (10,30 sati, Radnički dom, Trg kralja Petra Krešimira IV. br. 2, dvorana 427/IV. kat). O temi će govoriti glavni sindikalni povjerenik SSKH u Zagrebačkim cestama Dario Rastovčan, glavni sindikalni povjerenik Novog sindikata u Zagrebačkim cestama Krešimir Marko Artuković i tajnik SSKH Radovan Tadej.

ZAGREB - Svjedočenjem bivšeg HDZ-ovog ministra Petra Čobankovića nastavit će se suđenje bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu u slučaju Planinska. Čobanković je jedan od optuženika koji je priznao da je Sanaderu pomogao da se okoristi kupoprodajom zgrade u Planinskoj ulici, zbog čega je i prije postupka "sporazumno" osuđen na jednogodišnju zatvorsku kaznu koju je zamijenio radom za opće dobro. Na posljednjoj raspravi u travnju Sanader je nizom provokativnih pitanja pokušao pobiti iskaz nekadašnjeg stranačkog kolege i suradnika Stjepana Fiolića koji je priznao da je Sanaderu nakon nezakonite kupoprodaje zgrade u Planinskoj predao više od 17 milijuna kuna "provizije". Na optuženičkoj klupi u ovom slučaju je i Mladen Mlinarević čija je tvrtka 2009. u procjeni navodno udvostručila vrijednost Fiolićeve zgrade prije nego ju je za 79,9 milijuna kuna kupilo Čobankovićevo Ministarstvu regionalnog razvoja. Sanadera se tereti da je na užem kabinetu pogurao sklapanje spornog posla pa je vlada odobrila potpisivanje ugovora koji je zaključen već sutradan. Time je, tvrdi USKOK, državni proračun za račun Fiolićeve tvrtke oštećen za najmanje 26,4 milijuna kuna.

SISAK - Na sisačkom Općinskom sudu održava se glavna rasprava u kaznenom predmetu za kazneno djelo klevete pokrenutom po privatnoj tužbi Silvia Benčine iz Siska protiv Vjere Solar iz Siska. Tužitelj Benčina smatra da ga je Vjera Solar svojim iskazom o okolnosti ubojsta njene kćerke Ljubice oklevetala tijekom svjedočenja u kaznenom postupku 19. rujna 2012., za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Sisku 1991./1992. godine, koji se vodi pred Županijskim sudom u Osijeku protiv okrivljenih Vladimira Milankovića i Drage Bošnjaka (12 sati, Trg Ljudevita Posavskog 5).

ZAGREB - Hrvatska radiotelevizija (HRT) obilježava 87. godišnjicu Hrvatskog radija i 57. godišnjice Hrvatske televizije (12 sati, studio 10, HRT Dom na Prisavlju, objekt B-30). U sklopu obilježavanja Dana HRT-a dodijelit će se Godišnje nagrade HRT-a, nagrada "Ivan Šibl" za iznimna postignuća na području radijskog i televizijskog stvaralaštva kao i nagrada "Joško Martinović" za najbolju reportažu.

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

ujutro - Milka Ćurković

popodne - Tomislav Rubić

navečer - Srebrenka parlov

telefon: 01/48 08 600

telefaks: 01/48 08 822

e-mail: hina@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙