FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 10. svibnja 2013. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 12,30 sati

OSIJEK - Osiječki gradonačelnik Krešimir Bubalo hospitaliziran je u Kliničkom bolničkom centru u Osijek, nakon što su mu dijagnosticirani bubrežni kamenci, izvijestili su danas iz Ureda gradonačelnika Osijeka. Gradonačelniku Bubalu sinoć je u kasnim večernjim satima pružena pomoć u osječkoj bolnici gdje su mu dijagnosticirani bubrežni kamenci, nakon čega je otpušten kući. Danas u ranim jutarnjim satima gradonačelniku Bubalu je ponovno pozlilo te je zbog bolova hospitaliziran u bolnici, gdje se i sada nalazi. "Očekuje se da će nakon daljnje liječničke obrade gradonačelnik ubrzo biti otpušten iz bolnice, te će moći nastaviti sa svojim radnim obvezama", navode iz Ureda osječkoga gradonačelnika Krešimira Bubala.

SPLIT - Predsjednik podružnice Hrvatske udruga poslodavaca (HUP) za Dalmaciju Hrvoje Marušić i nezavisna vijećnica u posljednjem splitskom gradskom vijeću Ljubica Vrdoljak od danas su ponovno članovi HDZ-a, u kojega su se bili učlanili 1989. godine ali su u međuvremenu istupili, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare splitskog HDZ-a. Marušić je izjavio kako se vratio u HDZ jer želi pridonijeti izvlačenju Splita, kako se izrazio, iz blata u koji ga je u proteklom četvorogodišnjem razdoblju dovela vlast Željka Keruma. „Taj čovjek nas je doveo u situaciju da svi jako brinemo za budućnost naše djece u kakvom će gradu živjeti“, istaknuo je Marušić. Oštro je kritizirao i aktualnu Vladu rekavši kako ona katastrofalno loše radi svoj posao. „Ova Vlada, najblaže rečeno, nema blage veze o poduzetništvu“, istaknuo je. Za premijera Milanovića Marušić je kazao kako ne zna što govori, jer „nama poduzetnicima cijelo vrijeme poručuje da neće mijenjati kurs, a to sliči na titanik koji ide prema santi leda a vi mu ne mijenjate kurs“. Ljubica Vrdoljak je kazala kako je bila istupila iz HDZ-a jer se nije slagala s politikom bivšeg predsjednika stranke Ive Sanadera, te je ponosna što nije sudjelovala „u takvom HDZ-u“. Kandidat HDZ-a za splitskog gradonačelnika Vjekoslav Ivanišević rekao je kako je povratak u HDZ nekadašnjih članova doprinos novom zamahu HDZ-a u Splitu u traženju rješenja za jačanje poduzetništva u tom gradu.

VUKOVAR - HDSSB, kao stranka, nikada nije pozivan, niti bi ikada zahtijevao ili prihvatio ponudu Stožera za obranu hrvatskog Vukovara u smislu podrške svom političkom radu i angažmanu, izvjestili su iz vukovarske organizacije HDSSB-a u povodu optužbi koje su na račun te stranke izrečene jučer na konferenciji za novinare Stožera za obranu hrvatskog Vukovara. Predsjednik Stožera Tomislav Josić, na konferenciji za novinare održanoj u povodu napuštanja Stožera glasnogovornika Zdravka Komšića i Damira Madune, koji je i član HDSSB-a, naveo je da su Komšić i Maduna otišli jer nisu mogli ostvariti osobne i ambicije HDSSB-a koji je pokušao djelovati kroz Stožer. "HDSSB je poštivao ono što je Stožer nekada imao, a to je njegova apolitičnost i samim tim i snaga koja može samostalno donositi svoje odluke bez ičijeg tutorstva, posredovanja i zastupanja političkih stavova. Ponosni smo na rad i angažman našeg člana Damira Madune u radu i kreiranju stavova Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, te podržavamo njegovo istupanje iz Stožera", navodi se u priopćenju za javnost vukovarskog HDSSB-a.Dodaje se kako je HDSSB oduvijek podržavao opravdane zahtjeve Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, a sada osuđuje "manipulaciju Stožerom od strane koalicije HDZ i HSP dr. Ante Starčevića, koji žele uvesti Stožer za obranu hrvatskog Vukovara u svoju predizbornu kampanju i tako diskreditirati sam Stožer".

KARLOVAC - Glas za listu Akcija umirovljenici zajedno (AUZ) kako za Županijsku skupštinu tako i za Gradsko vijeće Karlovca glas je za zdraviji život umirovljenika, rekao je danas na karlovačkoj Gradskoj tržnici Darko Križanić, nositelj obiju lista. Po Križanićevim riječima, Akcija umirovljenici zajedno izlazi na izbore samostalno s jedinstvenim programom, s tim da je za Županijsku skupštinu proširen programom da se građanima, starima i mladima cijele Karlovačke županije omogući povlašteno korištenje Toplica Lešće, koje su samo 25 kilometara udaljene od Karlovca. Vladajući će u Županijskoj skupštini morati, budu li željeli glasove AUZ-a, prihvatiti program natkrivanja vanjskog bazena radi korištenja kroz cijelu godinu, kazao je Križanić. Ostale aktivnosti u Gradskom vijeću i Županijskoj skupštini odnosit će se na 10 stavaka subvencioniranja troškova života umirovljenika s malim mirovinama i za provođenje aktivnosti za druženje i rekreaciju. Ponajvažniji program je vezan za formiranje Centra za starije i nemoćne osobe, formiranje tzv. socijalne trgovine te pučke kuhinje, kazao je Križanić.

ZAGREB - Stranka Pokret za modernu Hrvatsku predstavila je svoju izbornu listi i program s kojim izlazi na predstojeće lokalne izbore u Gradu Zagrebu, ističući da "zagrebačka vlast mora preuzeti odgovornost za budućnost svojih građana". U zagrebačkoj Gradskoj Skupštini inzistirat će na sedam točaka političkog djelovanja, a na prvom mjestu je zamrzavanje cijena komunalnih usluga u nadležnosti Skupštine i Poglavarstva Grada Zagreba na četiri godine, navodi u priopćenju predsjednik Pokreta za modernu Hrvatsku, Damir Gašparović. U svom programu navode i ukidanje direkcije Zagrebačkog holdinga; reorganizaciju Zagrebačkog holdinga; dokidanje politike Zagrebparkinga koju nazivaju "pljačkaškom"; besplatni gradski prijevoz za mlađe od 14 godina, a za starije od 65 godina besplatni prijevoz u terminima od 9 – 15 i od 18 – 22 sata. Također osvoje li mandat radit će na racionalizaciji gradske uprave, aktivnoj politici zapošljavanja, osiguranju potpore domaćim i stranim ulagačima te potpori obrtu i malom i srednjem poduzetništvu.

ZAGREB - U Parku prirode Medvednica ove subote se otvaraju nove biciklističke staze - osam kružnih i jedna grebenska, ukupne duljine 153 kilometara, najavila je v. d. ravnateljice Javne ustanove "Park prirode Medvednica" Snježana Malić Limari. Riječ je o projektu "Medvednicom na dva kotača" kojeg je podržalo Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, a financirala Turistička zajednica grada Zagreba. Novost novih biciklističkih staza na Medvednici je multimedijalni turistički vodič za bicikliste, u kojem je na hrvatskom i engleskom jeziku opisana staza kao i sve prirodne i kulturne posebnosti toga zaštićenog područja. Nove biciklističke staze u Parku prirode Medvednica uspješno su se uklopile u postojeću cikloturističku rutu "4 Parka - 1 ruta" koja povezuje četiri parka prirode - Kopački rit, Lonjsko polje, Papuk i Medvednicu, a koja je sastavni dio europske biciklističke rute Dunav-Sava-Drava. Uz otvorenje novih biciklističkih staza na Medvednici će se u subotu održati i duatlon utrke "Green devil" za studente i posjetitelje, odnosno bicikliste rekreativce. Duatlon utrku "Green devil" organiziraju Hrvatski akademski sportski savez i Triatlon klub "Maksimir" u suradnji s Javnom ustanovom, a cilj joj je ne samo osnivanje nove sportske manifestacije na dugoročnim temeljima, već i popularizaciju sporta i rekreacije u prirodi. Cijelo će se događanje odvijati 11. svibnja s početkom u 12 sati kraj Apartmanske kuće "Snježna kraljica".

PULA - Jedna je osoba poginula u naletu vlaka na kombi vozilo jutros u 7,20 sati na pružnom prijelazu koji je označen andrijin križem, na Šijanskoj cesti u Puli, izvijestili su iz Policijske uprave istarske. Vlak koji je prometovao na relaciji Buzet-Pula u kojem se nalazilo tridesetak putnika, naletio je na kombi vozilo peugeot partner, osječkih registarskih oznaka. Vozač kombija, 55-godišnji muškaraca iz Pule, zadobio je teške ozljeda od kojih je umro na mjestu nesreće, doznaje se od glasnogovornice PU istarske Nataše Vitasović. U vlaku nije nitko ozlijeđen, a očevid o uzrocima i okolnostima nesreće je u tijeku.

ZAGREB - Jutros u 6,40 sati opljačkana je poslovnica Hrvatske pošte u ulici Branka Magovca 31, u naselju Travnu, u Novom Zagrebu, izvijestila je Policijska uprava zagrebačka. Dvojica nepoznatih razbojnika uz prijetnju vatrenim oružjem nad troje zaposlenika Hrvatske pošte, odnijeli su za sada neutvrđenu količinu novca. U tijeku je policijski očevid.

ZAGREB - Na željezničkom kolodvoru Ličko Lešće noćas oko jedan sat skliznuo je s tračnica vagon kompozicije teretnog vlaka, no nema ozlijeđenih, izvijestila je Ličko-senjska policija. Promet ličkom prugom između Ogulina i Gospića je u prekidu. Očevidom se utvrđuju okolnosti i uzroci nesreće u kojoj je pričinjena materijalna šteta.

ZAGREB- U prva ovogodišnja četiri mjeseca na zagrebačkim cestama poginule su tri osobe manje nego u istom razdoblju lani, a smanjen je i broj ozlijeđenih osoba, izvijestila je zagrebačka policija. U prometnim nesrećama u prva četiri mjeseca poginulo je 13 osoba, odnosno tri osobe manje ili 18,75 posto. Istodobno su ozlijeđene 1,083 osobe, od čega teško njih 147. Policijska statistika pokazala je da je broj ozlijeđenih smanjen za 59 osoba ili 5,17 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Brzina je bila uzrok gotovo svake pete nesreće ili u 21,8 posto slučajeva, dok je u istom razdoblju lani brzina bila uzrok nesreća u 19,7 posto slučajeva. Zbog brine su poginule tri osobe, što je 23,1 posto od ukupnog broja poginulih, dok je u prva četiri mjeseca prošle godine zbog brzine poginulo šesto osoba, odnosno 37,5 posto od ukupnog broja poginulih. Od ukupno 52.269 prometnih prekršaja svaki peti je počinjen zbog prekoračenja brzine. Vozači s nedopuštenom koncentracijom alkohola sudjelovali su u svakoj devetoj nesreći. U jednoj od ukupno 10 nesreća s poginulim osobama ili u 10 posto slučajeva osoba koja je izazvala nesreću imala je nedopuštenu koncentraciju alkohola i to preko 1,5 promila. Utvrđeno je i više od 2.500 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola ili odbijanja provjere na alkohol, koje su u dvije trećine slučajeva počinile osobe mlađe od 30 godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙