FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lončar: Grad Zagreb posluje netransparentno

ZAGREB, 13. svibnja 2013. (Hina) - Vodstvo zagrebačkog kazališta za djecu i mlade Mala scena ustvrdilo je danas da Grad Zagreb netransparentno i arbitrarno raspolaže novcem iz gradskog proračuna, doznačujući bez očitih i opravdanih razloga nekim kazalištima više novca poreznih obveznika za njihovu kazališnu djelatnost, dok drugima na isti nejasan način smanjuje sredstva.

"Grad Zagreb sustavno krši zakone i to u nekoliko dijelova", ustvrdila je direktorica toga kazališta Vitomira Lončar na konferenciji za novinare na kojoj je upozirila na tešku financijsku situaciju u kojoj se to kazalište našlo nakon što mu je Grad ponovno smanjio sredstva.

"Protuzakonito je da Grad rezultate natječaja za sufinanciranje, koji je završio krajem rujna prošle godine objavljuje tek krajem ožujka ove, daleko poslije propisanog roka od 60 dana", upozorila je Lončar. Dodala je da se redovitoj reviziji podvrgava samo poslovanje nezavisne kazališne scene, koja od ukupnih proračunskih sredstava dobiva tek 0,3 posto.

Ne postoje evaluacije niti su dostupne na uvid, Vijeće za kulturu ne vodi se kriterijima navedenima na gradskim internetskim stranicama, podaci o dodjeli sredstava nigdje se ne objavljuju, nema transparentnosti podataka, ustvrdila je Lončar. Također je optužila gradske vlasti da je Tedi Lušetić protuzakonito zaposlen na mjesto zamjenika pročelnika gradskog Ureda za obrazovanje, kulturu i šport.

Istaknula je da kazalište Mala scena kao jedino od 128 registriranih kazališta u Hrvatskoj ima javno dostupne informacije o prihodima i rashodima unatrag deset godina, radi četverogodišnju evaluaciju poslovanja, kao i strateški plan rada. "Usprkos svim postignutim rezultatima i činjenici da nikada nije prekršilo niti jednu stavku ugovora, gradske strukture sustavno ignoriraju Malu scenu, te su joj smanjena gradska sredstva za sufinanciranje kazališne djelatnosti od 2009. do danas za 73 posto, odnosno, sa 700 tisuća kuna na 190 tisuća", istaknula je Lončar. Navela je primjere kazališta Trešnja i Teatra Exit kojima su, kako tvrdi, neopravdano povećane proračunske dotacije.

Tvrdi da je taj proces započeo 2009. kada je nakon dolaska nove vlasti u Gradu odlučila pokušati konkretnim primjerima kršenja zakona u javnom sektoru, posebice u odnosu na gradska kazališta, ukazati na nepravilnosti koje su se dotad događale u Uredu za kulturu. No, nitko od nadležnih osoba kojima se obratila nije reagirao na njezine tvrdnje niti poduzeo ikakve mjere kako bi došlo do promjena.

U međuvremenu su kazalište obišle brojne inspekcije, koje nisu našle nikakve nepravilnosti, a na samu Lončar vršeni, kako kaže, razni pritisci.

Lončar je stoga zatražila trenutačno ispunjenje svih financijskih obveza koje Grad ima prema tome kazalištu, kao i hitne odgovore na sve upite, te dostavu svih traženih podataka i obrazloženja. Također traži ostavku svih odgovornih u Uredu za obrazovanje, kulturu i šport, da se ispita nezakonito zapošljavanje Lušetića, kao i odgovornost gradonačelnika Bandića.

U protivnom će svi zaposleni toga kazališta s 30. lipnja biti upućeni na burzu rada, a kazalište, nakon izvršenog programa za 2013., krajem godine demontirano i zatvoreno, kazala je. "Mi nismo kriminalci nego ljudi koji rade svoj posao i koji su se usudili dati glas protiv onih koji rade protuzakonito i ne dozvoljavaju da se hrvatska kultura raščisti i da napokon izvrsnost postane jedini kriterij", poručila je.

Mala scena, najstarije je privatno kazalište za djecu i mlade u Hrvatskoj i Zagrebu, a svoju je prvu premijeru imalo 1. srpnja 1986. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙