FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Parlament FBiH odobrio zakon ključan za aranžman s MMF-om

SARAJEVO, 18. travnja 2013.(Hina) - Dom naroda parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u četvrtak je nakon cjelodnevne rasprave većinom glasova prihvatio prijedlog zakona kojim se regulira status prijevremeno umirovljenih pripadnika hrvatskih i bošnjačkih oružanih i policijskih snaga čime je ispunjen ključni uvjet za nastavak provedbe stand-by aranžmana između BiH i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Zakon je 15. travnja prihvatio i Zastupnički dom parlamenta FBiH pa je on potvrdom u Domu naroda i službeno stupio na snagu.

Na usvajanju zakona kojim bi se na jedinstveni način uredio status bivših pripadnika Armije BiH, Hrvatskog vijeća obrane (HVO) odnosno Vojske Federacije BiH i Oružanih snaga BiH te policije inzistirao je MMF.

O usvajanju zakona izravno je ovisila isplata BiH sljedeće tranše kredita iz stand-by aranžmana u iznosu od oko 150 milijuna eura.

Usvajanje ovog zakona izazvalo je brojne prijepore jer se 18 različith udruga koje okupljaju bivše branitelje, vojnike i policajce nisu uspjele usuglasiti oko njegova sadržaja.

Problem je u tome što će zbog velikog broja novih korisnika prijevremenih mirovina one morati biti umanjene umirovljenicima koji su to pravo stekli temeljem redovitog staža ili godina starosti.

Usvajanju zakona izravno su se usprotivili HDZ BiH i HDZ 1990. uz obrazloženje da ga nisu prihvatile udruge koje okupljaju bivše pripadnike HVO-a.

Dva HDZ-a međutim nisu imala dovoljan broj glasova zastupnika kako bi u konačnici spriječili izglasavanje zakona.

Ovime je ujedno dovedeno u pitanje funkcioniranje parlamentarne većine koju su do sada uz dva HDZ-a činili i Socijaldemokratska partija BiH (SDP) i Savez za bolju budućnost (SBB) jer su te dvije stranke poduprle zakon.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙