FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - kultura - od 11. do 13. svibnja

ZAGREB, 10. svibnja 2013. (Hina) - Najava događaja u kulturi, za razdoblje od subote, 11. svibnja do ponedjeljka, 13. svibnja:

Subota, 11. svibnja:

--------------------

RIJEKA - Svečanost dodjele 20. Porina (21 sat, dvorana Centra Zamet, Ulica Bože Vidasa bb). Diskografska nagrada "Porin" samostalna je strukovna nagrada čije biračko tiječo čine profesionalni glazbenici, skladatelji, glazbeni urednici, glazbeni producenti, aranžeri, ton majstori, glazbeni pisci i kritičari. Idejni začetnici i pokretači nagrade su diskograf Veljko Despot, skladatelj Zrinko Tutić i novinar Dražen Vrdoljak, a utemeljitelji Hrvatsko društvo skladatelja, Hrvatska glazbena unija, Hrvatska radiotelevizija i Hrvatska diskografska udruga. Dodjeljuje se u trinaest kategorija, uključujući Porina za životno djelo. Simbol nagrade u obliku je staklene statuete visoke oko 30 cm koju je kreirao Ivica Propadalo. Nakon svečane dodjele u diskoteci "Colosseum" hotela Savoy u Opatiji održat će se tradicionalni After-Porin VIP Party (23,30 sati).

ILOK - Svečanim otvorenjem u Iloku počinje jubilarni 20. Festival glumca u organizaciji Hrvatskog društva dramskih umjetnika iz Zagreba i Koncertno-kazališne agencije Asser Savus iz Vinkovaca (20 sati, atrij dvorca u Iloku). Nakon otvorenja bit će izvedena monodrama "Moj slučaj" Vlade Gotovca u produkciji Glumačke družine Histrion iz Zagreba u režiji, dramatizaciji i izvedbi Borisa Svrtana. Festival, kojemu je Ilok ovogodišnji grad-domaćin, traje do 18. svibnja, a u devet će festivalskih dana u službenome programu biti izvedeno 16 predstava - od čega dvanaest za odraslu a četiri za mladu publiku, i to iz dvanaest zagrebačkih te po dva osječka i splitska kazališta. U sklopu festivala bit će dodijeljene i nagrade, o čijim će dobitnicima odlučivati sudački žiri u sastavu Anja Šovagović Despot, Kostadinka Velkovska i Dušan Gojić.

SPLIT - Balet splitskog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) premijerno će izvesti balet "Brel" u koreografiji Dinka Bogdanića a na glazbu legendarnog belgijskog šansonjera Jacquesa Brela. Riječ je o Brelovoj verziji mjuzikla "Čovjek iz Manche" prvi put postavljenoj 1968. u Bruxellesu. Crpeći iz njegove opčinjenosti Cervantesom inspiraciju, Bogdanić je osmislio balet na glazbu Brelovih 18 naslova. U baletu nastupaju solisti i članovi ansambla splitskog Baleta Irina Čaban, Artjom Žusov, Jassaui Mergalijev, Julija Pivotskaja, Elena Nikolaeva, Matea Milas, Albina Rahmatullina, Lev Šapošnikov, Nikol Marčić i drugi. Kostimografkinja je Elvira Ulip, scenograf Tomislav Ruszkowski, svjetla oblikuje Srđan Barbarić, a Nenad Brkić je autor glazbe koja povezuje originalne Brelove šansone. Kao baletni pedagozi pojavljuju se Vladimir Šuvalov i Dmitrij Rodikov (20,00 sati, HNK, Trg Gaje Bulata 1).

ZAGREB - U zagrebačkom Gradskom dramskom kazalištu Gavelli održat će se svečana premijera drame "U ime novca" suvremene ruske dramatičarke i novinarke Viktorije Nikiforove u režiji Dražena Ferenčine. U središtu je predstave novac kao osovina oko koje se vrti život modernoga pripadnika srednje klase, a govori o tome kako se ljudi danas previše opterećuju materijalnim vrijednostima, gubeći iz vida one duhovne, postupno postajući robovima onome što su prvotno doživljavali kao svoj spas. Igraju Hrvoje Klobučar, Dijana Vidušin, Ksenija Pajić, Ranko Zidarić, Ivana Roščić, Ana Kvrgić, Dražen Kühn, Nenad Cvetko, Perica Martinović i Pero Kvrgić. Prijevod potpisuje Irena Lukšić, scenografi su Dražen Ferenčina i Marita Ćopo, koja je i kostimografkinja, autor glazbe je Mate Matišić a oblikovatelj svjetla Zdravko Stolnik. (19,30, GDK Gavella, Frankopanska 8)

Nedjelja, 12. svibnja:

----------------------

ZAGREB - Svečana dodjela nagrada 6. Subversive film festivala. Nagrada "Wild Dreamer" bit će dodijeljena na zatvaranju filmskog dijela filmsko-teorijskog festivala posvećenog propitivanju društvenih otpora i političkih angažmana, i to u četiri sekcije: za najbolji igrani film, dokumentarni film, nagrada publike, te za životno djelo, koja će ove godine biti uručena američkom oskarovcu Oliveru Stoneu, također gostu festivala. Nagradu će Stoneu uručiti hrvatska ministrica kulture Andrea Zlatar-Violić (21,00, Kino Europa, Varšavska 3). Uoči dodjele predavanjem "Utopija Europske unije" u Kinu Europa počinje Okrugli stol koji otvara sedmodnevnu međunarodnu konferenciju, ove godine posvećenu "utopiji demokracije". Sudjeluju talijanski autonomistički marksistički teoretičar i aktivist Franco Berardi Bifo, književnik Igor Štiks, francusko-američka politologinja i aktivistkinja Susan George i grčki ekonomist Yanis Varoufakis. (19,00 sati). Konferencija se nakon dodjele nagrada nastavlja Okruglim stolom na temu "Neispričana povijest Sjedinjenih Država", na kojemu će se kroz razgovor raspravljati o "mračnim stranama" SAD-a, od njihove uloge u Drugom svjetskom ratu, preko intervencije u Vijetnamu, pa sve do recentne vladavine Busha i Obame. Na okruglome će stolu sudjelovati gost festivala, američki redatelj, scenarist i producent Oliver Stone, književnik i jedan od osnivača Subversive Festivala Srećko Horvat, te britansko-pakistanski povjesničar, pisac, filozof, redatelj i aktivist Tariq Ali. (21,30 sati)

Ponedjeljak, 13. svibnja:

-------------------------

ZAGREB - Konferencija za novinare povodom gostovanja američkog filmskog redatelja, scenarista i producenta Olivera Stonea na 6. Subversive festivalu. (11,30, Kino Europa, Varšavska 3)

ZAGREB - Konferencija za medije na temu "Gradonačelnik Milan Bandić i Gradski ured za kulturu zatvaraju Malu scenu". O razlozima zatvaranja najstarijeg i najuspješnijeg hrvatskog privatnog kazališta za mladu publiku na konferenciji će govoriti osnivačica toga kazališta Vitomira Lončar. (12 sati, Mala scena, Medveščak 2).

PULA - Konferencija za medije povodom otvaranja velike izložbe "Histri u Istri" 16. svibnja u Arheološkom muzeju Istre. Riječ je o znanstveno-popularnom projektu zamišljenom kao trojezična izložba na hrvatskom, engleskom i talijanskom jeziku. Osim brojnih rekonstrukcija i modernih tehnoloških pomagala (3D rekonstrukcije, videovodiči, wi-fi free zona), izložbu prati i trojezična znanstvena publikacija, a u sklopu brojnih popratnih događanja održat će se predstava na temu Histra, rekonstruirati histarska glazba kao i nošnja, nakit i frizure, izrađivati kipovi i drugo. Izložbu će predstaviti gradonačelnik Pule Boris Miletić, direktorica Turističke zajednice Grada Pule Sanja Cinkopan Korotaj, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo, voditeljica Prapovijesne zbirke Arheološkog muzeja Istre i autorica koncepcije izložbe Kristina Mihovilić, te autor oblikovanja postava Noel Mirković. (12,30, Muzejsko-galerijski prostor Sveta srca, De Villeov uspon 8).

telefon: 01/4808 600; 01/4808 615

telefaks: 01/4808 822

e-mail: kultura@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙