FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Filipini se žele povući iz promatračkih snaga na Golanu

MANILA, 10. svibnja 2013. (Hina/AFP) - Filipinski ministar vanjskih poslova izjavio je u petak da njegova zemlja želi što skorije povlačenje svojih vojnika koji sudjeluju u Promatračkim snagama za poštivanje prekida vatre na Golanu (UNDOF), nakon nove otmice četiriju filipinskih pripadnika UN-a.

Ministar Albert del Rosario kazao je da će predložiti povlačenje 300 filipinskih vojnika predsjedniku Benignu Aquinu, koji će donijeti konačnu odluku.

"Čim kaže - 'U redu je' - učinit ćemo to što je prije moguće", dodao je ministar pred novinarima.

Sirijski pobunjenici oteli su u utorak četvoricu pripadnika filipinskih Plavih kaciga na promatračkom položaju na Golanskoj visoravni, samo dva mjeseca nakon otmice 21 promatrača UN-a, također Filipinaca, koji su bili oslobođeni nakon tri dana.

"Osobe koje su otele naše čuvare mira bile su opkoljene i koristile su naše sunarodnjake kako bi se izvukle iz situacije u kojoj se nalaze. Tako nešto nije za nas", izjavio je ministar. "Ne želimo više izlagati opasnosti naše ljude, ne duže nego što je nužno".

Četiri Filipinca oteta su dok su bili ophodnji u tampon-zoni između Izraela i Sirije, blizu lokaliteta Al-Džamlah, objavio je UN u utorak.

UNDOF, čiji su pripadnici opremljeni samo osobnim naoružanjem za zaštitu, zadužen je od 1974. za praćenje poštivanja prekida vatre na Golanskoj visoravni, području na jugozapadu Sirije, koje je većim dijelom pod okupacijom Izraela.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙