FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Dotrščini obilježen Dan oslobođenja Zagreba

ZAGREB, 8. svibnja 2013. (Hina) - U povodu Dana oslobođenja Zagreba u Spomen-parku Dotrščina predstavljena je umjetnička intervencija 'Spiegel im Spiegel' Davora Sanvincentija, a predstavnici Centra za suočavanje s prošlošću Documenta, Srpskog narodnog vijeća i Saveza antifašističkih boraca i antifašista, kojima su se pridružili i SDP-ov kandidat za gradonačelnika Rajko Ostojić te predsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić, ispred spomenika su položili vijence.

Organizirana je i "zvučna šetnja" tijekom koje su posjetitelji na ulazu u park preuzeli slušalice i kartu kretanja te su se uputili u polusatnu šetnju parkom koja je završila u privremeno konstruiranoj Šumskoj dvorani u Dolini grobova.

"Zvučni je zapis zamišljen kao intimni dijalog s posjetiteljem utišanim i izoliranim od vanjskih podržaja. Na taj se način jača koncentracija osjetljivosti prema memorijalnom prostoru i osnažuje doživljaj", objasnio je Sanvincenti čija je umjetnička intervencija nastala u okviru projekta Virtualnog muzeja Dotrščina.

Projekt Virtualnog muzeja Dotrščina pokrenut je s ciljem vraćanja spomen-parka Dotrščina u kolektivnu memoriju, pojasnila je voditeljica Documente Vesna Teršelič. Od Grada očekuje, kako je rekla, da kroz svoje gradske strukture ubuduće organizira sjećanje na tom mjestu na kojem je ubijeno više tisuća građana Zagreba i okolice.

Dušan Vitas iz Saveza antifašističkih boraca i antifašista rekao je kako je na Dotrščini ubijeno 7000 ljudi samo zato što su drugačije mislili.

Mutimedijski umjetnik Davor Sanvincenti je s radom 'Spiegel im Spiegel' pobijedio na prvom javnom natječaju Virtualnog muzeja Dotrščina, a njegovom predstavljanju je prethodio nastup pjesnika Aleksandra Huta Konoa s pjesmom Dotrščina.

Virtualni muzej Dotrščina autorski je projekt Saše Šimprage koji se provodi u okviru programa kulture sjećanja Documente – Centra za suočavanje s prošlošću od 2012. godine

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙