FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - kultura - za utorak, 7. svibnja

ZAGREB, 6. svibnja 2013. (Hina) - Najava događaja u kulturi za utorak, 7. svibnja:

ZAGREB - Obilježavanje 500. broja "Vijenca", književnog lista za umjetnost, kulturu i znanost Matice hrvatske. O "Vijencu" će govoriti povjesničar umjetnosti Igor Zidić, sociolog i pjesnik Ivan Rogić Nehajev, jedan od pokretača Komunikološke škole Matice hrvatske i izvršni urednik znanstvenog časopisa "Medijske studije" Igor Kanižaj i trenutni glavni urednik toga lista Luka Šeput. "Vijenac", prvotnoga naziva "Vienac", dvotjednik je Matice hrvatske. Pokrenula ga je 1869. Matica ilirska, s podnaslovom "zabavi i pouci". Bio je središnji književni list hrvatske književnosti i kulture 19. stoljeća, a prvi urednik bio mu je Đuro Deželić. Današnji "Vijenac", obnovljen i ponovno pokrenut 1993. na čelu s tadašnjim glavnim urednikom Slobodanom Prosperovim Novakom, prati sva aktualna zbivanja na književnoj, izdavačkoj, likovnoj i domaćoj kazališnoj sceni. Nakon Prosperova Novaka, Vijenac su uređivali Boris Maruna, Andrea Zlatar - Violić, Mladen Kuzmanović, Ivica Matičević, Mate Maras, Andrija Tunjić te Šeput. (12 sati, Knjižara MH, Ulica Matice hrvatske 2).

ZAGREB - U Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) u Zagrebu otvara se austrijska izložba "Desiring the Real. Austria Contemporary" ostvarena u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom Zagreb prigodom pristupanja Hrvatske Europskoj uniji. Izložba donosi djela dvadeset i dvoje austrijskih suvremenih umjetnica i umjetnika u čijem je fokusu stvarnost i definicija značenja realnosti. Riječ je o putujućoj izložbi koja od travnja 2012. obilazi različite države, a dosad je gostovala u Beogradu, Mexico Cityju, Havani i drugdje. O izložbi će govoriti kustosica Karin Zimmer i ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić, a otvorit će ju hrvatska ministrica kulture Andrea Zlatar Violić i voditelj Odjela za međunarodne odnose i kulturu pri Saveznom ministarstvu za obrazovanje, umjetnost i kulturu Republike Austrije Hanspeter Huber. (19 sati, MSU, Avenija Dubrovnik 17). Otvorenju prethodi konferencija za tisak s umjetnicima u 17 sati.

ZAGREB - Konferencija za novinare u povodu premijere drame "Višnjik" Antona Pavloviča Čehova u režiji slovenskoga redatelja Vite Taufera. Konferencija počinje pokusom predstave tijekom koje novinari mogu fotografirati i snimati, nakon čega slijedi razgovor s autorskim timom i ansamblom predstave. (12 sati, HNK, Trg maršala Tita 15). "Višnjik" je posljednja drama velikoga ruskoga dramatičara. Napisana je kao komedija, djelomice čak i farsa, ali je već je na moskovskoj praizvedbi 1904. bilo jasno da "Višnjik" skriva i duboko tragične nijanse sudbina svojih likova. Radnja drame prati nastojanja osiromašene ruske plemkinje, koja se nakon niza godina u inozemstvu s obitelji vraća na svoje imanje, koje uključuje višnjik iz naslova, a koje mora biti prodano kako bi se otplatili dugovi i hipoteka. Nesrazmjer ideala i kapitala, iluzija i činjenica te potraga za ljubavi, sjećanjem i zaboravom "Višnjik" čine jednom od najuzbudljivijih drama 20. stoljeća. Glumački postav među ostalima čine Alma Prica, Iva Mihalić, Ana Begić, Milan Pleština, Dušan Bućan, Franjo Kuhar, Danko Ljuština, Ljubomir Kerekeš, Goran Grgić, Zvonimir Zoričić, Ivo Gregurević i Žarko Potočnjak.

ZAGREB - Održavanje konferencije "Kreativna Europa i Europske prijestolnice kulture" u organizaciji Ministarstva kulture u suradnji s Europskom komisijom. Cilj konferencije je upoznati hrvatsku kulturnu javnost s novim programom Europske unije za kulturni, kreativni i audiovizualni sektor pod nazivom "Kreativna Europa", koji će od 1. siječnja 2014. naslijediti trenutni program "Kultura 2007. – 2013.". Uz predstavljanje novog programa, sudionici konferencije upoznat će se i s Europskom prijestolnicom kulture gdje se i Hrvatskoj pruža prilika da 2020. jedan njezin grad ponese tu prestižnu titulu. Konferencija će okupiti više od 140 sudionika, među kojima predstavnike niza hrvatskih kulturnih institucija koji već aktivno sudjeluju u različitim europskim programima, predstavnike europskih gradova koji će podijeliti svoje iskustvo s Europskom prijestolnicom kulture, te predstavnike hrvatskih gradova zainteresiranih za projekt. Tom će prilikom predstavnici Europske komisije pružiti informacije o novom programu i njegovom novom cilju – razvoju publike (Audience Development), kao i informacije o pravilima, uvjetima i načinima prijave za titulu Europske prijestolnice kulture. (10 sati, Muzej Mimara, Rooseveltov trg 5).

VINKOVCI - Predstavljanje knjige Vladimira Ćirića "Vinkovci grad na dlanu". Osim autora, o knjizi će govoriti vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i ravnatelj Gradskog muzeja Vinkovci Danijel Petković. (19 sati, Hotel "Slavonija", Duga ulica 1).

telefon: 01/4808 600; 01/4808 615

telefaks: 01/4808 822

e-mail: kultura@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙