FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Udruga Okoliš: Ministarstvo ne odgovara na naše upite

VARAŽDIN, 10. svibnja 2013. (Hina) - Predsjednica udruge "Okoliš" Karolina Varga-Fijačko iz općine Maruševec kraj Varaždina na današnjoj je konferenciji za novinare izrekla niz kritika i optužbi na račun Ministarstva zaštite okoliša i prirode zbog navodnog kršenja prava na pristup informacijama vezano uz, kako ističe, nezakonito korištenje petrolkoksa kao energenta u Ciglani Cerje Tužno.

Kako je pojasnila predsjednica Udruge, oni su od Ministarstva zatražili informaciju o analizi zraka u okolici Ciglane, količini pepela, količini spaljenog petrolkoksa, kemijsku analizu sedimenta i druge podatke, koje još nisu dobili iako su u siječnju obaviješteni da će se ti podaci objaviti na službenim web stranicama Ministarstva.

Čelnici Udruge naglasili su da je jučer iz Ministarstva pristiglo priopćenje, alo ono, kažu, ne sadrži odgovore na njihove zahtjeve. Iz Udruge također optužuju Ministarstvo da namjernim ignoriranjem zahtjeva žele zataškati cijelu stvar, dok s druge strane Ministarstvo vodi postupak kako bi Ciglani Cerje Tužno izdalo dozvole za korištenje petrol koksa.

U Udruzi smatraju spornim i iznenadno izdvajanje rijeke Plitvice i naselje Cerja Nebojse u blizini Ciglane iz ekološke mreže Republike Hrvatske. Time se, smatraju, namjerno pogoduje vlasniku Ciglane Cerje Tužno za što lakše pribavljanje dozvola za korištenje petrolkoksa.

Udruga je na današnjoj konferenciji za novinare ponovila svoje zahtjeve Ministarstvu zaštite okoliša i prirode da im dostavi tražene analize i podatke, a o svemu su obavijestili i Europski ured za zaštitu prirode u Danskoj. Predsjednica Varga-Fijačko naglasila je da je iz tog europskog ureda stigao odgovor da o cijelom slučaju obavijeste Europsku komisiju, koja će nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju imati i pravnu osnovu za uključivanje u rješavanje problema. Napominju da su iz tog ureda također istaknuli da sličan problem već postoji u Hrvatskoj, i to u Kaštelanskom zaljevu.

Tvrtka Ciglana Cerje Tužno početkom prosinca prošle godine počela je koristiti petrolkoks kao energent bez potrebnih dozvola. Zbog pritužbi građana i prijava, inspekcija zaštite okoliša 20. veljače zapečatila je dio postrojenja. Tvrtka je tada krenula u rekonstrukciju pogona i pokrenula zahtjev za pribavljanjem dozvola. Članovi Udruge ističu da je petrolkoks izrazito opasan energent po ljudsko zdravlje koji izaziva kancerogene bolesti, a zbog velikih površina poljoprivrednog zemljišta u okolici Ciglane rizik za ljudsko zdravlje je, ističu, još veći. Sporan je i dimnjak Ciglane koji nema filtere pa pepeo ide izravno u zrak, kažu u Udruzi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙