FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - kultura - za subotu, 11. svibnja

ZAGREB, 10. svibnja 2013. (Hina) - Najava događaja u kulturi za subotu, 11. svibnja:

RIJEKA - Svečanost dodjele 20. Porina (21 sat, dvorana Centra Zamet, Ulica Bože Vidasa bb). Diskografska nagrada "Porin" samostalna je strukovna nagrada čije biračko tiječo čine profesionalni glazbenici, skladatelji, glazbeni urednici, glazbeni producenti, aranžeri, ton majstori, glazbeni pisci i kritičari. Idejni začetnici i pokretači nagrade su diskograf Veljko Despot, skladatelj Zrinko Tutić i novinar Dražen Vrdoljak, a utemeljitelji Hrvatsko društvo skladatelja, Hrvatska glazbena unija, Hrvatska radiotelevizija i Hrvatska diskografska udruga. Dodjeljuje se u trinaest kategorija, uključujući Porina za životno djelo. Simbol nagrade u obliku je staklene statuete visoke oko 30 cm koju je kreirao Ivica Propadalo. Nakon svečane dodjele u diskoteci "Colosseum" hotela Savoy u Opatiji održat će se tradicionalni After-Porin VIP Party (23,30 sati).

ILOK - Svečanim otvorenjem u Iloku počinje jubilarni 20. Festival glumca u organizaciji Hrvatskog društva dramskih umjetnika iz Zagreba i Koncertno-kazališne agencije Asser Savus iz Vinkovaca (20 sati, atrij dvorca u Iloku). Nakon otvorenja bit će izvedena monodrama "Moj slučaj" Vlade Gotovca u produkciji Glumačke družine Histrion iz Zagreba u režiji, dramatizaciji i izvedbi Borisa Svrtana. Festival, kojemu je Ilok ovogodišnji grad-domaćin, traje do 18. svibnja, a u devet će festivalskih dana u službenome programu biti izvedeno 16 predstava - od čega dvanaest za odraslu a četiri za mladu publiku, i to iz dvanaest zagrebačkih te po dva osječka i splitska kazališta. U sklopu festivala bit će dodijeljene i nagrade, o čijim će dobitnicima odlučivati sudački žiri u sastavu Anja Šovagović Despot, Kostadinka Velkovska i Dušan Gojić.

SPLIT - Balet splitskog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) premijerno će izvesti balet "Brel" u koreografiji Dinka Bogdanića a na glazbu legendarnog belgijskog šansonjera Jacquesa Brela. Riječ je o Brelovoj verziji mjuzikla "Čovjek iz Manche" prvi puta postavljenoj 1968. u Bruxellesu. Crpeći iz Brelove opčinjenosti Cervantesom inspiraciju, Bogdanić je osmislio balet na glazbu Brelovih 18 naslova. U baletu nastupaju solisti i članovi ansambla splitskog Baleta Irina Čaban, Artjom Žusov, Jassaui Mergalijev, Julija Pivotskaja, Elena Nikolaeva, Matea Milas, Albina Rahmatullina, Lev Šapošnikov, Nikol Marčić i drugi. Kostimografkinja je Elvira Ulip, scenograf Tomislav Ruszkowski, svjetla oblikuje Srđan Barbarić, a Nenad Brkić je autor glazbe koja povezuje originalne Brelove šansone. Kao baletni pedagozi pojavljuju se Vladimir Šuvalov i Dmitrij Rodikov (20,00 sati, HNK, Trg Gaje Bulata 1).

ZAGREB - U zagrebačkom Gradskom dramskom kazalištu Gavelli održat će se svečana premijera drame "U ime novca" suvremene ruske dramatičarke i novinarke Viktorije Nikiforove u režiji Dražena Ferenčine. U središtu je predstave novac kao osovina oko koje se vrti život modernoga pripadnika srednje klase a govori o tome kako se ljudi danas previše opterećuju materijalnim vrijednostima, gubeći iz vida one duhovne, postupno postajući robovima onome što su prvotno doživljavali kao svoj spas. Igraju Hrvoje Klobučar, Dijana Vidušin, Ksenija Pajić, Ranko Zidarić, Ivana Roščić, Ana Kvrgić, Dražen Kühn, Nenad Cvetko, Perica Martinović i Pero Kvrgić. Prijevod potpisuje Irena Lukšić, scenografi su Dražen Ferenčina i Marita Ćopo, koja je i kostimografkinja, autor glazbe je Mate Matišić a oblikovatelj svjetla Zdravko Stolnik (19,30, GDK Gavella, Frankopanska 8).

telefon: 01/4808 600; 01/4808 615

telefaks: 01/4808 822

e-mail: kultura@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙