FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministarstvo poljoprivrede o javnoj nabavi VMS uređaja

ZAGREB, 10. svibnja 2013. (Hina) - Ministarstvo poljoprivrede danas se opširnim priopćenjem i detaljnom kronologijom o javnoj nabavi VMS uređaja za ribarska plovila očitovalo na optužbe predstavnika tvrtke Telefoni za pogodovanje u javnoj nabavi, a iz tog resora napominju i kako je tvrtka Telefon svojim neodgovornim i neprofesionalnim postupcima nanijela materijalnu i moralnu štetu Ministarstvu kao naručitelju i onemogućavala provedbu legitimnih postupaka nabave.

Na danas otvorenom savjetovanju o gospodarstvu i poduzetništvu s temom "Ususret strukturnim fondovima EU", Boris Belamarić iz tvrtke Telefon d.o.o. je upozorio na nefunkcioniranje sustava javne nabave u Ministarstvu poljoprivrede u kojem je, kako je izjavio, nekoliko puta 'srušen' natječaj za satelitsko praćenje ribarica te optužio Ministarstvo poljoprivrede da pogoduje jednoj slovenskoj tvrtki iz Celja.

Iz Ministarstva poljoprivrede podsjećaju da je njihova obveza, kao nadležnog ministarstva za sektor ribarstva, bila opremiti ribarska polovila preko 15 metara dužine s VMS uređajima (šalju podatke o poziciji, brzini i kursu ribarskog plovila u Ribarstveni monitoring centar u Zagrebu), sukladno EU legislativi.

Ministarstvo je započelo s instaliranjem VMS uređaja 2008. nakon dobivanja 256 uređaja financiranih i plaćenih preko pretpristupnih fondova (PHARE), a na tom je međunarodnom natječaju izabran najpovoljniji ponuditelj, celjska tvrtka EMA te je nakon instaliranja uređaja izrađen softverski dio od strane zagrebačke Gisdate.

Time je uspostavljen sustav praćenja ribarskih plovila (VMS) sukladno legislativi EU. Jedino je još bilo preostalo instalirati 110 uređaja da bi sva plovila preko 15 metara imala instaliran uređaj, navode iz Ministarstva, iznoseći detaljnu kronologiju postupaka javne nabave za te uređaje.

Na natječaj 2010. se javljaju tri ponuditelja - zagrebački Končar - Elektronika i informatika (s ponuđenom cijenom 2,2 milijuna kuna s PDV-om), tvrtka Telefon iz Kina (2,8 milijuna kuna) te Ema iz Celja (3,05 milijuna kuna).

U određenom otvorenom roku za dokazivanje slanja signala s montiranih testnih uređaja, a u cilju provjere funkcionalnosti rada nuđenoga sustava, jedino se odazvala Ema, dok se druga dva ponuđača nisu odazvala, a Končar je odustao od testiranja uređaje kod zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva, dok na tom testiranju Telefon nije prošao.

Žalbu Telefona po tom postupku Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) je dva puta odbila, navodi se u priopćenju.

U 2011. provedena su dva postupka nabave koja su odlukom DKOM-a poništena, a u 2012. postupak za nabavu 250 komada VMS uređaja na koji su se javila dva ponuditelja - Primark iz Rakitja i Telefon.

Telefon u ponudi ispunio sve tražene uvjete i temeljem kriterija najniže cijene odabran je kao najpovoljniji ponuditelj te je s njim 30. listopada 2012. sklopljen ugovor za isporuku 150 uređaja za koje je krajnji rok isporuke i instalacije bio 7. veljače 2013..

Do 6. veljače Telefon nije isporučio niti instalirao ni jedan od 150 ugovorenih uređaja, a isti je dan predstavnik te tvrtke zatražio sastanak i produženje roka od nekoliko mjeseci, a u svrhu razvoja potrebnog softvera.

Naručitelj (Ministarstvo) je dokumentacijom za nadmetanje tražio kompletan, funkcionalan sustav, pa je upitom za produženje roka postalo očito da nuđeni i ugovoreni uređaji nisu funkcionalni niti sukladni tehničkih karakteristikama iz natječajne dokumentacije. Slijedom toga, naručitelj 6. veljače šalje Telefonu raskid ugovornog odnosa, a dan poslije, 7. veljače, Ministarstvo je poslalo zahtjev izdavatelju bankarske garancije (Zagrebačka banka) za naplatu garancije i ona je u cijelosti naplaćena, objašnjava se u priopćenju i dodaju da do 9. svibnja Telefon nije podigao tužbu protiv Ministarstva u tom postupku.

Iz Ministarstva navode još dva slučaja javne nabave, u kojima se javljala tvrtka Telefon - 2010. za nabavu 10 komada tablet uređaja i 30 komada uređaja za e-očevidnik za potrebe rada ribarskih inspektora te 2012. za nabavu 50 komada AIS uređaja A klase, a u kojima je utvrđeno da ta tvrtka nije imala ovlaštenje za nuđenje proizvoda druge tvrtke, odnosno potrebni certifikat, pa je u prvom slučaju Ministarstvo bilo onemogućeno sklopiti ugovor o isporuci uređaja, a u drugom je moralo poništiti postupak.

Zaključno iz Ministarstva napominju da je Telefon "svojim neodgovornim i neprofesionalnim postupcima nanio materijalnu i moralnu štetu naručitelju i onemogućavao provedbu legitimnih postupaka nabave u cilju zadovoljena poslovnih interesa naručitelja od 2009.-2012. godine".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙