FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Karlovac: UN-ovim projektom legalizacirano sedam napuštenih zgrada

KARLOVAC, 13. svibnja 2013. (Hina) - U sklopu projekta "Rješavanje statusa napuštenih škola na području Karlovačke županije", koji s 400 tisuća kuna financiraju UN-ov Program za razvoj (UNDP) i Karlovačka županija, do sada je legalizirano sedam zgrada, a pred završetkom je legalizacija još deset zgrada, rečeno je danas u Uredu župana.

Predstavljajući rezultate tog projekta, na kojem se radi preko dvije godine, župan Ivan Vučić najavio je da će se uskoro raspisati natječaj i provjeriti zainteresiranost za pojedine zgrade. Tek će se potom odlučiti hoće li ići u prodaju ili u zakup.

Davor Vončina, UNDP-ov voditelj projekta, rekao je da je to jedinstveni projekt u Hrvatskoj, vrlo kompliciran, ali koji će poslužiti i drugim županijama kao primjer kako revitalizirati napuštene školske zgrade.

Interes već postoji za domove umirovljenika, proizvodnju meda, zadružna skladišta, manje prerađivačke kapacitete za voće i povrće, kao i za rad udruga.

U Karlovačkoj je županiji bivša područna škola Vojišnica uknjižena na OŠ Vojnić, a područna škola Utinja Vrelo na Općinu Vojnić. Škole Donji Velemerić, Sadilovac te Otok Oštarijski sada su u vlasništvu države (slijedi njihovo preknjiženje na Karlovačku županiju), a primjerice područne škole u Saborskom i Gnojnicama vlasnički će pripasti Općini Saborsko.

Vončina je kazao da će 400 tisuća kuna biti dostatno za legalizaciju 17 škola, od kojih su neke dobro sačuvane, a neke potpuno ruševne. No, istaknuo je, s tim projektom treba ići i dalje jer u Karlovačkoj županiji ima osamdesetak bivših školskih zgrada.

Rad na ovome projektu županijski prosvjetni pročelnik Željko Šančić nazvao je "pravno kompliciranim pionirskim poduhvatom", jer su neke zgrade bile bivša društvena imovina, neke od nepoznatih, umrlih ili vlasnika koji žive diljem svijeta, a zbog rata nerijetko nisu imale nikakvu potrebnu dokumentaciju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙