FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Kaznena prijava protiv 57 osoba zbog kupnje glasova na izborima

SARAJEVO, 10. svibnja 2013.(Hina) - Policija Federacije Bosne i Hercegovine u petak je podnijela kaznenu prijavu protiv 57 osoba koje se sumnjiče za organizirani kriminal te izbornu prijevaru, potvrđeno je iz Uprave policije federalnog MUP-a.

U priopćenju, objavljenom u Sarajevu, federalna policija nije navela imena osoba koje su kazneno prijavljene, no da se naslutiti kako je riječ o aferi povezanoj s kupnjom glasova na izborima 2010. godine koju je provodila Narodna stranka "Radom za boljitak" (NSRzB), na čijem su čelu braća Ivanković Lijanović.

Policija je navela kako su istražitelji, koji su postupali po nalogu entitetskog tužiteljstva, utvrdili kako postoji utemeljena sumnja da je prvoprijavljeni, a mediji navode da se radi o potpredsjedniku vlade Federacije BiH i ministru poljoprivrede Jerku Ivankoviću Lijanoviću, formirao skupinu za organizirani kriminal u kojoj je djelovalo 56 osoba.

Procjena je kako su oni svojim djelovanjem oštetili entitetski proračun za milijun i pol eura, a uz to su potkupljivanjem birača vršili utjecaj na odlučivanje birača na općim izborima provedenim 2010. godine.

Kako stoji u policijskoj informaciji, prvoprijavljeni je nakon uspostave vlasti na razini FBiH, koristeći se svojom pozicijom proveo izmjene podzakonskih akata na osnovu kojih je došlo do preraspodjele novčanih sredstava u proračunu, čime su stvoreni uvjeti da se određena novčana sredstva u okviru poticaja u poljoprivredi mogu dijeliti bez posebne kontrole.

Prvoprijavljeni je potpisao veći broj rješenja o dodjeli jednokratne novčane pomoći na osnovu zahtjeva koji nisu ispunjavali propisane uvjete.

Dio članova kriminalne skupine je pak pronalazio potencijalne glasače obećavajući im novac i dajući upute o načinu glasovanja a potom su im davali novce za izlazak na izbore.

Mediji su ranije navodili kako je NSRzB osobama koje bi glasovale za njihove kandidate plaćala po 100 konvertibilnih maraka (50 eura), a zamjenika premijera i ministra poljoprivrede Jerka Ivankovića Lijanovića dio medija također je optuživao da sredstva iz proračuna, namijenjena poljoprivrednim poticajima, isplaćuje isključivo stranačkim simpatizerima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙