FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 9. svibnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati.

ZAGREB Spor koji je zbog prenesene štednje hrvatskih štediša Privredna banka pokrenula protiv protiv Ljubljanske i Nove Ljubljanske banke odgođen je kako bi se službeno preveo pojam "stay" iz memorandumom o rješavanju pitanja Ljubljanske banke i tako razriješila dilema treba li suđenje prekinuti ili samo privremeno staviti u mirovanje. Sudac zagrebačkog Općinskog kaznenog suda Nikola Raguz danas je zatražio službeni prijevod memoranduma o rješavanju pitanja Ljubljanske banke koji su u ožujku potpisali hrvatski i slovenski premijer.

ZAGREB - Učenici koji se ove godine upisuju u prve razrede srednjih škola od danas mogu prijavljivati željene obrazovne programe putem mrežne stranice www.upisi.hr, odnosno novog upisnog modela 'e-upisa' čime bi proces upisa trebao postati jednostavniji i transparentniji, a učenicima i roditeljima uštedjeti novac i vrijeme za prijave. Svaki učenik može se prijaviti na ukupno deset programa u najviše pet škola koje rangiraju prema prioritetima, a sustav ih automatski raspoređuje ondje gdje zadovolje uvjete. Sustav se ažurira svaki sat, a prioriteti se mogu mijenjati sve do zaključenja lista, nakon čega se učenike informira o tome u koju su školu i koji razred upisani te kada se tamo trebaju pojaviti.

ZAGREB - Razred za matematičke, fizičke i kemijske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), u odgovoru na različita mišljenja u Hrvatskoj o nastavnim planovima i programima za školsku nastavu matematike, fizike, kemije i biologije za osnovne i srednje škole, osvrnuo se danas na značaj i ulogu obrazovanja u tim područjima, istaknuvši da ona moraju biti adekvatno tretirana u strategiji obrazovanja, znanosti i tehnologije kao jedan od ključnih faktora za razvoj gospodarstva i društva.

ZAGREB - Na zagrebačkom sveučilištu započinje provedba IPA projekta BISTEC (Building innovation support through efficient cooperation network), vrijednog gotovo 800 tisuća eura koji će potaknuti komercijalizaciju istraživanja i povezivanje istraživača i profitnog sektora, priopćeno je danas iz Sveučilišta. Projekt vrijedan 794 tisuća eura se financira u sklopu programa Europske unije za Hrvatsku IPA. Provodit će se tijekom dvije godine radi unaprjeđenja kapaciteta visokoškolskih i istraživačkih institucija za transfer tehnologije i inovacija, uz poticanje suradnje s industrijom, investitorima, javnim institucijama i ostalim dionicima u procesu komercijalizacije istraživačkih potencijala Sveučilišta.

ZAGREB - GONG je danas pozvao političke stranke, nezavisne liste, kandidate/kinje da uoči lokalnih izbora informiraju svoje članove, posebno one neposredno uključene u kampanju i one koji će biti članovi biračkih odbora na nedopuštene i/ili zakonom kažnjive aktivnosti. Kao takve GONG ističe sljedeće aktivnosti: ucjene birača radnim mjestom u slučaju da (ne)podrže određenu stranku/listu/kandidata; pritisci na birače da podrže, sudjeluju u kampanji ili glasaju za određenu stranku/listu/kandidata; zahtijevanje od birača da dokažu za koga su glasali iznošenjem, pokazivanjem ili fotografiranjem glasačkog listića; zadržavanje članova stranaka ili nezavisnih kandidata na biračkim mjestima ukoliko nisu članovi biračkog odbora; zvanje i/ili osobno nagovaranje birača da izađu na izbore tijekom izborne šutnje dan prije izbora i na izborni dan;vođenje dodatnog popisa/evidencije tko je od birača izašao na glasanje tijekom izbornog dana kako bi se birači kontaktirali i nagovarali na izlazak na izbore.

ZAGREB - Hrvatska udruga sindikata (HUS) smatra da Vlada mora bankama ograničiti dosadašnju "nepodnošljivu lakoću poslovanja" i podržat će najavljeno ograničavanje kamata na kredite, ako se pokaže da su najave iz Ministarstva financija istinite, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare HUS-a. Predsjednik HUS-a Ozren Matijašević ustvrdio je da su banke u Hrvatskoj vodeće u regiji po rasponu kamata za štednju i kredite, što je glavni pokazatelj profitabilnosti njihova poslovanja. U odnosu na zemlje EU-a kod nas su stambeni krediti skuplji za 86 posto, potrošački za 40 posto, a dozvoljeni minusi za 45 posto.

ZAGREB - Zaklada Ana Rukavina poziva na akciju upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica koja će se održati od 10 do 12 sati u prostorijama Zdravstvenog veleučilišta (Mlinarska cesta 38, dvorana 6) u Zagrebu povodom Dana sestrinstva. U Registar se mogu upisati sve zdrave osobe od 18 do 40 godina starosti, popuniti pristupnicu i zdravstveni upitnik te dati uzorak krvi za HLA tipizaciju (postupak utvrđivanja antigena tkivne snošljivosti). Svaki potencijalni darivatelj može spasiti nečiji život jer se transplantacijom koštane srži liječe bolesnici s akutnim i kroničnim oblikom leukemije te bolesnici s teškim oštećenjem koštane srži. Poruka svih akcija upisa je – lijek je u nama!

ZAGREB - U povodu stotog rođendana norveške animacije koja je zadnjih petnaest godina u velikom usponu Animafest je za svoje ovogodišnje izdanje pripremio jedan od dosad najopsežnijih pregleda norveškog animiranog filma u Hrvatskoj. U programu "Slike sa sjevera - Norveška 1913-2013" prikazat će se najveća dostignuća norveške animirane kinematografije, 23 filma u tri programske cjeline, dvije s kratkometražnim filmovima i jednoj s dugometražnim, izvijestio je danas Animafest. "Klasici i suvremenici" će prikazati najbolje od norveške kratkometražne produkcije od 1913. do danas, dok će u dugometražnom programu biti prikazana tri filma koji su, svaki na svoj način, postali važna mjesta za povijest norveške animacije.

ZAGREB - U zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori danas se otvara putujuća izložba "Depeche Mode Fan Exhibition", koja će tijekom dva tjedna uoči koncerta engleske skupine Depeche Mode u Zagrebu predstaviti više od stotinu rijetko viđenih predmeta i memorabilija popularnog elektroničkog glazbenog sastava. Riječ je o najvećoj privatnoj zbirci posvećenoj slavnoj skupini osmišljenoj kao popratni sadržaj trenutne svjetske turneje benda, a održat će se u samo tri odabrana grada - Berlinu, Budimpešti i Zagrebu.

CRIKVENICA - Sto i četrdeset sudionika iz slovenskog grada Kidričeva i Crikvenice popratilo je danas u Domu prosvjetnih radnika Hrvatske "Vila Ružica" izlaganje o antičkom nalazištu "Ad turres" (Kod kula) te keramičarskoj radionici iz 1. stoljeća, što ga je održala kustosica Muzeja Grada Crikvenice Tea Rosić. Međudržavna suradnja Kidričeva i Crikvenice ostvaruje se uz potporu programa EU "Europa za građane", a aktualnom susretu u sklopu projekta "Škrinjica kulturnog blaga" nazoče gradonačelnik (župan) Kidričeva Anton Leskovar te domaćin, crikvenički gradonačelnik Damir Rukavina.

OPATIJA - Dani hrvatske glazbe u sklopu kojih će u subotu 11. svibnja u dvorani Centra Zamet u Rijeci biti održana svečana dodjela 20. hrvatske diskografske nagrade Porin počeli su danas u Opatiji. Program te manifestacije najavili su danas na konferenciji za novinare predstavnici Hrvatske radio televizije, Porina, gradova Rijeke i Opatije. Gradovima domaćinima Opatiji i Rijeci prvi put dodijeljeni su crno-platinasti Porini, budući da su već više puta bili domaćini te glazbene manifestacije – Opatija šest, a Rijeka tri puta. Nagrade je primio gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić.

PISAROVINA - Na Ribnjacima Pisarovina, gdje se tijekom proljeća i jeseni zadržava oko pedesetak vrsta ptica selica među kojima su lastavice, pjevice, patke, ćurlini, kokošice, rode i grabljivice, danas je stotinjak učenika osnovnih škola organizirano promatralo ptice. Promatranje ptica su u povodu Svjetskog dana ptica selica pod stručnim vodstvom ornitologa organizirali Državni zavod za zaštitu prirode (DZZP) u suradnji s javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim područjima Zagrebačke županije i Ribnjacima Pisarovina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙